Доступність посилання

ТОП новини

Україні протистоять 130 тисяч озброєних людей у гібридній війні


Український військовослужбовець на позиції недалеко від Горлівки. 4 березня 2015 року
Український військовослужбовець на позиції недалеко від Горлівки. 4 березня 2015 року

«Розплавили бортову електроніку дрона ОБСЄ до такої міри, що вони безконтрольно кружляють перед тим, як впасти на землю»

За даними авторитетного видання Janes Defence Weekly, яке спеціалізується на військових питаннях та озброєннях, концептуально новаторська гібридна війна Росії проти України «спрацьовує», а Київ зіткнувся з протистоянням майже 100 тисячам російських регулярних військ на Донбасі, в Криму та уздовж кордону. Окрім цього проти Києва воює і 30 тисяч озброєних сепаратистів на Донбасі. Захід наразі, на думку видання, не знайшов адекватної відповіді на гібридну війну.

За даними Janes Defence Weekly, зараз на Сході України перебуває 14 тисяч 400 вояків регулярної російської армії, які надають підтримку 29 тисячам 300 добре озброєним сепаратистам. Тобто усього на Донбасі Україні протистоять 45 тисяч озброєних людей, які мають танки останнього покоління, БТРи, БМП, плюс сотні одиниць артилерії та ракетних установок. У Криму нині дислоковано 29 тисяч 800 російських вояків, а ще 55 тисяч 800 росіян сконцентровано уздовж українсько-російського кордону на території Росії.

Таким чином загальна кількість російських військ, які прямо загрожують Україні, становить 100 тисяч, а разом із сепаратистами Донбасу – 130 тисяч.

На думку видання, виглядає на те, що російська гібридна війна проти України досягає своєї мети.

«Зазвичай ви або в стані війни з якоюсь країною або ні. Або ви в стані Холодної війни, коли існує напруга, але немає збройного конфлікту. Гібридна війна – це по суті версія керованого хаосу. Ви дестабілізуєте якусь країну зсередини і вживаєте кроків економічного саботажу, знищення інфраструктури і це спричиняє крах державних інститутів. В той сам час ви надсилаєте не лише «п’яту колону» воювати, але також і «маленьких зелених чоловічків» і заперечуєте, що вони існують і що це ваші війська», – зазначив автор статті Рубен Джонсон в інтерв’ю Радіо Свобода.

Видання наводить дані, щодо компонентів гібридної війни, частина з яких задіюються сильно, а інші – помірковано, деякі з яких мають явних характер, а деякі – прихований.

Отже, до політичних компонентів, які діють м’яко і приховуються, належать: захоплення урядових будівель та ключових інфраструктурних об’єктів; саботаж, вбивства, тероризм; агітпроп та кампанія в ЗМІ; створення агентурної мережі. На бойовиків-сепаратистів покладаються завдання утримання контрольованих теренів, вербування «добровольців», формування ядра заколотників, знищення урядової інфраструктури на Донбасі, набір до своїх лав місцевих мешканців.

Бойовики угруповання «ДНР» біля Старобешева. Лютий 2015 року
Бойовики угруповання «ДНР» біля Старобешева. Лютий 2015 року

Інтенсивно і з елементами явного, відкритого характеру проводиться інтервенція, яка включає погрози та підготовку до вторгнення, знищення точок опору противника; тилове забезпечення та підкріплення вогнем, а також кібернетична агресія. Четвертий набір з арсеналу – залякування стриманням – і це здійснюється сильно і спеціально відкрито для наведення страху. Сюди відносять публічні розмови про силу російського ядерного арсеналу, порушення російською бойовою авіацією повітряного простору і навмисна демонстрація сили, натяки на можливість подальшої ескалації.

«Розплавлена електроніка безпілотників ОБСЄ»

Видання пише про активне застосування в гібридній війні засобів електронної війни – зокрема, як виглядає, потужних мікрохвильових випромінювачів, які можуть не лише «глушити» комунікації та розвідувальні засоби українських сил, але також здатні обеззброювати безпілотники спеціальної спостережницької місії ОБСЄ.

«Російські команди електронних засобів націлились на безпілотник Schiebel Camcopter, який належав спостерігачам, і розплавили бортову електроніку до такої міри, що апарати безконтрольно кружляють перед тим, як впасти на землю», – пише видання, цитуючи одного з учасників недавньої зустрічі українських та американських військових експертів у Дніпропетровську.

Проблема в тому, пише видання, що засоби електронної війни розташовуються біля дитсадків, шпиталів чи житлових будинків і українські сили таким чином не можуть завдати по них удару, побоюючись жертв серед цивільних.

«Війна проти України не є «новою» стратегією для Москви. Російський Генштаб готувався до українського типу бойових операцій з 1999 року», – пише видання.

«Інформаційна війна»

Невід’ємною складовою гібридної війни є інформаційна кампанія. Російська інформаційна війна включає бюджетне фінансування телемережі RT, що становить 300 мільйонів доларів на рік.

Також російська держава виділяє 100 мільйонів доларів щороку на фінансування проросійських неурядових організацій.

Назагал, на думку видання, українська армія є серйозно недоукомплектованою цілим списком обладнання, якого конче потребує. Зокрема йдеться про безпечні системи комунікацій, протитанкову зброю з подвійними боєголовками, радари, які здатні фіксувати джерело ворожого вогню, безпілотники – як для розвідувальних місій, так і такі, що здатні наносити ракетні удари.

А також українцям бракує здатності збирати і обробляти багатоканальну і багатоджерельну розвідувальну інформацію і подавати її об’єднаному центру командування і контролю, щоб пробратися всередину механізму ухвалення військових рішень російською стороною, зауважує видання.

Видання також цитує європейських експертів, які кажуть, що Європа розділена у ставленні до українського конфлікту і є нагальна потреба в сильному американському лідерстві в НАТО, без чого Північноатлантичний альянс перетвориться на «ходячий труп», – написав журналіст.

Антивоєнний заклик, поширений у соцмережах
Антивоєнний заклик, поширений у соцмережах

На тему вивезення до Росії «вантажу-200»:

Російські військові гинуть на сході України у великій кількості – НАТО

Шлозберг про вбитих вояків Росії на Донбасі і страх Путіна

Росія приховує загибель росіян в Україні, підміняючи документи загиблих − СБУ

Солдати Росії розкривають правду про війну Путіна проти України (світова преса)

Російських солдатів змушують їхати на Донбас – Лев Шлосберг

Військові Росії вперше увійшли в Україну як Червоний Хрест (світова преса)

Телебачення Росії не може пояснити обвал рубля і «вантаж-200» з України – помічник держсекретаря США

Росія вже втратила на Донбасі більше солдатів, ніж США в Іраку за 12 років (світова преса)

Росія: у Ростові 250 призовників відмовилися їхати воювати на Донбас

Державна таємниця Росії. Загиблі на Донбасі російські десантники

Аеропорт Донецька намагалися взяти до дня народження Путіна – правозахисниця

На Донбасі воює 75% «ополченців» із Росії – друг 18-річного загиблого юнака

Втрати російської армії на Донбасі сягають до 4360 осіб – правозахисниця

У Росії в СІЗО помістили 73-річну правозахисницю, яка розслідувала справи про загибель солдатів

Російські вояки на Донбасі. Наказано брехати

Зниклі безвісти вояки Росії на Донбасі

Місто Росії, яке чекає на труни з Донбасу

Російські вояки повертаються у трунах зі «смертельної відпустки»

У російському Брянську «афганці» проти війни в Україні

Секрети «таємної війни Путіна»

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG