Доступність посилання

ТОП новини

Греція блокує консенсус у ЄС про санкції щодо Росії – дипломати


Дипломати у Брюсселі повідомили Радіо Свобода, що представники нового уряду Греції заблокували сьогодні досягнення консенсусу між послами всіх 28 країн-членів щодо обсягу нинішніх і можливості запровадження нових санкцій проти Росії через її агресію проти України.

Тепер посли мають зустрітися ще раз завтра вранці, щоб спробувати все ж узгодити проект заяви щодо санкцій до запланованої на завтра ж позачергової зустрічі Ради ЄС у складі міністрів закордонних справ, яку скликають через становище на сході України.

Раніше сьогодні стало відомо, що в підготованому проекті такої заяви, який винесли на розгляд послів, пропонувалося продовжити чинні замороження активів, візові заборони та інші обмеження щодо десятків фізичних і юридичних осіб із Росії і проросійських сепаратистів із України, зокрема, з окупованого Криму, до грудня цього року, а не до вересня, як пропонували було спершу.

Крім того, проект пропонує закликати протягом тижня підготувати додаткові списки для таких санкцій. Це розширення санкційних списків має на меті домогтися «швидкого і повного виконання Мінських домовленостей», мовилося в документі.

Останніми днями всі країни-члени ЄС висловилися за таке розширення після минулотижневого теракту в Маріуполі, коли внаслідок обстрілу загинула, за останніми даними, вже 31 людина, понад сто були поранені. Ті країни, які раніше виступали проти розширення санкцій проти Росії, змінили свою думку. Але проти розширення санкцій тепер виступає новий популістський уряд Греції, який, як вважають, хоче використати це питання для торгів із ЄС про полегшення суворих умов надання Афінам міжнародної фінансової допомоги.

Пропозиції, які схвалять завтра міністри закордонних справ країн ЄС, 12 лютого розгляне Європейська рада на своїй зустрічі – саміті Євросоюзу.

XS
SM
MD
LG