Доступність посилання

ТОП новини

Уряд звітує про першу хвилю люстрації


Експерти б’ють на сполох: чиновники саботують люстрацію

Уряд відзвітував, що люстрація повільно, але рухається. А Міністерство юстиції повідомило, що і надалі працюватиме над тим, щоби ця процедура була систематизована та зрозуміла, а перевірками займались би професіонали. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк також доповів, що його люструвати вже не потрібно – він вчасно подав усі папери про прибутки за останні 14 років. Водночас експерти вказують на «білі люстраційні плями», які уряд не озвучує.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк запевнив, що задовольнив усі вимоги Державної фіскальної служби в рамках виконання вимог закону України про очищення влади. Він зауважив, що через таку процедуру повинні пройти всі чиновники, адже це «буде свідченням того, що закон працюватиме».

«Я пройшов люстраційну перевірку» – Яценюк
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00
За 14 років я мав подати дані за всіма депозитами, за всіма відсотками, про все майно, про роялті, про всі витрати
Арсеній Яценюк

«За 14 років я мав подати дані за всіма депозитами, за всіма відсотками, про все майно, про роялті, про всі витрати. Протягом 20 днів треба було знайти папери, які непросто було знайти», – додав Яценюк.

Прем’єр зауважив, що він є політичною фігурою, тож природньо, що від нього вимагають прозорості у доходах. Водночас, як зауважив він, багато які документи знайти було надзвичайно складно, адже в Україні немає як такої загальнонаціональної бази даних. Водночас, за його словами, це не привід для чиновників уникати перевірок. «Ми будемо просити МВС разом з СБУ та прокуратурою допомогти чиновнику знайти папери», – резюмував він.

Чи торкнеться люстрація МВС?

Арсен Аваков
Арсен Аваков

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков відзвітував, що процес люстрації рухається і в його міністерстві. За його словами, в рамках першої хвилі люстрації вже звільнили 21 тисячу співробітників, із них 4 тисячі – за порушення присяги. Загалом випробування люстрацією мають пройти близько 140 тисяч працівників.

Триває другий етап люстрації, в рамках якого перевіряють тих, які брали участь у заходах репресивного придушення під час Революції гідності
Арсен Аваков

«Наразі триває другий етап люстрації, в рамках якого перевіряють тих співробітників, які брали участь у заходах репресивного придушення під час подій Революції гідності», – заявив Аваков.

Міністр також розповів, що звільнено зокрема 102 співробітники Державтоінспекції, які складали протоколи на учасників Революції гідності. Загалом, за словами Авакова, другий етап люстрації в МВС буде завершено у квітні-травні поточного року.

40 суддів відмовились пройти процедуру люстрації – міністр юстиції

Павло Петренко
Павло Петренко

Водночас, люстрації радіють не усі – близько 40 суддів судів різних інстанцій відмовились проходити перевірку, заявив міністр юстиції Павло Петренко. За це на них уже підготували подання на звільнення.

«Частина службовців, які були звільнені у порядку люстрації, намагаються оскаржити це рішення у судах. Мінюст супроводжує усі ці справи і жорстко контролює дотримання закону», – розповів міністр.

За його словами, наразі скасувати свою автоматичну люстрацію у судах намагаються загалом близько 100 прокурорів, податківців та працівників СБУ. Загалом у Мінюсті проходять люстраційну перевірку 1360 працівників.

МВС та Мін’юст відзвітували про хід люстрації
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Люстрація працює і у зворотньому напрямку: 27 січня Верховна Рада дозволила президенту повертати на посади військових вищого офіцерського складу, якщо це потрібно для підвищення обороноздатності країни. Про подібні рішення говорив і Петренко: планується розробити механізм індивідуальної амністії «щодо окремих осіб, які можуть пройти через цей механізм.

Чиновники саботують люстрацію?

Олександра Дрік
Олександра Дрік

В Україні відбувається тотальний саботаж люстрації – про це в ефірі Радіо Свобода заявила керівник інформаційного відділу Громадського люстраційного комітету Олександра Дрік. За словами експерта, чиновники часто плутають люстрацію з покаранням, тому уникають будь-яких перевірок.

В єдиному реєстрі люстрованих осіб зараз менше людей, ніж їх звільнилося насправді
Олександра Дрік

«В єдиному реєстрі люстрованих осіб зараз менше людей, ніж їх звільнилося насправді. Закон дає право чиновникам, які розуміють, що вони не пройдуть люстраційну перевірку, звільнитися самостійно. І вони не потрапляють до державного реєстру люстрованих осіб», – додала Дрік.

Вона також повідомила, що Громадському люстраційному комітету вдалось виявити багато людей, які не були звільнені зі своїх посад, попри те, що вони підпадають під автоматичну люстрацію. Експерт пояснила, що це стосується тих людей, які сукупно протягом одного року працювали на державних посадах під час правління колишнього президента Віктора Януковича.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG