Доступність посилання

ТОП новини

Ксенія Собчак запитала у Путіна про «розп’ятого хлопчика» у Слов’янську


Ксенія Собчак під час щорічної прес-конференції президента Росії Володимира Путіна. Москва. 18 грудня 2014 року
Ксенія Собчак під час щорічної прес-конференції президента Росії Володимира Путіна. Москва. 18 грудня 2014 року

На щорічній підсумковій прес-конференції президента Росії Володимира Путіна журналісти поставили і запитання про дезінформацію на федеральних російських каналах. Проте, конкретної відповіді вони так і не отримали.

У четвер президент Росії Володимир Путін виступив із ювілейною десятою прес-конференцією, в якій взяли участь понад 1200 представників ЗМІ з різних країн. Журналістка російського телеканалу «Дождь» Ксенія Собчак поставила президентові Путіну прямі запитання про дезінформацію на федеральних російських каналах і смерті в Чечні.

Собчак запитала, що Путін планує робити, щоб «знизити градус ненависті у суспільстві», адже люди налаштовані один проти одного.

Федеральні канали спеціально сіють і розпалюють ненависть всередині російського суспільства
Ксенія Собчак

«У мене є відчуття, що сьогодні є ситуація, в якій федеральні канали спеціально сіють і розпалюють ненависть всередині російського суспільства. Ну, наприклад, сюжет про розп’ятого хлопчика зі Слов’янська, показаний по Першому федеральному каналу, де у держави є блокуючий пакет, вже визнали і довели, що це брехня, але ніхто за цей сюжет не вибачився. Чи вважаєте ви – як і раніше – що люди діляться на ваших соратників і «бандерлогів»?».

Собчак використала термін «цькування», і нагадала про «цькування фільмами про вигаданих друзів так званої «Хунти», яких вона особисто знає і вважає патріотами своєї держави.

На запитання про федеральні канали і брехливий сюжет президент Росії не відповів. За його словами, офіційні органи влади ніколи не здійснювали «ніяких спроб, жодних організацій цькування людей, які не згодні з їхніми діями».

«Хочу вас запевнити, що ніякої організації будь-якого цькування людей, які не згодні з нашими діями в Україні, в Криму, або з якихось внутрішньополітичних питань, ніхто цим з офіційних органів влади, представників органів влади не займається», – сказав Путін.

При цьому президент Росії сказав, що цим займаються європейські колеги, зокрема він привів приклад заборони в’їзду Йосифу Кобзону на територію Латвії.

Пізніше, у Facebook Ксенія Собчак написала: «Шкода, що про розп’ятого хлопчика і брехню на телебаченні не відповів», чим спричинила активну дискусію серед користувачів.

Катерина Вінокурова
Катерина Вінокурова

Про розп’ятого хлопчика на прес-конференції згадала ще одна журналістка. Катерина Вінокурова, що представляє портал «Знак». Вона запитала, чи вважає Путін ворогами тих людей, які керують державними телеканалами і показують сюжети про розп’ятих дітей, які, на її думку, формують негативний образ Росії на Заході і створюють негативний імідж, а також ускладнюють переговорний процес.

Нічого конкретного на це запитання Путін не відповів. Лише констатував, мовляв, кожен має право на власну думку, і на те, щоб висловити свою позицію, в рамках діючого законодавства.

Саме ігнорування цих запитань – це і є такою технологією, щоб показати, що це нічого не важить для них
Наталія Лігачова

На думку шеф-редактора «Телекритики» Наталії Лігачової, існує два різних варіанти, чому Путін не відповів нічого конкретного про брехню російських каналів. Перше – Путін взагалі не вважає цю тему важливою, і друге, це певна технологія.

«Це не тому, що він не може відповісти. Може грубо, може перевертаючи дійсність, він вже неодноразово це демонстрував. Це не тому, що він не може не відповісти. Саме ігнорування цих запитань – це і є такою технологією, щоб показати, що це нічого не важить для них», – прокоментувала Наталія Лігачова для Радіо Свобода.

17.12.2014
Чи штурмували райадміністрацію у підконтрольній «ДНР» Горлівці?

«Громадське ТБ» дослівно передало цитату очевидиці, яка розповіла про штурм у Горлівці. Цю новину проросійські ЗМІ назвали брехнею далі
16.12.2014
Бісмарк не говорив про Україну того, що йому приписують ЗМІ Росії

«Для істориків справжніх зусилля сучасних фальсифікаторів російських просто смішні. Це ще одні «раби і снігурі» – Палій далі
15.12.2014
Жахи від ЗМІ Росії: напис «преса» – мішень для Нацгвардії України

«Мабуть, за російськими журналістами в зоні АТО «полюють» ті ж самі люди, які «розпинають» маленьких дітей і «розстрілюють» снігурів» – експерт далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG