Доступність посилання

ТОП новини

У Росії бракує охочих воювати проти України?


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Російських солдатів-строковиків змушують ставати контрактниками – «Комітет солдатських матерів»

Російських солдатів-строковиків змушують ставати контрактниками, повідомляють в «Комітеті солдатських матерів Санкт-Петербурга». І якщо за повісткою призовники повинні служити рік, то за контрактом – мінімум два.

23 січня громадська організація «Комітет солдатських матерів Санкт-Петербурга» подала звернення до Генпрокуратури Росії з проханням перевірити інформацію про те, що солдат-строковиків різними способами змушують підписувати контракт на військову службу. Представники Комітету стверджують, що до них приходять батьки призовників, які кажуть, що синів змушують перейти на контракт.

«Із грудня минулого року ми зафіксували п’ять звернень до нас, особистих, не анонімних, тих, які до нас надходили, як особисто від людей, які приходили, так і через електронну пошту. Звернення фіксують і наші колеги з інших регіонів – це знову ж географія досить широка: це Мурманська область, Московська область, Муріно», – сказав в інтерв’ю кореспонденту «Настоящего времени» прес-секретар «Комітету солдатських матерів Санкт-Петербурга» Олександр Передрук.

Російських солдатів-строковиків змушують ставати контрактниками
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Тим часом, російський «Перший канал» повідомляє про те, що все більше призовників самі надають перевагу контрактній службі, ніж строковій. Матеріал федерального каналу вийшов у середині грудня, якраз тоді, коли до Комітету солдатських матерів Санкт-Петербурга почали надходити перші звернення від батьків солдатів.

Наскільки потрібен солдат, який не хоче служити, я не уявляю
Олександр Передрук

«Якщо людина готова два роки присвятити армії, то безумовно вона може підписати контракт, для нього це вигідно. Якщо вона не готова, то фактично буде зобов’язана цей час ще проводити в армії, нести службу. При цьому наскільки потрібен солдат, який не хоче служити, я не уявляю», – зазначає Олександр Передрук.

Військові експерти стверджують, що подібна практика рекрутування солдат в Росії існує вже давно, адже добровольців не вистачає, але зараз солдати і їхні родичі побоюються, що тих, хто підписав контракт, можуть відправити воювати.

Контрактник начебто нічий, він доброволець, сам погодився. Поїхав до України, що з ним сталося там, ніхто нічого не знає
Павло Фельгенгауер

«Із неконтрактниками поводитися можна інакше... у них прав великих немає: за призовниками батьки стежать, Комітет солдатських матерів. А контрактник начебто нічий, він доброволець, сам погодився. Поїхав до України, що з ним сталося там, ніхто нічого не знає. А за призовника відповідати потрібно – його викликала з певного регіону призовна комісія», – наголошує військовий експерт Павло Фельгенгауер.

Утім, в «Комітеті солдатських матерів» поки не знайшли підтвердження того, що свіжоспечених контрактників відправляють на схід України. З представником Міноборони Росії, уповноваженим коментувати ситуацію, що склалася, зв’язатися не вдалося.

Оригінал матеріалуна сайті «Настоящего времени» – спільного проекту Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа та «Голосу Америки»

Антивоєнний заклик, поширений у соцмережах
Антивоєнний заклик, поширений у соцмережах

На тему вивезення до Росії «вантажу-200»:

Російських солдатів змушують їхати на Донбас – Лев Шлосберг

Військові Росії вперше увійшли в Україну як Червоний Хрест (світова преса)

Телебачення Росії не може пояснити обвал рубля і «вантаж-200» з України – помічник держсекретаря США

Росія вже втратила на Донбасі більше солдатів, ніж США в Іраку за 12 років (світова преса)

Росія: у Ростові 250 призовників відмовилися їхати воювати на Донбас

Державна таємниця Росії. Загиблі на Донбасі російські десантники

Аеропорт Донецька намагалися взяти до дня народження Путіна – Васильєва

На Донбасі воює 75% «ополченців» із Росії – друг 18-річного загиблого юнака

Втрати російської армії на Донбасі сягають до 4360 осіб – Васильєва

У Росії в СІЗО помістили 73-річну правозахисницю, яка розслідувала справи про загибель солдатів

Російські вояки на Донбасі. Наказано брехати

Зниклі безвісти вояки Росії на Донбасі

Місто Росії, яке чекає на труни з Донбасу

Російські вояки повертаються у трунах зі «смертельної відпустки»

У російському Брянську «афганці» проти війни в Україні

Секрети «таємної війни Путіна»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG