Доступність посилання

ТОП новини

У РНБО припускають, що «Новоросію» поховають голодні бунти


Карикатура художника Сергія Захарова на російського полковника Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), який, раніше був так званим «міністром оборони» угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним
Карикатура художника Сергія Захарова на російського полковника Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), який, раніше був так званим «міністром оборони» угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним

Київ – У Раді національної безпеки та оборони України заявляють про закінчення проекту «Новоросія» на Донбасі, якому місцеве населення відмовляє у підтримці. Про це кажуть з огляду на інформацію про голодні бунти, які дедалі частіше стаються на контрольованих сепаратистами територіях. Натомість експерти зазначають, що попри наростання голодних заколотів, малоймовірно, що невдоволення переросте у масові акції протесту чи заворушення.

Жителі окупованих районів чинять спротив російським військам, які облаштовують позиції в житлових кварталах. А голодні бунти на підконтрольних сепаратистам територіях свідчать про логічне закінчення так званих «ДНР» та «ЛНР». Про це заявив речник РНБО Андрій Лисенко, коментуючи інформацію про те, що на окупованих територіях дедалі частіше стаються акції протесту.

«На тимчасово окупованих територіях Донбасу посилюється спротив місцевих мешканців, який дедалі більше набуває організованого характеру. Зокрема, в Донецьку відбувся черговий виступ, організований Об’єднаним жіночим батальйоном спротиву. Жінки обурені ситуацією із продуктами харчування та відсутністю будь-яких соціальних гарантій від терористичної влади», – каже речник АТО.

Спроби сепаратистів поширювати фальшиві гривні себе не виправдали, бо населення відмовляється від них.

«Машини для друку грошей, які були завезені, не врятували ситуацію. Завдяки тому, що місцевих мешканців попередили про фальшиві гроші, вони вже не йдуть в обіг, у магазинах їх не приймають, люди відмовляються їх отримувати, оскільки це не є грошова одиниця для придбання предметів або харчів», – наголошує Андрій Лисенко.

Організатори протестів із Донбасу виїхали – експерт

Натомість експерти зазначають, що голодні бунти хоча й свідчать про сильне невдоволення мешканців окупованих територій, проте вони наразі не створюють серйозних проблем для сепаратистів.

Політолог Станіслав Федорчук, який виїхав із Донецька, але відстежує розвиток подій на Донбасі, вважає малоймовірним те, що спонтанні протести переростуть в організовані та масштабні. За його словами, «наївно думати, що голодні люди – пенсіонери, які там здебільшого залишилися, будуть здатні перемогти російську армію та бойовиків». Найбільш активні люди, які б могли організувати та очолити такі протести, з Донбасу здебільшого виїхали. Тож, тепер голодні бунти можуть перерости у щось масштабніше хіба що за активного сприяння українських спецслужб.

«Якщо на окупованих територіях почнуть поширювати листівки, діятимуть диверсійні групи та партизанські загони, то можна очікувати, що це розростеться в щось більше», – припускає Станіслав Федорчук.

Шахтарів мотивують утримуватися від протестів… із Києва?

У свою чергу, керівник центру «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук зазначає, що сепаратисти та їхні російські очільники чудово розуміють небезпеку наростання протестів, а тому намагаються їх нейтралізувати.

«Це відбуваються по кількох напрямках. Насамперед, це вимагання від Росії допомоги не лише у вигляді військ, зброї та боєприпасів, а все ж таки надходження продовольства», – розповідає Дмитро Тимчук.

До того ж, після загострення внутрішньої ситуації на окупованих територіях шахтарі отримали зарплатню. Це дивно, якщо врахувати, що господарі шахт здебільшого перебувають у Києві, зауважує керівник «Інформаційного спротиву». З іншого боку, сепаратисти не зупиняються і перед прямими погрозами зброєю, аби втримати населення від активних протестів.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG