Доступність посилання

ТОП новини

Замах на командира батальйону «Слобожанщина» і запланована хода


Міліція та експерти-криміналісти працюють на місці вибуху автомобіля. Харків, 6 березня 2015 року
Міліція та експерти-криміналісти працюють на місці вибуху автомобіля. Харків, 6 березня 2015 року

У міліції повідомили, що машина була підірвана міною СПМ

У Харкові підірвали машину командира батальйону «Слобожанщина». Тепер у лікарні швидкої та невідкладної допомоги перебувають двоє бійців батальйону – це сам командир «Слобожанщини» Андрій Янголенко і його дружина Інна. У міліції повідомили, що машина була підірвана міною СПМ. Згодом поблизу сильно пошкодженого автомобіля експерти-вибухотехніки виявили ще одну вцілілу міну. За попередніми даними – це прилипаюча міна того самого типу, як та, що спрацювала. На місці пригоди працюють слідчі.

У салоні автомобіля Volkcwagen, який підірвали невідомі, їхало подружжя: Андрій Янголенко – командир батальйону МВС особливого призначення «Слобожанщина, та Інна Янголенко – служить у батальйоні «Харків-1» Зараз вони перебувають в реанімації відділення політравми Харківської міської лікарні швидкої та невідкладної допомоги.

Слідчі працюють на місці вибуху машини у Харкові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00


За словами хірурга цього відділення Андрія Лелиці, жінка з чоловіком після операції перебувають у тяжкому стані. Медик відмовився озвучувати прогнози щодо їхнього здоров’я.

«В обох мінно-вибухові поранення. У чоловіка осколкове поранення плеча, а у жінки проникаюче поранення грудної клітини. Обох прооперовано», – розповів лікар Андрій Лелиця.

Хірург також повідомив, що під час операції у пацієнтів вийняли залізні частки. Тепер експерти мають їх дослідити.

Під час детонування першої міни вибуховою силою збило з місця другу – брат пораненого

Вибух пролунав десь о півдні поблизу житлового будинку де мешкало подружжя. За розповіддю старшого брата Андрія – Сергія Янголенка, який є командиром батальйону «Харків-1», подружжя забрали з автостоянки свою машину. Від’їхали нею десь 500 метрів, після чого пролунав сильний вибух.

Сергій Янголенко припускає, що прилипаюча міна могла бути причеплена до дна машини.

«Машина знаходилася на стоянці, що не охоронялася, очевидно там і встановили вибухові пристрої. Дві міни внизу машини. При здетонуванні першої міни вибуховою силою збило з місця другу, й вона не вибухнула», – розповів Радіо Свобода Сергій Янголенко.

У Харкові підірвали машину комбата «Слобожанщини»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00


У правоохоронних органах не стали розповідати подробиці того, яким чином була підірвана машина, обійшлися сухим коментарем. «Обслідуючи прилеглу територію поблизу місця події, правоохоронці виявили металевий предмет, схожий на середню прилипаючу міну (СПМ). Вибухотехніки після експертизи матимуть точні данні про тип вибухівки», – заявили в Харківському обласному управлінні МВС.

У найближчих будинках повилітали шибки – очевидець

Очевидці розповідають, що жінка була непритомна, а Андрій Янголенко ще намагався гасити машину.

«Мої вікна з квартири виходять якраз на машину. Я побачила таку картину: з машини повилітали двері, вікна, повилітали запчастини, там була пожежа. Сильно потерпіла жінка у військовій формі», – поділилася з Радіо Свобода побаченим Галина Грапиняк. Жінка була очевидцем і теракту 22 лютого. За її словами, сьогоднішній вибух був сильнішим. Від вибухової сили в найближчих будинках повилітали шибки.

Брат потерпілого командира Сергій Янголенко припускає, що сьогоднішній вибух – це продовження серії терактів, які проводять бойовики бєлгородської терористичної організації, так званих «Харківських партизан».

У СБУ, говорячи про цілі попереднього теракту 22 лютого, заявляли, що його виконавці мали на меті влучити у бійців патріотичних добровольчих батальйонів.

«Всім відома позиція комбата «Слобожанщини» – патріотична, безкомпромісна. Ніяких компромісів із терористами не може бути», – заявив Сергій Янголенко.

Служба безпеки України в Харківській області веде досудове слідство за статтею «Посягання на життя працівника правоохоронного органу».

Запланована хода

А тим часом міська влада виступила проти проведення патріотичної ходи, присвяченої дню народженню Тараса Шевченка 9 березня.

У повідомленні прес-служби міської ради йдеться: «Так, члени комісії розглянули заявку громадських організацій «Громадська варта», Євромайдан-Харків, Автомайдан-Харків, «Правий сектор», ультрас ФК «Металіст» про проведення 9 березня з 12:00 мітингу біля пам’ятника Тарасу Шевченку, а з 13:30 – ходи до площі Конституції. Погоджувальна Комісія міськвиконкому разом із міліцією радила патріотичним організаціям відмовитися від акцій 9 березня через загрози терактів, але не всі з них почули аргументи правоохоронців».

Тепер міська влада звертатиметься до суду, аби спробувати заборонити проведення ходи центральною вулицею міста, Сумською.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG