Доступність посилання

ТОП новини

Захід знову попереджає Росію про нові санкції в разі порушень мінських угод


©Shutterstock
©Shutterstock

Лідери США, Великої Британії, Франції, Німеччини, Італії і Європейського союзу разом знову попередили Росію, що готові посилити санкції в разі подальших порушень мінських домовленостей про перемир’я на сході України.

Президенти США Барак Обама, Франції Франсуа Олланд, прем’єр-міністри Великої Британії Дейвід Камерон, Німеччини Анґела Меркель, Італії Маттео Ренці і голова Європейської ради Дональд Туск обговорили становище в Україні в перебігу відеоконференції, повідомили прес-служби її учасників.

Зокрема, за повідомленням Єлисейського палацу в Парижі, сторони наголосили, що значне порушення мінських домовленостей потребуватиме рішучої реакції міжнародної спільноти.

Скасування ж санкцій, запроваджених через втручання Росії на сході України, можливе тільки в разі повного виконання мінських домовленостей, нагадали лідери.

Крім того, сторони висловилися за посилення ролі Організації з безпеки і співпраці в Європі та її Спеціальної моніторингової місії в Україні у виконанні мінських домовленостей.

Вони також вважають за необхідне підтримати Україну – фінансово і консультаціями. За словами речника уряду Німеччини, метою є відбудова України, яка сама визначала б свій шлях на засадах самовизначення і збереження територіальної цілісності.

Як повідомили у Брюсселі, результати цієї розмови будуть використані при підготовці рішень на тему України наступного саміту Європейського союзу, що має відбутися 19–20 березня.

Усі пакети домовленостей, ухвалених раніше в Мінську щодо врегулювання в Україні, передбачають, серед іншого, припинення вогню, відведення важких озброєнь від лінії контакту сторін, виведення з території України іноземних озброєнь, бійців і найманців чи повернення Україні контролю за всім її кордоном із Росією. Нині відбувається чергова спроба виконати перші два пункти. Сторони звинувачують одна одну в порушеннях. На Заході звертають увагу, що в той час як Україна виконує свої зобов’язання, Росія і підтримувані нею збройні сепаратисти часто порушують їх, а заявлене ними виконання неможливо перевірити.

XS
SM
MD
LG