Доступність посилання

ТОП новини

НАТО має підтримати Україну, Молдову і Грузію – Столтенберґ


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявляє, що Захід має допомогти партнерам поза межами блоку протистояти загрозам з боку Росії.

«Україна, Молдова та Грузія є партнерами НАТО. Вони співпрацюють з Європейським союзом. Вони обрали рух до Європи, щоб поділяти наші цінності і ми маємо з ними тісно співпрацювати. Всі вони перебувають під тиском Росії. Ми маємо їх підтримувати і посилити їхні можливості протистояти загрозам, які йдуть з боку Росії», – сказав Столтенберґ у понеділок, 30 березня, під час виступу у підкомітеті з питань безпеки та оборони Європарламенту.

Єнс Столтенберґ вкотре наголосив, що якщо Україна вирішить подати заявку на членство у НАТО, в альянсі її розглянуть.

23 грудня 2014 року Верховна Рада підтримала президентський законопроект про відмову України від позаблокового статусу. Президент України підписав цей документ.

Україна офіційно відмовилася від попереднього курсу на вступ до НАТО 2010 року, відразу після приходу до влади тодішнього президента Віктора Януковича.

2004 року Янукович, на той час прем’єр-міністр, розробив план вступу України до НАТО до 2008 року. Тоді, за президента Леоніда Кучми, під керівництвом Віктора Януковича була розроблена Стратегія економічного та соціального розвитку України «Шляхом європейської інтеграції» на 2004–2015 роки, яка передбачала, що «Україна, здійснюючи проголошений зовнішньополітичний курс на євроатлантичну інтеграцію, ставить перед собою мету – потрапити в найближчу хвилю розширення НАТО» – як мовилося в документі, можливо, вже 2008 року. План Януковича не передбачав ніяких референдумів.

У НАТО щоразу підтверджують, що позиція союзу залишається незмінною: Україна має право на вступ, коли Київ висловить бажання вступати і виконає необхідні умови, і «двері завжди залишаються відчиненими». Водночас Росія вимагає «гарантій невступу України в НАТО».

XS
SM
MD
LG