Доступність посилання

ТОП новини

Символом Перемоги в Україні стає червоний мак


«Починаючи з цього року, ми зі всією Європою будемо відзначати 8 травня як день пам’яті і примирення» – Павленко

Замість «георгіївської стрічки» як символу пам’яті перемоги та вшанування жертв Другої світової війни українцям пропонують використовувати квітку червоного маку. Адже смугаста чорно-жовта стрічка у сприйнятті українців тепер стала негативним символом, який асоціюється з небезпекою і тероризмом, її навіть дехто називав «колорадською».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Настав час шукати символи, які об’єднають Україну, і якщо український гімн, герб та прапор допомагають народові об’єднатися, то чорно-жовта стрічка роз’єднує українське суспільство, вважає дружина президента Марина Порошенко. Тепер символом пам’яті буде квітка маку, каже вона.

Закликаю всіх українців прийти на свято з квіткою маку і тим самим доєднатися до загальної шани, поваги і пам’яті всіх героїв України
Марина Порошенко

«Наша родина підтримує цей символ пам’яті, який вшановує всіх героїв, які віддали життя і готові віддати життя за краще майбутнє України. Я закликаю всіх українців 8, 9 травня прийти на свято з квіткою маку і тим самим доєднатися до нашої загальної шани, поваги і пам’яті всіх героїв України. Тому що коли ми пам’ятаємо, ми – непереможні», – говорить Марина Порошенко.

Заступник голови Адміністрації президента України Ростислав Павленко зазначив: для того, щоб перемогти, дуже важливо пам’ятати про уроки історії, про всіх, хто віддав свої життя за мир. Саме на це спрямований указ президента щодо відзначення 70-ліття перемоги над нацизмом і завершення Другої світової війни.

Починаючи з цього року, ми зі всією Європою будемо відзначати 8 травня як день пам’яті і примирення
Ростислав Павленко

«Починаючи з цього року, ми зі всією Європою будемо відзначати 8 травня як день пам’яті і примирення, віддаючи шану і ветеранам усіх фронтів, і учасникам українського визвольного руху, який був частиною загальноєвропейського явища, коли люди ставали проти загарбників, захищаючи свій дім і прагнучи волі для своєї країни», – зауважив Павленко.

Він також наголосив, що зараз найголовніше не встановлювати нових дат, а визначати пріоритетом роботи держави турботу про тих, хто домігся волі для України.

Володимир В’ятрович.
Володимир В’ятрович.

Радянські міфи про Велику вітчизняну війну стали інструментом війни проти України, вважає директор Українського інституту національної пам’яті Володимир Вятрович. За його словами, з цими міфами було мобілізовано багато людей, які зі зброєю в руках почали боротися проти України, будучи певними, що вони борються з якимись міфічними фашистами. Минулого року українці почали відмовлятися від радянських традицій святкування річниць, пов’язаних із Другою світовою війною, і вперше запропонували символ маку як альтернативу до «георгіївської стрічки». Адже чорно-жовта стрічка – це радянський символ, пов’язаний з радянським минулим, і вона перетворилася на символ тривоги, терористів та небезпеки», – наголошує Вятрович

«Через це нами був запропонований інший символ – червоний мак. З одного боку, це український символ, бо в українських піснях, козацьких думах співається про те, що мак цвіте там, де проливалася козацька кров. З іншого боку, це європейський символ – від Першої світової війни саме цим символом вшановували жертв, які загинули в роки Першої світової війни і зараз продовжують вшановувати жертв обох світових воєн», – наголошує директор Українського інституту національної пам’яті.

24 березня президент України Петро Порошенко підписав указ, яким оголосив 8 травня національним святом – Днем пам’яті і примирення. Президент сподівається, що його Указ про відзначення 8 та 9 травня 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі, Дня пам’яті та примирення, а також Дня Перемоги допоможе об’єднати країну.


На цю ж тему:

26.03.2015
Відзначити День Перемоги потрібно по-українськи, не по-радянськи – Вʼятрович

«8 травня як День пам’яті і примирення для українців є особливо актуальним» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG