Доступність посилання

ТОП новини

ЄС готуватиме нові санкції проти Росії – Гаммонд


Міністр закордонних справ Британії Філіп Гаммонд
Міністр закордонних справ Британії Філіп Гаммонд

Якщо Росія не виконуватиме Мінських домовленостей, ЄС може запровадити проти неї нові санкції, заявив міністр закордонних справ Британії Філіп Гаммонд.

«Ми готуватимемо можливі нові санкції, які будуть запроваджені швидко, якщо агресія з боку Росії триватиме, чи якщо російська сторона не виконуватиме своїх зобов’язань щодо Мінських домовленостей», – сказав Гаммонд у п’ятницю, 6 березня, під час спільної прес-конференції з міністром закордонних справ Польщі Ґжеґожем Схетиною у Варшаві.

Філіп Гаммонд наголосив, що ЄС залишається єдиним у питанні санкцій.

«Санкції мусять залишатися допоки всі зобов’язання, згідно з Мінськими домовленостями, не будуть виконані», – додав керівник зовнішньополітичного відомства Великобританії.

6 березня у Києві заступник державного секретаря США Ентоні Блінкен заявив, що Захід готовий посилити санкції щодо Росії, якщо вона і підтримувані нею сепаратисти не дотримуватимуться Мінських домовленостей.

Представник ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні під час неформального саміту керівників МЗС Євросоюзу у п’ятницю, 6 березня, заявила, що досягнуті у Мінську домовленості про перемирʼя на сході Україні дотримуються не повністю. За її словами, санкції проти Росії не скасують доти, доки не покращиться ситуація з безпекою. «А у разі необхідності ми їх посилимо», – зазначила Моґеріні і додала, що анексія Криму як порушення міжнародного права становить загрозу для всіх жителів ЄС.

Наразі жоден із пунктів укладених 12 лютого нових Мінських домовленостей не виконується повноцінно. Українська сторона звинувачує сепаратистів у порушенні режиму припинення вогню, бойовики звинувачують у цьому українських військових. Відведення важкого озброєння триває. Обмін полоненими у форматі «всіх на всіх» поки не відбувся.

XS
SM
MD
LG