Доступність посилання

ТОП новини

Слідчі визначили, як перевозили «Бук» перед катастрофою «Боїнга-777»


Обкладинка журналу «Тайм» за серпень 2014 року
Обкладинка журналу «Тайм» за серпень 2014 року

Експерти закликають усіх, хто бачив «Бук» та тягач «Вольво», на якому його перевозили по Донбасу, а потім у Росію, поділитись інформацією

Малайзійський «Боїнг-777» збили ракетно-зенітною установкою «Бук» із територій, підконтрольних бойовикам-сепаратистам. Такою є пріоритетна версія міжнародної слідчої групи. Експерти закликають усіх, хто бачив «Бук» та тягач «Вольво», на якому його перевозили по Донбасу, а потім у Росію, поділитись інформацією. Якщо свідків буде достатньо – розслідування закінчать до кінця 2015 року, кажуть у Генпрокуратурі України.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Малайзійський «Боїнг-777», ймовірно, був збитий саме ракетою з зенітно-ракетного комплексу «Бук». Такою є пріоритетна версія міжнародної слідчої групи, що складається зі спеціалістів Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України. Служба безпеки України та Генеральна прокуратура презентували міні-фільм, де зібрані останні результати розслідування резонансної катастрофи липня 2014 року, в якій загинули 298 осіб.

Розслідування трагедії «Боїнга» може закінчитись до кінця року
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Зараз слідчі розшукують людей, що мають інформацію про транспортування і використання комплексу «Бук», а також особисті дані членів екіпажу. Утім, вже зараз вдалось відтворити деякі деталі слідства. Ймовірніше за все, ракету запустили з території Донецької області, яку контролювали бойовики сепаратистських угруповань, мовиеться в інформаційному ролику.

«Згідно з основною версією, ЗРК «Бук» перевозив тягач марки «Вольво». Цим транспортним засобом сепаратисти протиправно заволоділи на одному з підприємств міста Донецька. Близько півночі 17 липня тягач перебував поблизу населеного пункту Сєверне (Донецька область, біля кордону з Росією – ред.)», – озвучують результати розслідування в інформаційному ролику міжнародної слідчої групи.


Стало також відомо, що в ніч на 17 липня екіпаж зенітно-ракетного комплексу перевозив «Бук» із селища Сєверне до Донецька через Луганськ. Слідчі записали та проаналізували ранкову телефонну розмову між бойовиками сепаратистських угруповань, де чоловік із позивним «Бурятик» обговорював із неідентифікованим співрозмовником деталі цього транспортування напередодні трагедії. З записаного діалогу стає зрозуміло, що комплекс доставили разом із екіпажем – щоб керувати зенітно-ракетним комплексом, потрібні люди з вузькоспеціалізованими навичками.

Міжнародна слідча група дослідила, що далі «Бук» транспортували з Донецька через населені пункти Макіївка, Зугрес, Торез – у Сніжне, там свідки бачили його серед дня, 17 липня. Відомо, що тоді його вже зняли з тягача «Вольво» – він ішов своїм ходом.

«Машина пішла туди, куди треба. Машина в Росії» – із підслуханої розмови бойовиків

Власне катастрофа малайзійського лайнера «Боїнг-777» сталась, встановили слідчі, о 16:20 17 липня поблизу населеного пункту Грабове. Вже о 21:30 «Бук», який і називають найімовірнішою зброєю, якою збили літак, привезли до блокпосту заправити. Там же одного члена екіпажу забули – це стало відомо слідчим із записаної розмови між двома бойовиками.

Вже о 5-й годині ранку 18 липня, наступного дня після катастрофи, тягач «Вольво» перевозив «Бук» далі: свідки бачили машину в Луганську, вона рухалась у напрямку поселень Краснодон і Сєверне. Із зафіксованої розмови між двома сепаратистами стало відомо, що вже о 8-й годині ранку «Бука» в Україні не було – його перевезли через українсько-російський кордон. Відомо також, що групу, яка перевозила зенітно-ракетний комплекс, або власне її очільника, – називають «Бібліотекар».

«Все, машина пішла туди, куди треба. І дійшла нормально <…> Потім сам Стрєлков почав дзвонити, представився. <…> Машина в Росії», – каже неідентифікований бойовик із підслуханої розмови.

Розслідування катастрофи «Боїнга» може закінчитись до кінця 2015 року

Загалом, міжнародна слідча група просить усілякого сприяння з боку свідків. Генеральний прокурор України Віктор Шокін заявляє, що усім людям, які бачили пересування «Бука» чи окремо тягача, – варто дзвонити на гарячу лінію, інформація про яку є сайтах Генпрокуратури та СБУ.

Віктор Шокін
Віктор Шокін

Дані від дотеперішніх свідків уже зберігаються конфіденційно, утім, для ефективного та оперативного розслідування потрібно більше інформації від очевидців. У разі, якщо їх вдасться зібрати, міжнародна слідча група до кінця 2015 року планує завершити розслідування обставин катастрофи малайзійського літака «Боїнг-777» на Донбасі, додав Віктор Шокін.

«Беручи до уваги досвід спільних груп, якщо буде все зроблено своєчасно – будуть свідки, буде доказова база, – то ми розраховуємо, що до кінця року закінчимо це розслідування», – припустив Шокін.

Міжнародних експертів досі не пускають на місце трагедії

Окрім браку свідків, ускладнює розслідування і те, що експерти не мають доступу до території, де збили літак. Голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко додає, що, незважаючи на неодноразові спроби, попри усі обіцянки, ані російські військові керівники, ані бойовики угруповань «ДНР» та «ЛНР» не сприяють тому, щоб слідча група прибула на місце трагедії.

«Особисто президент України домагався допуску слідчої групи, підключалися прем’єр-міністри Австралії і Малайзії, ми з різними послами зустрічалися неодноразово», – зазначив Наливайченко.

«Боїнг-777» рейсу MH17 Амстердам – Куала-Лумпур був збитий над Донеччиною 17 липня. Загинули всі 298 людей, які були у ньому. Більшість жертв була громадянами Нідерландів, Україна передала розслідування цій державі. Офіційний Київ звинуватив бойовиків у тому, що вони, за сприяння Росії, збили літак. Російська сторона і сепаратисти ці звинувачення відкидають.


На цю ж тему:

20.03.2015
«Осколки з місця падіння MH17 належать ракеті «Бук» – криміналісти

Нідерландські журналісти знайшли докази того, що літак над Донецьком був збитий «Буком» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG