Доступність посилання

ТОП новини

Савченко почуває себе погано, але настрій кращий ­– Рада з прав людини при президенті Росії


Надія Савченко
Надія Савченко

Члени Ради з прав людини при президенті Росії, які відвідали народного депутата Надію Савченко у московському СІЗО, заявляють, що вона почуває себе погано.

«Ми впевнилися в тому, що вона маленькими порціями приймає бульйон і, разом із цим, медичні препарати. Говорити про припинення голодування передчасно, хоча б просто тому, що це – процес тривалий і болісний. Почуває вона себе погано, але настрій сьогодні було трохи кращий», – заявив голова ради Михайло Федотов.

За словами голови Ради, скарг на умови утримання і на роботу медиків у Надії Савченко немає. Учора її відвідували німецькі лікарі і рекомендували їй госпіталізацію в клініку, але вона відмовилася, заявили в раді.

«Вона ухвалила самостійне рішення про те, що буде приймати трохи їжі – це бульйон. Крім того, вона продовжує приймати лікувальні поживні суміші. Вона буде приймати їх дрібно, п’ять разів на день або як їй вкаже лікар у тюремній лікарні. Почувається вона не дуже добре і вихід з голодування буде довгим», – заявила член РПЛ Єлизавета Глінка.

Про те, що Надія Савченко погодилася частково припинити голодування, яке тримала понад 80 днів, напередодні повідомили у Федеральній службі виконання покарань Росії. Згодом цю інформацію підтвердили адвокати, оприлюднивши листа, в якому Савченко заявляє про погіршення свого фізичного стану.

У МЗС України знову закликали російську сторону негайно допустити до Надії Савченко українських лікарів, а також звільнити затриману українську льотчицю з-під варти, що дозволить здійснити її термінову госпіталізацію до однієї з українських або європейських клінік.

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі. У червні сепаратисти захопили її в полон, перевезли через кордон і передали російським силовикам. Після цього Савченко взяли під варту в Росії. За даними захисту, вона не могла бути причетною до загибелі журналістів, оскільки потрапила в полон до їхньої смерті. Наприкінці січня слідчі повідомили Савченко про відкриття проти неї нової кримінальної справи – про незаконний перетин кордону.

Савченко всі звинувачення відкидає.

XS
SM
MD
LG