Доступність посилання

ТОП новини

Думка жителів Донбасу нікого не цікавить – лідер угруповання «ДНР»


Кремль має свій сценарій панування на Донбасі – РНБО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:09:58 0:00

Кремль має свій сценарій панування на Донбасі – РНБО

РНБО повідомила про перехоплену розмову ватажків збройного угруповання «ДНР»: бойовики сварилися через проведення псевдовиборів 2 листопада і говорили про можливий бунт на окупованих проросійськими сепаратистами територіях Сходу. Один зі спікерів – російський політтехнолог, один із лідерів бойовиків Олександр Бородай – пояснює співрозмовнику, що думка жителів Донбасу «не має жодного значення». Також із розмови очевидно: ватажки бойовиків – лише маріонетки в інших, більш впливових руках. Тим часом, Україна, Європейський союз та Сполучені Штати Америки вже заявили, що не визнають псевдовибори 2 листопада на території Донбасу.

Заплановані на 2 листопада псевдовибори так званої «ДНР» та «ЛНР» нагадують режисовану п’єсу: лідери бойовиків діють за прописаними інструкціями, не мають політичної свободи та не беруть до уваги інтереси жителів Донбасу. Такі висновки можна зробити з переговорів бойовиків, які перехопила РНБО.

Зокрема, один із лідерів угруповання «ДНР» Олександр Бородай, розмовляючи з іншим ватажком бойовиків Литвиновим, відмовляє того балотуватись у так звану «Верховну раду» «ДНР». Каже: все пильно контролюється певним «Андрієм Юрійовичем», тож найбільше проблема – самодіяльність усередині угруповання «ДНР». Співрозмовник Бородаю відповідає: у так званій «республіці» зріє бунт, адже люди не довіряють лідерам бойовиків Олександру Захарченку, Андрію Пургіну та Денису Пушиліну. Бородай послідовний: інтереси людей ніхто не враховуватиме.

«Що стосується людини, яка керує усіма цими процесами і сидить на місці – це Андрій Юрійович. От як Андрій Юрійович регулює ситуацію – так і треба робити. Ви ж розумієте, оце посилання на думку народу – воно ж не має жодного значення», – говорить Бородай.

Речник РНБО Андрій Лисенко презентував перехоплений запис на брифінгу, втім не деталізував, про якого саме «Андрія Юрійовича» йде мова у записі.

Бойовики порушують Мінські угоди

Бойовики угруповань «ДНР», «ЛНР» та офіційні лідери Росії позиціонують псевдовибори 2 листопада як спосіб прислухатись до голосу Донбасу та обрати легітимних лідерів: «голів» та «Верховні ради» невизнаних республік. Навіть пропонують так званим «громадянам, що живуть за кордоном», – тобто вимушеним переселенцям Донбасу, які втекли в Росію, – голосувати по інтернету. Мовляв, усе в рамках Мінських угод, адже Україна обіцяла децентралізацію та місцеві вибори на сході держави.

Олексій Мельник
Олексій Мельник

Втім, у тексті Мінських угод зазначено, що вибори слід провести 7 грудня 2014 року згідно з українським законом про тимчасовий порядок окремих районів Донбасу. Від початку було зрозуміло, що так звані «республіки» та Росія, яка виступила гарантом, не дотримуватимуться домовленостей, говорить військовий експерт Олексій Мельник. На його думку, бойовики, ймовірно, були зацікавлені саме в тих частинах, що стосуються обміну полоненими та деескалації конфлікту, аби перегрупувати сили.

Це є черговою демонстрацією, що дії сепаратистів на сході України в інтересах Росії
Олексій Мельник

«Це є черговою демонстрацією, що дії сепаратистів на сході України в інтересах Росії. Вони не контролюються повністю Росією, але Росія має потужний важіль. І сам факт, що Росія офіційно висловила підтримку та готовність їх визнати – це ще одне свідчення того, що це вигідно Росії», – говорить експерт.

У своїх «передвиборчих» промовах претенденти на посади в самопроголошених «республіках» обіцяють пільги ветеранам, високі пенсії, піклування про молоде покоління. Втім, на думку Мельника, це псевдоголосування не має нічого спільного з державотворенням чи покращенням добробуту жителів Донбасу. Експерт також додає, що вибори можуть стати новим етапом російсько-українського конфлікту та загострити ситуацію на Донбасі.

Світ не визнає псевдовибори угруповань «ДНР» і «ЛНР»

Україна, ЄС та США одностайно заявляють, що не визнають псевдовиборів так званої «ДНР». Зокрема, речник МЗС України Євген Перебийніс акцентує на тому, що «проведення будь-яких «власних» голосувань, організованих «ЛНР» та «ДНР», перешкоджатиме процесу мирного врегулювання ситуації на Донбасі».

Росія всупереч тому, під чим вона поставила підпис у мінських документах, свідомо йде на загострення ситуації
Євген Перебийніс

«Замість того, щоб спонукати лідерів так званих «ДНР» та «ЛНР» повернутися в правове поле, Росія всупереч тому, під чим вона поставила підпис у мінських документах, підштовхує їх до незаконних дій. Кремль свідомо йде на загострення ситуації, оскільки чудово знає, що псевдовибори не будуть визнані ні центральною владою в Україні, ні будь-де у світі», – говорить він.

Раніше цього тижня посол США в Україні Джеффрі Пайєтт також закликав бойовиків, які «мають підтримку Росії», діяти в рамках Мінських домовленостей, а також закону про спеціальний статус деяких частин Донбасу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG