Доступність посилання

ТОП новини

Росія несе повну відповідальність за жертви у Волновасі, Дебальцевому, Донецьку і Маріуполі – МЗС


©Shutterstock
©Shutterstock

Через теракт в суботу в Маріуполі Міністерство закордонних справ України оприлюднило заяву, в якій назвало винуватцем загибелі мирного населення на сході України Російську Федерацію. Текст заяви розміщено на сайті зовнішньополітичного відомства.

«Росія, яка продовжує підтримувати терористичну діяльність незаконних збройних формувань на Донбасі і військовослужбовці якої беруть безпосередню участь у бойових діях проти України, несе повну відповідальність за невинні жертви у Волновасі, Дебальцевому, Донецьку, Маріуполі та багатьох інших містах і селах України», – йдеться у заяві.

«24 січня терористами здійснено черговий жахливий злочин проти людяності. Внаслідок обстрілів житлових районів Маріуполя загинуло понад 20 мирних жителів, понад 80 поранено. За попередніми даними, обстріл здійснено з використанням реактивних систем залпового вогню «Град». Весь світ глибоко сумує за кожним загиблим і висловлює щирі співчуття їхнім рідним та близьким. Бажаємо пораненим якнайшвидше одужати. Цей злочин буде всебічно і об’єктивно розслідуваний, а винні у ньому поза всяким сумнівом понесуть заслужене покарання. Закликаємо Спеціальну Моніторингову місію ОБСЄ невідкладно долучитися до такого розслідування», – йдеться в документі.

«Обстріл відбувся на тлі зроблених напередодні ватажком терористичного угруповання «ДНР» заяв про готовність до подальших атак українських міст, а також значної активізації перекидання регулярних підрозділів російських збройних сил, зброї та важкої техніки на територію Донецької та Луганської областей», – наголошується в заяві МЗС.

«Очікуємо, що Росія, нарешті виконає свої зобов’язання, вплине на своїх підопічних і припинить їхню підтримку. Ми також вимагаємо від Росії повного виконання Мінських домовленостей, включно з негайним виведенням всіх своїх збройних підрозділів з території України, закриттям українсько-російського кордону та встановлення міжнародного моніторингу. Закликаємо міжнародне співтовариство засудити цей та інші здійснені терористами злочини. Сьогодні як ніколи потрібні рішучі дії всього цивілізованого світу проти як терористичних організацій, так і проти тих, хто їх підтримує, фінансує і прикриває», – йдеться в заяві зовнішньополітичного відомства України.

Олександр Турчинов
Олександр Турчинов

Російський президент Володимир Путін є відповідальним за жертви серед мирного населення в результаті обстрілу житлового району Маріуполя у суботу, 24 січня. Про це йдеться у заяві секретаря РНБО Олександра Турчинова.

«Сьогоднішній черговий кривавий злочин проти людства, вчинений російськими військовими та повністю контрольованими ними бандами терористів, став прямою реалізацією поставлених Путіним завдань на вчорашньому засіданні Ради безпеки Російської Федерації. Саме на Путіні лежить прямавідповідальність за смерть, кровта страждання українців. Ворог отримає гідну відповідь за свої криваві злочини!», – сказав секретар РНБО Олександр Турчинов.

«Сьогодні, 24 січня, російсько-терористичні угруповання після поразки спроб прорвати оборону українських військових – у кривавому безумстві та злобі обстріляли з систем залпового вогню мирне місто Маріуполь. Внаслідок варварського обстрілу в Маріуполі вбито та поранено мирних українських громадян... Місто Маріуполь надійно захищено нашими військовими від наступу агресора», – додав Турчинов.

Через теракт у Маріуполі загинуло близько 20 людей, понад 80 отримали поранення. Обстріл східного району міста був здійснений в суботу вранці з території, яку, як заявили в Генпрокуратурі, не контролюють українські військові. Сьогоднішній теракт у Маріуполі вже третій на сході України за останній період, який забрав життя мирних жителів. Українська сторона стверджує, що це дії бойовиків, підтримуваних Росією.

Офіційна Москва продовжує наполягати, що немає стосунку до трагічних подій на Сході, зокрема до фінансової і військової підтримки тамтешніх бойовиків й визнає лише присутність російських «добровольців».

На цю ж тему:

24.01.2015
Обстріл Маріуполя вівся з позицій бойовиків – СММ ОБСЄ

а даними місії, обстріл міста вівся з установок «Град» і «Ураган» далі

(Фото окремих місць обстрілу)

Частина фотографій обстрілу житлового району Маріуполя із офіційного сайту МВС України.

XS
SM
MD
LG