Доступність посилання

ТОП новини

Швеція визнала Палестинську державу


Прапор Палестини на будівлі палестинського представництва в Стокгольмі, Швеція, 30 жовтня 2014 року
Прапор Палестини на будівлі палестинського представництва в Стокгольмі, Швеція, 30 жовтня 2014 року

Влада Швеції офіційно визнала Палестинську державу. Рішення ухвалили менше ніж через місяць після того, як шведський уряд публічно оголосив про свій суперечливий намір.

Швеція стала першою країною, яка, будучи членом Європейського союзу, офіційно визнала Палестинську державу. Марґот Вальстрем, міністр закордонних справ Швеції, виступила з цією заявою перед журналістами у Стокгольмі в четвер.

«Сьогодні уряд Швеції вирішив визнати Палестинську державу. Ми вирішили зробити це на підставі того, що критерії міжнародного права виконані – є територія, народ і уряд», – сказала вона.

Вальстрем висловила сподівання, що рішення шведського уряду допоможе зробити сторони арабсько-ізраїльського конфлікту «менш нерівноправними».

«Ми вважаємо, що це (рішення – ред.) надихне інших, і ми сподіваємося надати новий поштовх перспективі відновлення мирних переговорів», – додала вона.

Президент Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас «тепло привітав» заяву Швеції, а міністерство закордонних справ Палестинської влади назвало рішення європейської країни «моральним і сміливим кроком».

З подякою Швеції на прес-конференції у Рамаллі виступив також палестинський міністр закордонних справ Ріяд аль-Малікі.

«Ми вітаємо цю заяву. Ми дякуємо урядові і народу Швеції за визнання, ми також дякуємо їм за хоробре рішення, незважаючи на тиск, який чинився на Швецію з моменту, коли країна вперше оголосила готовність зробити цю заяву», – сказав він.

Близький Схід – це не меблі IKEA

Міністр закордонних справ Ізраїлю Авіґдор Ліберман опублікував власну офіційну заяву, в якій назвав рішення європейської країни «прикрим» і висловив побоювання, що це лише посилить екстремістські елементи на палестинській території. За його словами, це лише зміцнить нереальні вимоги палестинців і затримає досягнення мирної угоди.

«Шведський уряд повинен зрозуміти, що відносини на Близькому Сході є складнішими, ніж меблі IKEA. Було б непогано, щоб Швеція діяла з більшою чутливістю і відповідальністю», – написав він.

Визнавши Палестинську державу, шведський уряд виконав обіцянку, надану прем’єр-міністром країни Стефаном Левеном під час його інавгураційної промови в парламенті 3 жовтня.

Необхідність створення незалежної держави палестинських арабів поруч із єврейською державою визначила Генеральна асамблея ООН іще 1947 року, але вона так і не була створена. Незважаючи на це, палестинці односторонньо проголосили свою незалежну державу 1988 року. Попри фактичну відсутність такої держави, її відтоді в тій чи іншій формі визнали, разом зі Швецією, 135 держав світу. При цьому серед членів ЄС сім уже визнали Палестину раніше, але то було ще до їхнього вступу у Євросоюз. 50 держав заявили, що не визнають палестинської держави, доки в регіоні не досягнуть сталої мирної домовленості.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG