Доступність посилання

ТОП новини

Донбас охоплюють протести через безгрошів’я та голод


Один з лідерів бойовиків, російський підполковник Ігор Безлер («Бєс») (грає на гітарі). Горлівка, 31 жовтня 2014 року
Один з лідерів бойовиків, російський підполковник Ігор Безлер («Бєс») (грає на гітарі). Горлівка, 31 жовтня 2014 року

Хвиля соціальних протестів прокотилася містами Донецької та Луганської області, які нині контролюються незаконними збройними формуваннями. У Єнакієві матері вимагали соціальних виплат на дітей, а у Свердловську – на народному зібранні оголосили про смерть від голоду 64 людей. Як розповідають місцеві волонтери, у крамницях є достатньо продуктів, проте люди не мають за що їх купити.

Молоді матері, пенсіонери, жінки, які доглядають за дітьми чи немічними батьками, – ось основні учасники соціальних протестів у містах Донбасу, які сьогодні контролюються проросійськими бойовиками. Ці протести спалахнули впродовж останніх днів. Їх назвали «голодними» або «жіночими бунтами». Жінки з дітьми вийшли вперед, бо переконані, що в них проросійські бойовики не стрілятимуть.​

Донецький волонтер громадської організації «Відповідальні громадяни» Енріке Менендес розповідає, що якщо в Донецьку люди отримують допомогу від фонду Ріната Ахметова та на нечисленних точках роздачі російської гуманітарної допомоги, то в маленьких містечках Донбасу ситуація значно складніша.

Енріке Менендес
Енріке Менендес

«Проблему із забезпеченням харчами на масовому рівні нібито вдалося зняти. Фонд Ахметова справді дуже допоміг. Я живу поруч із пунктом роздачі продуктових пакетів від гуманітарного штабу цього фонду, бачу, які там величезні черги щодня, тобто реально велика кількість людей отримує цю допомогу. Але залишаються малі міста, як-от Торез, Шахтарськ, до яких ця допомога не доїжджає. Там ця проблема значно гостріша. Я, чесно кажучи, не зовсім розумію, як там розподіляється та гуманітарна допомога, яка надходить з Росії», – розповідає волонтер.

У Червонопартизанську заявили про смерть від голоду 64 людей – журналіст

Основна причина соціальних протестів – невиплати соціальної допомоги, пенсій, зарплат, обіцяних уже представниками «ЛНР» і «ДНР» після того, як українська сторона зупинила їх виплати, та голод.

Як розповів Радіо Свобода луганський журналіст, на народному зібранні в Червонопартизанську 16 листопада заявили про смерть від голоду 64 людей, найстаршому було 95 років. Як розповідають очевидці, так званий «комендант» міста пообіцяв його мешканцям, що вони продадуть гуманітарну допомогу, отриману від Росії, й гроші роздадуть людям.

Лідер стаханівських казаків, сварив на мітингу Плотницького за махінації з гуманітарною допомогою
луганський журналіст

Це не перший випадок таких оборудок із російською гуманітарною допомогою. «Павел Дремов, лідер стаханівських казаків, які підпорядковуються Миколі Козіцину, лідеру «Війська донського», сварив на мітингу Ігоря Плотницького («голова Ради міністрів» «ЛНР» – ред.) за махінації з гуманітарною допомогою. Щось роздають, але то крихти», – розповів Радіо Свобода луганський журналіст.

Протестну хвилю підхопили у сусідньому з Червонопартизанськом Свердловську. Там 17 листопада виникнув стихійний мітинг, у якому, за словами очевидців, взяли участь близько 2000 осіб. Люди зібралися біля міського виконкому. За інформацією кореспондента сайту informator.lg.ua, свердловські сепаратисти, яких там називають «ополченцями», перейшли на бік народу й вступили в сутичку з російськими казаками, а під час мітингу з’явився напис «Свердловськ – це Україна», люди просили російських найманців забиратися з міста.

За словами журналіста сайту informatory.lg.ua, голодні смерті зафіксовані також у Ровеньках, надходить інформація про те, що люди голодують у Лутугіному, Брянці, Горлівці. У найбільшій небезпеці літні хворі люди, які не мають змоги виїхати з окупованих територій у вільну Україну й переоформити там пенсії, як цього вимагає українська влада.

Складною є також ситуація в Антрациті. Це місто контролює так зване «Всевелике військо Донське».

«Як нам пояснити дитині, що їй нема що їсти?» – жінки в Єнакієві

17 листопада відбувся також «жіночий» соціальний протест у Єнакієві Донецької області. Матері прийшли вимагати соціальних виплат на дітей до місцевої «влади». Вони обурювалися, що в Донецьку «ДНР» виплатила соціальну допомогу, а їм немає чим годувати своїх дітей.

А у вівторок протестувати вийшли матері й пенсіонери в Торезі Донецької області. Їхні вимоги й проблеми ідентичні.


Путін наводить у приклад Чечню

Володимир Путін
Володимир Путін

Президент Росії Володимир Путін покладає всю провину за появу передумов для соціальних протестів на українську владу.

«Згадайте наші трагічні події на Кавказі, навіть у найважчі дні, місяці й роки, можна сказати, ми ніколи не припиняли фінансування Чеченської Республіки, регулярно платили не лише пенсії та соціальні виплати, але навіть субсидії бюджету. Це виглядало навіть, на перший погляд, дещо нерозумно, але ми це робили, маючи на увазі наші моральні зобов’язання перед людьми. Це зіграло свою позитивну роль», – заявив Володимир Путін.

Денис Казанський
Денис Казанський

Донецький журналіст, блогер Денис Казанський вважає, що відповідальність за голод і соціальне неблагополуччя на окупованих територіях повністю лежить на проросійських бойовиках.

«У Польщі колись діяв концтабір Освенцим, але ж не Польща за це несе відповідальність. А в Києві був Бабин Яр, де нацисти знищили тисячі євреїв. Це не українська провина й не СРСР відповідав за ці злочини. Так само й зараз є окупована територія, де владу захопили бойовики. Вони повністю скасували українські закони, скинули українські прапори, герби. Відповідно, тільки вони несуть відповідальність за те, що там нині відбувається», – вважає журналіст.

І він переконаний, що оскільки в Україні існує загроза збройного наступу проросійських сил за сприяння й підтримки Росії на інші території за межами тих, які вони сьогодні контролюють, то створювати їм тил просто небезпечно для решти країни.

«Коли ти в принципі знаєш, що в тебе в тилу голодні люди, яких ти забезпечити не можеш самостійно, і ти знаєш, що якщо ти візьмеш наступне місто, то там люди також будуть сидіти голодними, бо там зупиняться всі соціальні виплати, тоді терорист подумає: слід йому йти на ті ж Запоріжжя або Харків чи ні, тому що він буде розуміти, що їх він також не утримає», – зауважує Денис Казанський.

Таким чином, вперше після Голодомору 1932-1933 років та повоєнного голоду 1945-1947 років в Україні знову озвучуються факти масових смертей від голоду.

Донецький волонтер громадської організації «Відповідальні громадяни» Енріке Менендес наголошує на тому, що продуктів у продажу достатньо, але люди просто опинилися в ситуації, коли в магазинах усе потрібне є, проте купити це в них немає за що.

Він переконаний, що українська влада повинна знайти ефективний механізм виплат пенсій, зокрема немічним літнім людям, які не мають фізичної можливості виїхати з окупованих територій.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG