Доступність посилання

ТОП новини

Політика у спорті: забрати у Росії чемпіонат із футболу


Протест у Вашингтоні біля будівлі Білого дому проти агресії Росії стосовно України, 26 березня 2015 року
Протест у Вашингтоні біля будівлі Білого дому проти агресії Росії стосовно України, 26 березня 2015 року

Росії має бути заборонено приймати у себе будь-які міжнародні змагання чи події

(Рубрика «Точка зору»)

Президент України Петро Порошенко закликав своїх союзників розглянути бойкот світового кубку з футболу 2018 року, який має пройти в Росії. Президент ФІФА Йозеф Блаттер наполягає на тому, що «бойкот будь-якої спортивної події ніколи не приніс будь-яких рішень», і закликає до припинення «політичного втручання» з боку Європарламенту. Він навіть припустив, що подія в Росії дозволить стабілізувати ситуацію в регіоні.

Зараз Україна і Росія конкурують за право виступати на чемпіонаті Європи, запланованому у Франції в 2016 році. Українські гравці потрапили в невигідне становище, оскільки донецький «Шахтар» протягом майже всього сезону не міг тренуватися на своєму стадіоні «Донбас Арена», який був пошкоджений росіянами. Кілька українських гравців, включаючи воротаря, вибули з команди. «Шахтар» був змушений тренуватися в Києві і грати свої домашні ігри у Львові. Немає подібної причини, від якої би постраждав хто-небудь з гравців збірної Росії або російського клубу. То політика не впливає на спорт, пане Блаттер?

Володимир Путін і Йозеф Блаттер під час засідання оргкомітету з підготовки чемпіонату світу, який має пройти в Москві у 2018 році
Володимир Путін і Йозеф Блаттер під час засідання оргкомітету з підготовки чемпіонату світу, який має пройти в Москві у 2018 році

Хоча спорт не є по суті політичним, він часто перебуває під впливом політиків або використовується в політичних цілях. Звичайно, що політичні події впливають на спорт так само, як вони впливають на все інше в житті. І спортивні заходи, де учасники представляють держави, мають ще більш політичний характер. Можливість провести глобальну спортивну подію, де конкурують народи, в переважній більшості політизована. Путін розіграв цю карту дуже добре в лютому 2014 року в Сочі під час Олімпійських ігор і буде робити це знову в 2018 році.

Росія втратила всі права належати до цивілізованого співтовариства націй, зданих грати за правилами. Бомбардування тренувального центру противника, позбавлення його базування і вбивства його фанів, безумовно, повинні заслуговуватина на червону картку. Але Росія вийшла далеко за рамки цього. Це вторгнення, убивства, анексія чужих територій членів міжнародного співтовариства, перешкоджання міжнародному контролю, порушення міжнародних угод і нехтування міжнародними нормами і межами... Не варто забувати про вбивство 298 невинних пасажирів авіалайнера з інших країн, які не були сторонами конфлікту. Як будь-яка з цих країн або будь-хто, хто вважає себе за порядну і моральну людську істоту, може грати на тому ж полі, що і росіяни?!

Абсолютно логічним рішенням була б дискваліфікація Росії і позбавлення її можливості змагатися з країнами, де живуть покривджені нею люди. Звичайно, Росії не може бути дозволено приймати у себе будь-які міжнародні змагання чи події.

Президент ФІФА, безперечно, неправий, якщо він вважає, що спорт і політика не пов'язані, навіть якщо він і не вірить, що Крим і Донбас – просто внутрішні українські конфлікти. Нещодавнє визнання самим Путіним своєї ролі в окупації Криму, звичайно, розвіяло цю пропаганду. Експертиза також не залишає сумнівів у тому, що російська ракета «Бук», запущена з окупованої території, збила малайзійський літак. У майбутньому зарозумілі Путін і Лавров визнають роль Росії на Донбасі, яка й так уже зрозуміла кожному.

Президент ФІФА не має ніякого вибору, окрім як скасувати в Росії проведення кубка світу в 2018 році. В іншому випадку Блаттер не повинен бути президентом ФІФА.

Аскольд Лозинський – колишній голова Світового конгресу українців, юрист

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG