Доступність посилання

ТОП новини

Канаду не злякати, вона далі боротиметься з тероризмом – прем’єр Гарпер


Прем’єр-міністр Канади Стівен Гарпер
Прем’єр-міністр Канади Стівен Гарпер

Прем’єр-міністр Канади Стівен Гарпер заявив, що його країну «не злякати» і вона далі боротиметься з тероризмом. Він зробив цю заяву після того, як у середу, 22 жовтня, неподалік парламенту озброєний чоловік застрелив канадського солдата. В перестрілці загинув і сам нападник. Це вже друга смерть канадського військового протягом двох днів.

Виступаючи перед парламентом, прем’єр-міністр Канади Стівен Гарпер висловив шок, який пережило канадське суспільство внаслідок двох нападів, які слідство вважає пов’язаними з ісламським тероризмом.

«Для всіх нас, які мали щастя жити в такій країні, важко збагнути, зрозуміти, яким чином ми маємо людей, які настільки зневажають сучасність, так ненавидять прогрес, які хочуть вигнати навіть лікарів з їхніх громад, як вони можуть закріпачити жінок, тортурувати дітей, як вони хочуть вбивати і вбивають будь-кого, хто думає інакше, ніж вони», – сказав канадський прем’єр.

Внаслідок першого нападу на канадського солдата, якого вбив чоловік, навернений на іслам, стан боєготовності країни було піднято на вищий рівень. І в цей час, коли по країні проводилися пошуки співучасників злочину, стався другий напад. Солдата, якого було вбито, звали Натан Сірійо, і він стояв на варті біля меморіалу ветеранам війни.

Шеф поліції в Оттаві Чарльз Бордело так розповів про подробиці другого нападу.

«О 9:52 ранку оттавська поліція отримала кілька повідомлень на телефон 911 про стрілянину поблизу Національного воєнного меморіалу. Жертвою пострілів був військовий канадських збройних сил. Його поранення були смертельними», – повідомив шеф поліції.

Канада не має імунітету проти терористичних нападів – Гарпер

Виступаючи в парламенті, Гарпер запевнив канадців, що їхня країна не стане пристанищем для терористів, і що рішучість канадців боротися з тероризмом пліч-опліч їхніх союзників, не зменшилася, а навпаки зросла.

«Події цього тижня засвідчили, що Канада не має імунітету проти терористичних нападів, які відбуваються в інших частинах світу. Вони також нагадали, що напади на наших військових і на наші владні інститути є за своєю природою нападом на нашу країну», – сказав Гарпер.

Канадські медіа повідомляють, що першим нападником був народжений в Канаді 32-річний Майкл Зеаф-Бибо, якого раніше підозрювали спецслужби і його закордонний паспорт був конфіскований.

На початку цього місяця Канада долучилася до коаліції під проводом США, що воює проти «ісламської держави» у Сирії. Поки жодна з груп не взяла на себе відповідальність за вбивства канадських солдатів.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG