Доступність посилання

ТОП новини

Мобілізація. СБУ зацікавилася продажем «церковних» посад


Підбивати підсумки мобілізації можна буде за кілька днів

Мобілізація в Україні триває, до військкоматів вже покликали близько 60 тисяч людей. Деякі українці намагаються ухилитись від мобілізації, отримавши статус священика однієї з нетрадиційних церков.

Заради ухилення від мобілізації деякі українські юнаки записуються до нетрадиційних релігійних організацій. Як розповів Радіо Свобода один із мобілізованих офіцерів по роботі із особовим складом Дмитро Лиховій, до нього потрапив лист від одного з мобілізованих, де той вказує, що не може відбути на фронт через статус священнослужителя Слов’яно-Ведичного храму Спадщини предків. Інцидент стався у Києві.

«Поки що я бачив тільки один такий. Його переслали з одного з районних військкоматів до міського військкомату. Їх може бути більше. Мабуть, просто не пересилають, чи відповідають на місці. Наскільки я знаю, існує перелік релігійних конфесій, священики яких не підпадають під мобілізацію. Звичайно, що кумедні вигадані релігійні організації типу храму спадщини предків до цього переліку не входять», – наголосив старший лейтенант.

Стати священиком можна за 3000 гривень

Рекламу релігійного ухилення розповсюдили у коментарях до новин про мобілізацію, при цьому, за словами Лиховія, ці послуги вже зацікавили Службу безпеки України. Як розповіли Радіо Свобода, у храмі спадщини ухилитися від мобілізації нібито дуже просто.

«Подивіться на нашому сайті Слов’яно-Ведичного храму спадщини предків. Це робиться практично моментально. Коли ви робите внесок в розмірі 3 тисяч гривень на рахунок, який є у нас на сайті, якщо в вас є вища освіта, ми того ж дня реєструємо вас як священнослужителя», – розповів голова релігійної громади Юрій Петров.

Цей метод здається комічним, але у деяких регіонах із мобілізацією дійсно виникли подібні труднощі. Так радник президента Юрій Бірюков повідомив у своєму «Фейсбуці», що 19 відсотків військовозобов’язаних Волинської області відмовилися йти до армії через релігійні мотиви.

Український журналіст бойкотує мобілізацію, незважаючи на СБУ

Ще на початку четвертої хвилі мобілізації івано-франківський журналіст Руслан Коцаба заявив, що буде бойкотувати її та закликав усіх українців робити те ж саме. Журналіст, який з самого початку бойових дій активно працював у зоні АТО, розповів Радіо Свобода, що незважаючи на кримінальне провадження, слідчі СБУ його не затримали.

«Слідчі СБУ були абсолютно не готові до того, що я сам прийду, і вони не пред’явили мені ані підозри, ані оголосили мені статус. Вони навіть відмовились взяти пояснення. Якщо оголосити Росію ворогом, агресором, Путіну це тільки розв’яже руки та війна буде красивою, але недовгою. Не більше тижня», – вважає журналіст.

Найближчим часом Коцаба планує повернутись працювати до зони АТО. Бойкотувати мобілізацію українцям запропонував також президент Росії Володимир Путін. 26 січня він запросив чоловіків призовного віку перечекати мобілізацію в Росії.

«Багато людей ухиляються вже від мобілізації, намагаються до нас переїхати. Але за законодавством громадяни України можуть знаходяться у нас не більше ніж 30 діб, тому ми мабуть тут дещо змінимо», – наголосив президент Росії. 28 січня цей термін і дійсно було подовжено до 90 діб.

Рахувати мобілізованих будуть вже за кілька днів

Владислав Селезньов
Владислав Селезньов

За словами виконуючого обов’язки речника Генерального штабу Владислава Селезньова, підводити офіційні підсумки мобілізації ще зарано – етап оповіщення громадян досі триває. Підполковник наголосив, що кількість повісток втричі перевищує заплановану кількість мобілізованих.

«Під час четвертої хвилі мобілізації планується залучити до лав Збройних сил України та інших військових формувань приблизно 50 тисяч осіб, але повісток буде відправлено набагато більше. Є певний коефіцієнт, приблизно три, отже, щонайменш 150 тисяч українських громадян отримають повістки. Звісно, що не всі з них потраплять до лав ЗСУ», – наголосив в.о. речника Генштабу.

За словами Селезньова, перш за все армія зацікавлена у патріотично налаштованих десантниках, спецпризначенцях та танкістах. Щодо військових, які потрапили на фронт у перші хвилі мобілізації, вони відправляться додому не пізніше, ніж після року служби.

«Відповідно до законодавства України, військовозобов’язаний може знаходитись в лавах Збройних сил та інших військових формуваннях не більше одного року. У цей період зберігаються за громадянином усі соціальні пільги та гарантії», – повідомив Селезньов.

За бажанням, мобілізовані можуть залишитися у лавах Збройних сил, причому, за словами підполковника, це може бути дуже вигідно – мобілізовані отримають зарплату на попередньому місці роботи, зарплатню контрактника та стовідсоткову надбавку за службу в зоні АТО.


На цю ж тему:

20.01.2015
Мобілізація: четверта хвиля

Екс-міністр оборони задоволений тим, як волонтери стежать за мобілізацією далі
  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG