Доступність посилання

ТОП новини

У Єгипті вбили 30 військових, президент звинувачує закордон


Абдель-Фаттах ас-Сісі на нараді з військовими, Каїр, 25 жовтня 2014 року
Абдель-Фаттах ас-Сісі на нараді з військовими, Каїр, 25 жовтня 2014 року

Президент Єгипту Абдель-Фаттах ас-Сісі назвав у суботу напад на військовий блокпост на Синайському півострові, внаслідок якого загинули 30 бійців, «операцією, фінансованою з-за кордону».

Заявивши, що «Єгипет воює за своє існування», він пообіцяв вжити суворих заходів, щоб подолати бойовиків.

«Проти нас існує велика змова», – сказав президент на нараді з військовими командирами напередодні похорону загиблих.

Через напад у Єгипті оголосили триденну жалобу, а в частині Синайського півострова – також надзвичайний стан терміном на три місяці. Крім того, закрили прикордонний перехід Рафах до Смуги Гази.

Напад, що стався в п’ятницю на півночі Синаю біля міста Аль-Аріш, став одним із найкривавіших останнім часом. Блокпост обстріляли з мінометів і реактивних гранатометів; внаслідок обстрілу вибухнув танк, що стояв на блокпості. Загинули 30 військових, але число жертв іще може зрости, бо з майже 20 поранених багато перебувають у критичному стані.

Відповідальності за напад ніхто на себе не взяв. Раніше в таких інцидентах звинувачували екстремістське угруповання «Ансар Бейт аль-Макдіс» («Помічники Святого Дому», тобто Єрусалима), яке від часу скинення президента-ісламіста Мухаммада Мурсі минулого року здійснило вже кілька нападів на єгипетських силовиків.

Ці напади посилилися після скинення Мурсі. Тим часом ісламістські бойовики на Синайському півострові час від часу нападають на силовиків уже протягом десятиліття.

XS
SM
MD
LG