Доступність посилання

ТОП новини

Російські війська досі залишаються в Україні – НАТО


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ

Попри часткове відведення, російські війська і досі залишаються в Україні, а на кордоні сконцентровані дуже дієздатні підрозділи. Про це повідомляє головнокомандувач об’єднаних збройних сил НАТО в Європі Філіп Брідлав.

«Ми бачимо відведення російських військ із території України. Але хай це не вводить вас в оману: на сході України залишаються російські війська – підрозділи, призначені здійснювати бойовий контакт і підтримувати сепаратистів», – каже Брідлав.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, своєю чергою, заявив про порушення Москвою міжнародного законодавства.

«Росія досі порушує міжнародне право. Вона досі порушує суверенітет і територіальну цілісність України», – каже Столтенберґ.

За словами генсекретаря НАТО, дострокові парламентські вибори в Україні є важливим кроком, щоб продемонструвати стабільність та демократичне суспільство. Столтенберґ наголосив, що всі мають поважати результати цих виборів.

Єнс Столтенберґ закликав Росію застосувати свій вплив задля гарантування режиму припинення вогню на Донбасі.

«Нам потрібно знайти політичне рішення викликів, які ми бачимо в Україні, і передумовою для цього є припинення вогню», – зазначив генсекретар НАТО.

Київ і Захід звинувачують Москву у постачанні зброї та бойовиків на схід України, а також у введенні туди військ. Росія звинувачення відкидає і заперечує присутність своїх регулярних військ на Донбасі. Москва заявляє, що в боях беруть участь тільки російські добровольці.

5 вересня в Мінську контактна група підписала протокол про врегулювання на сході України, першим пунктом якого було негайне припинення вогню, а 19 вересня схвалила меморандум про реалізацію цього пункту протоколу, який передбачає заборону на застосування всіх видів зброї та наступальних дій. Втім, ці угоди неодноразово порушували.

XS
SM
MD
LG