Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат російських правозахисників просить притулку в Америці


Андрій Столбунов, російський адвокат
Андрій Столбунов, російський адвокат

Російський адвокат, який був захисником журналістів розслідувачів та правозахисників, сам потребує захисту і шукає його в Сполучених Штатах Америки. Юрист Андрій Столбунов звернувся по статус біженця в США через те, що він називає «сфабрикованими» кримінальними звинуваченнями проти нього.

Відомий російський юрист Андрій Столбунов, який звинувачував російських регіональних чиновників у корупції, та захищав журналіста-розслідувача Михайла Бекетова, якого ледь не забили на смерть, говорить, що в Росії його звинувачують у здирництві.

За версією слідства, Столбунов і його помічники вимагали у колишнього міністра транспорту Московської області Петра Кацива 22,5 мільйона доларів. Ці звинувачення журналіст Радіо Свобода у Вашингтоні бачив у фотокопії документу Російського слідчого комітету від 16 вересня, проте не отримав незалежного підтвердження автентичності звинувачення, яке також включає і інші пункти. Зокрема, своїми діями Столбунов мав завдати шкоди і сину Петра Кацива, Денісу, якого влада США звинувачує у тому, що він брав участь у розкраданні 230 мільйонів доларів у справі юриста Сергія Магнітського.

В телефонному інтерв’ю Радіо Свобода 41-річний Столбунов розповів, що він очолював недержавну організацію під назвою «Справедливість», а «здирництвом», за версією слідства, він займався таким чином: публікував результати своїх розслідувань корупції на своєму сайті. Сам Столбунов говорять, що за фактами, які він і його соратники публікували на веб-сайті організації, вони надсилали листи і до слідчих органів Росії.

«Повинні бути об’єктивні дані, що люди це роблять для того, щоб щось отримати. А як ми збираємося щось отримати, якщо ми пишемо заяви у ФСБ, МВС, прокуратуру: «Перевірте, ось факти!», – пояснює російський юрист.

Однак замість того, щоб перевіряти ймовірно корумпованих чиновників, слідчі органи Росії почали звинувачувати юристів. Один із соратників Столбунова, Дмитро Барановський у 2012 році був засуджений до 12 років ув’язнення за звинуваченням у вимаганні грошей у Кацива та ще одного банкіра.

«Публікації на сайті визнаються способом здирництва. Нібито я це робив для того, щоб Барановський пізніше отримав них гроші. Це повна маячня і мені нічого до цього додати», – говорить російський юрист.

Андрій Столбунов говорить, що поки що офіційних звинувачень він не отримав, але не вірить у те, щоб в Росії їх би міг розглянути справедливий суд.

Над матеріалом працювали Марія Щур та Carl Schreck.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG