Доступність посилання

ТОП новини

У місії ОБСЄ слід скоротити кількість росіян – експерт


Представники місії ОБСЄ під час відведення важкого озброєня українською армією, 26 лютого 2015 року
Представники місії ОБСЄ під час відведення важкого озброєня українською армією, 26 лютого 2015 року

У місії на теренах України повинні бути лише ті, хто не є учасником конфлікту – Федеріко Сантопінто

Брюссель – Особлива спостережна місія ОБСЄ має відігравати важливішу роль у моніторингу за ситуацією в зоні конфлікту на сході України, заявляють очільники Європейського союзу. Донині про ефективне спостереження за ситуацією не йшлося – чи то через недостатню кількість спостерігачів, чи через нестачу обладнання, або – найчастіше – через небезпеку й заборону доступу до гарячих точок з боку сепаратистів. Тим часом, європейські експерти вказують і на інший недолік місії – участь у ній росіян.

Європейська дипломатія, регулярно наголошуючи на необхідності посилення спостережної місії ОБСЄ в зоні конфлікту, у п’ятницю взялася за детальний розгляд того, як це зробити.

«З нами буде Ламберто Заньєр, генеральний секретар ОБСЄ, організації, яка виконує головну роль в моніторингу режиму припинення вогню та відведення воєнної техніки. Ми обговоримо, що ОБСЄ ще потрібно для посилення цієї ролі, щоб вона стала ефективнішою. І, звичайно, ми обговоримо способи підтримки з боку Європейського союзу не лише місії ОБСЄ, а й всієї реалізації Мінської угоди», – пояснила високий представник ЄС із закордонної та безпекової політики Федеріка Моґеріні на початку неформальної зустрічі диломатів 28-ми держав ЄС у Ризі.

Йдеться про збільшення кількості експертів від ОБСЄ і про додаткове спорядження, додає Франк-Вальтер Штайнмайєр, німецький міністр закордонних справ.

«Вирішальною передумовою є також те, щоб місія ОБСЄ справді визнавалася обома сторонами конфлікту. В останні дні знову спостерігалися порушення режиму припинення вогню, а місія повинна мати змогу це далі фіксувати. Також у країн-членів ОБСЄ є потреба у відповідному обладнанні та персоналі», – каже німецький дипломат.

Спостерігати мають тільки країни, які не є учасниками конфлікту – Сантопінто

Федеріко Сантопінто, брюссельський експерт із питань врегулювання криз при аналітичному центрі «Група з досліджень та інформації щодо миру та безпеки» (GRIP), вказує ще й на інший недолік нинішньої спостережної місії ОБСЄ: в ній беруть участь представники Росії, яка насправді є однією із воюючих сторін.

Для об’єктивної роботи місії до неї зазвичай не включають представників зацікавлених сторін. Росії вдалося направити близько десяти відсотків своїх представників до спостережної місії в Україні
Федеріко Сантопінто

​«Для об’єктивної роботи місії до неї зазвичай не включають представників зацікавлених сторін. Натомість, Росії, яка офіційно, так би мовити, «не є стороною конфлікту», вдалося направити близько десяти відсотків своїх представників до спостережної місії в Україні. Очевидно, що вони не є неупередженими, і це ставить під сумнів нейтральність всієї місії. Там мають брати участь тільки країни, які не є учасниками конфлікту».

На думку експерта, припинити участь Росії в місії спостерігачів – означатиме офіційно визнати цю державу стороною конфлікту, на що росіяни не погодяться. Тому, каже він, їхню участь слід максимально скоротити. Ще при створенні спеціальної місії ОБСЄ до неї залучили представників Росії саме для того, щоб Москва взагалі погодилася на роботу місії в Україні.

До того ж, на думку експерта, для ефективнішої роботи місії потрібно збільшити її фінансування, надати більше обладнання, зокрема, дронів, збільшити чисельність персоналу й розширити адміністративну гнучкість.

Вкладом Євросоюзу також мало б стати застосування центру сателітного спостереження, базованого в Іспанії, який допоміг би ОБСЄ контролювати відведення важкого озброєння, додає Федеріко Сантопінто.

В місії ОБСЄ 20 росіян – Боцюрків

У спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ в Україні беруть участь приблизно 20 громадян Російської Федерації, заявив 4 березня спікер Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Майкл Боцюрків.

Представництво кожної країни не повинно перевищувати 10% – таке правило
Майкл Боцюрків

«На поточному етапі кількість співробітників з Росії – приблизно 20 спостерігачів. Ця кількість може змінюватися, якщо розмір нашого представництва буде понад 500, оскільки представництво кожної країни не повинно перевищувати 10% – таке правило», – розповів Боцюрків.

«Зараз у нас 452 спостерігачі, дві третини з яких перебувають на Сході України. Багато спостерігачів зараз у Києві проходять відповідне навчання і роблять узагальнення даних. Скоро у нас буде понад 500 спостерігачів, і ми хочемо збільшити кількість наших спостерігачів, щоб досягти важливих змін», – заявив Боцюрків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG