Доступність посилання

ТОП новини

Лист конгресменів до Обами: «Дайте нарешті Україні зброю»


Президент США Барак Обама. Білий дім, 3 березня 2015 року
Президент США Барак Обама. Білий дім, 3 березня 2015 року

11 конгресменів звернулись до президента США з вимогою надати Україні летальну зброю

Група американських конгресменів – як від Демократичної, так і від Республіканської партій – закликала президента США Барака Обаму надати летальну оборонну зброю Україні. У листі, який підписали спікер палати представників конгресу Джон Бейнер та інші конгресмени, йдеться про те, що дії Росії в Україні є порушенням міжнародного права і Обама повинен повести за собою Європу.

Два дні тому низка американських конгресменів підготували й підписали лист президенту США Бараку Обамі. У п’ятницю цей лист лежав на столі американського лідера. У ньому йдеться, що потрібно нарешті надати смертоносну зброю Україні.

«За наслідками угоди про припинення вогню, яка, схоже, лише укріпила загарбання, здійснені Росією та сепаратистами після першої угоди у Мінську, ми закликаємо Вас швидко ухвалити додаткові заходи на підтримку зусиль України оборонити її суверенну територію, у тому числі і за допомогою передачі летальних, оборонних збройних систем українським військовим, – йдеться у документі. – Ми не маємо чекати, доки російські війська та їхні ставленики-сепаратисти захоплять Маріуполь та Харків, перш ніж вдамося до дій, спрямованих на підсилення спроможності уряду України стримати майбутню агресію і захиститись від неї».

Вісім представників Республіканської партії і три від Демократичної закликали Обаму «повести за собою Європу і не допустити того, щоб закордонна політика США стала заручником найнижчого спільного знаменника європейського консенсусу».


Втім, рішення щодо надання Україні летальної зброї поки не підписане. Про це повідомив 6 березня під час свого перебування у Києві заступник державного секретаря США Ентоні Блінкен. Цей чиновник відстоює дипломатію як метод вирішення ситуації на Сході.

«Те, що ми розглядаємо, – це питання надання летальної зброї, але для захисту. Рішення щодо цього поки не ухвалене. Найголовніше це те, що немає військового рішення того, що відбувається. Потрібно об’єднувати три методи: надання допомоги, санкції та дипломатія. І це якраз те, що ми робимо», – запевнив він.

Рішення щодо надання Україні летальної зброї ще не ухвалено – Блінкен
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00


Лист Обамі свідчить про політичні ігри довкола американського президента, і цими іграми повинна скористатись Україна, вважає екс-керівник Генштабу Збройних сил України генерал Анатолій Лопата. Що це – бажання знизити рейтинг Обами як нерішучого керівника чи, навпаки, альтруїстичні пориви конгресменів допомогти країні, що потерпає від Росії, – експерт судити не береться. Втім, він твердо переконаний, що надання Україні летальної зброї перебуває на фінішному етапі.

Ситуація знаходиться в такому стані, що вони не можуть не допомогти Україні. Вони обов’язково це зроблять
Анатолій Лопата

«Все робиться задля того, щоб показати, що США виступають за мирне врегулювання ситуації. Ми всі цього хочемо. Але ситуація в такому стані, що вони не можуть не допомогти Україні. Вони обов’язково це зроблять», – переконаний він.

Згідно з ухваленим Конгресом США у двох читаннях законопроектом про запобігання російської агресії, президент Сполучених Штатів має право надавати уряду України на прохання цього уряду: протитанкову зброю і боєприпаси, зенітну зброю і боєприпаси, стрілецьку зброю, захищені від мін транспортні засоби, багатоцільові високомобільні колісні транспортні засоби, надувні човни, бронежилети, системи виявлення мін, засоби комунікації, логістики, бойового забезпечення, медичне обладнання та пайки.

Наразі США вже надали Україні 120 мільйонів доларів на зміцнення системи безпеки і розглядають додаткові запити.


На цю ж тему:

05.03.2015
Обамі прийшов лист з Конгресу: «Не чекайте, доки захоплять Харків чи Маріуполь»

«Ми закликаємо вас повести за собою Європу, кинувши виклик цьому нападу на міжнародний порядок» далі
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG