Доступність посилання

ТОП новини

Чи стріляв Пореченков на Донбасі бойовими патронами?


Російський актор Михайло Пореченков стріляє з кулемета на бойових позиціях сепаратистів у сторону українських військовослужбовців біля Донецького аеропорту, 30 жовтня 2014 року
Російський актор Михайло Пореченков стріляє з кулемета на бойових позиціях сепаратистів у сторону українських військовослужбовців біля Донецького аеропорту, 30 жовтня 2014 року

У соцмережах й інтернет-ЗМІ надзвичайно швидко поширилась інформація про візит російського актора Михайла Пореченкова на Донбас. Кадри його стрільби на бойових позиціях сепаратистів біля Донецького аеропорту викликали обурення в Україні і навіть у Росії. На це відреагувала і представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович. Після всього, Пореченков коментує відео: мовляв патрони – холості, а кадри постановочні.

У п’ятницю на Youtube з’явилось відео з російським актором Михайлом Пореченковим, з назвою «Михайло Пореченков на бойових позиціях ополченців в аеропорті міста Донецьк». Це відеозапис із кадрами того, як Пореченков – у касці з написом «Преса» – разом із проросійськими бойовиками стріляє з вогнепальної зброї.


Слідом з’являється й інше відео, де колишній народний депутат України Ігор Марков разом із Пореченковим та журналістом за кадром обговорюють цей візит: «Що розповідати? Я його ледь забрав з аеропорту, з передової, кулі летіли над головами, він ще й сам стріляв по цих… оборонцях донецького аеропорту», – заявив Марков. Однак екс-депутата перебив голос за кадром: «Так, це ми не говоримо нікому. Він не стріляв!».

Пореченков виправдовується

Інформація про візит Пореченкова і «його стрільбу» неймовірно швидко поширилась через соцмережі та інтернет-ЗМІ. Російським мас-медіа (а саме: інформаційному агентству «ТАСС») Пореченков розповів, буцімто кадри були постановочними, а патрони – холостими. Зробив він заяву і для російського каналу «Звезда».


«Чому роздмухують цю ситуацію, я не розумію, ви думаєте я це що, спеціально зробив? Ні. Будемо говорити так: все постановочні кадри, які відношення ні до реальних бойових дій, ні до чого не мають», – сказав Пореченков.

Військовий експерт Олег Слинько у коментарі для Радіо Свобода прокоментував тип кулемету, з якого стріляв Пореченков: «Дуже схожий на НСВ «Утёс» – російський кулемет із калібром 12,7».

Обурення діями актора

Оцінку діям Пореченкова дали в ОБСЄ. В організації наголошують на неприйнятному і небезпечному зловживанні знаком «Преса». Представник ОБСЄ з питань свободи слова Дунья Міятович висловила обурення відеороликом.

«Це соромно зловживати значком «Преса». Це ставить журналістів в зонах конфліктів в умови серйозної небезпеки, і це негативно позначається на всіх зусиллях захистити представників ЗМІ», – заявила Міятович.

У своєму «Twitter» вона написала: «Неприйнятне і небезпечне зловживання знаком «Преса». Журналісти не комбатанти!».

«Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження проти громадянина Російської Федерації Михайла Пореченкова за участь у терористичній діяльності так званої «ДНР», – повідомляє прес-центр СБУ.

Екс-заступник командира батальйону «Азов» Ігор Мосійчук прокоментував відео: «Моя думка – по-перше, що він реально стріляв. По-друге, якщо навіть патрони були холостими, ніхто не скасовував статті кримінального кодексу України, щодо сприяння терористичній діяльності, якщо навіть не учасник терористичної групи».

Ігор Мосійчук вважає, що наслідком дій Поречникова має стати не тільки порушена кримінальна справа, а й заборона фільмів із його участю на території України.

На відеоролик відреагували і в Спілці журналістів Росії. «Ми шкодуємо про безвідповідальну поведінку актора Пореченкова, а також осіб, які супроводжували і приймали його, які допустили появу актора в Донецьку в касці з написом «ПРЕСА». Ще більш обурливим є те, що актор Пореченков у цій касці дозволив собі позувати перед камерою, стріляючи (або імітуючи стрілянину) з великокаліберного кулемета в районі місцевого аеропорту, де досі не вдається домогтися виконання угод про припинення вогню», – йдеться в повідомленні.

У Службі безпеки України заявили, що мають докази того, що окрім стрільби на території аеропорту, Пореченков влаштував так зване сафарі, у якому розстрілював мирних жителів. Про це заявив радник глави СБУ Маркіян Лубківський в ефірі українського каналу «112».

За словами Лубківського, у слідства є докази того, що Пореченков полював за людьми на території міста Донецька по Київському проспекту в районі будинків від 65-го до 75-го номера.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG