Доступність посилання

ТОП новини

ЄС пропонує продовжити санкції проти Росії до кінця року і подумати над новими


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Проект заяви Європейського союзу пропонує продовжити чинні замороження активів, візові заборони та інші обмеження щодо десятків фізичних і юридичних осіб із Росії і проросійських сепаратистів із України, зокрема, з окупованого Криму, до кінця цього року, повідомляє сьогодні з Брюсселя кореспондент Радіо Свобода.

У проекті документу, зміст якого став відомим перед призначеним на завтра засіданням Ради ЄС у складі міністрів закордонних справ, передбачається, що ці санкції залишать чинними до грудня «у зв’язку з погіршенням становища» на сході України.

Крім того, проект пропонує закликати посадовців Євросоюзу протягом тижня підготувати додаткові списки для таких санкцій.

Це розширення санкційних списків має на меті домогтися «швидкого і повного виконання Мінських домовленостей, …із метою покласти край бойовим діям, що привело б до відведення важких озброєнь від лінії контакту».

Попередня версія цього документу передбачала продовження санкцій до вересня.

Останніми днями всі країни-члени ЄС висловилися за таке розширення після минулотижневого теракту в Маріуполі, коли внаслідок обстрілу загинула, за останніми даними, вже 31 людина, понад сто були поранені. Ті країни, які раніше виступали проти розширення санкцій проти Росії, змінили свою думку. Але, за повідомленнями, тепер проти розширення санкцій може виступити новий популістський уряд Греції, який може використати це питання для торгів із ЄС про полегшення суворих умов надання Афінам міжнародної фінансової допомоги.

Пропозиції, які схвалять завтра міністри закордонних справ країн ЄС на позачерговому засіданні, присвяченому головно становищу на сході України, в середині наступного місяця розгляне Європейська рада на своїй зустрічі – саміті Євросоюзу.

XS
SM
MD
LG