Доступність посилання

ТОП новини

«ДНР» та «ЛНР» перетворюються на «донбаське Придністров’я»?


Бойовики угруповання «ДНР» на КПП біля Донецького аеропорту, 20 жовтня 2014 року
Бойовики угруповання «ДНР» на КПП біля Донецького аеропорту, 20 жовтня 2014 року

Київ – 16 жовтня президент України Петро Порошенко підписав закон, який визначає порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Як наголошує прес-служба президента, закон запроваджує особливий порядок на зазначених територіях тимчасово – на три роки з дня набрання ним чинності. Водночас закон, як і перемир’я у зоні проведення антитерористичної операції, викликав критику з боку опонентів такого шляху розв’язання кризи на Донбасі. Вони вважають, що новий закон укупі з мінськими домовленостями – не що інше, як підігравання Росії, яка воліє «заморозити» конфлікт на Донбасі і перетворити цей регіон на «українське Придністров’я».

Основна мета закону – створити умови для відновлення правопорядку, конституційних прав і свобод громадян, створення умов для повернення жителів до вимушено залишених місць постійного проживання, тощо. Президент Петро Порошенко вважає, що даний закон, як і вересневі домовленості, досягнуті у Мінську – це шанс повернути на Схід України мир і довіру місцевого населення.

Ці території самі вижити не здатні. Ми даємо можливість відновити нормальне життя
Петро Порошенко

«Ці території самі вижити не здатні. Немає такого, що вони самі щось у себе проведуть і виживуть самі, ні! На цих територіях не виплачується заробітна платня і не буде виплачуватись, якщо вони підуть цим шляхом (відокремлення – ред.), бо це шлях у нікуди. Військовим шляхом вирішити питання миру на Донбасі неможливо. Ми маємо завоювати довіру цих людей. Довіру буде завойовано тоді, коли ми... продемонструємо, що ми дамо можливість, ми даємо можливість відновити нормальне життя, як це зроблено вже на територіях, які звільнені від окупації», – наголосив Порошенко в інтерв’ю кільком українським телеканалам.

Олександр Солонтай
Олександр Солонтай

Виконавчий директор Інституту політичної освіти, експерт з питань розвитку місцевого самоврядування Олександр Солонтай вважає, що новий закон, як і мирний план президента Порошенка у цілому, здатен забезпечити нормалізацію обстановки на Донбасі, надати більше повноважень громадам і створити умови для повернення біженців до залишених домівок. Експерт також вважає за необхідне створити дієву систему контролю з боку громадськості, правоохоронних органів за виборчою кампанією і самими виборами до органів місцевого самоврядування на Донбасі, які заплановані на 7 грудня.

Водночас, Солонтай визнає, що Росія, яка не зацікавлена у розв’язанні кризи на Сході України, зробить усе від неї залежне, щоб зірвати мінські домовленості і введення у дію нового закону. Адже Москва зацікавлена у нестабільності в Україні, зазначає експерт.

«Насправді, цей закон дає нам лише перспективу того, що буде з місцевим самоврядуванням на територіях, які не є окупованими. Нового Придністров’я чи нової Абхазії цей закон дати не може, тому що діє або українська юрисдикція, або не українська юрисдикція. І якщо ви (мешканці) виконуєте українські закони, якщо ви живете за українською юрисдикцією, то там не буде ніякого «Придністров’я», контрольованого Росією. Звичайно, Росія на це не погодиться, і цей закон вступити у силу не зможе», – пояснив Солонтай у розмові з Радіо Свобода.

Із Солонтаєм згоден і командир добровольчого батальйону «Донбас» Семен Семенченко. На прес-конференції у Харкові він зазначив, що у розв’язанні кризи на Донбасі не зацікавлена Росія і представники донбаських олігархічних кланів. Відтак «розхитування ситуації» триватиме, і конфлікт на Сході України поступово буде «заморожений», як це відбувалось у Придністров’ї й Абхазії, заявив комбат.

«Враховуючи те, в якому вигляді, під яким тиском і з якими наслідками цей процес відбувається, думаю, країні цей процес на користь не піде... Я абсолютно не вірю в те, що це (підписання закону про особливий порядок управління на частині Донбасу) матиме якісь наслідки, оскільки жоден пункт Мінських угод не виконаний», – наголосив Семенченко.

Мінські домовленості і закон про Донбас «підіграють» Росії – експерти

Ухвалення у Верховній Раді закону про особливості самоврядування на Донбасі супроводжували акції протесту – активістів громадських організацій України стурбували статті закону, які, на їхню думку, дозволять уникнути відповідальності особам, причетним до тероризму і посягань на територіальну цілісність держави.

Активісти Майдану й Автомайдану, правих політичних сил пікетували адміністрацію президента і Верховну Раду України, вимагаючи скасувати закон і відмовитись від переговорів з лідерами угруповань «ДНР» і «ЛНР» (останні були присутні на вересневих консультаціях у Мінську за участю України, Росії й ОБСЄ). Українці зазначали, що мінські домовленості і президентський закон про особливості самоврядування в окремих районах Донбасу – це не що інше, як визнання «ДНР» і «ЛНР» і створення «українського Придністров’я».

«З точки зору соціальної інженерії, цей закон повністю міста-мільйониики – Луганськ і Донецьк – відриває від України. Я вам відповідально, як Коба Сергій, лідер Автомайдану, заявляю, що Донецьк і Луганськ втрачено», – сказав Сергій Коба.

Вахтанг Кіпіані
Вахтанг Кіпіані

Український історик, публіцист Вахтанг Кіпіані у соціальних мережах порівняв ситуацію на Донбасі з тим, що відбувалось у 2008 року в Грузії, після її «розчленування» росіянами. На його думку, Донбас може спіткати доля Абхазії.

За де-факто кордоном російська і місцева фашистська пропаганда швидко зроблять з людей зомбі
Вахтанг Кіпіані

«Думаю, що лінія розділу у Донбасі надовго, як у Абхазії та Південній Осетії, – каже він. – Грузинський досвід свідчить, що «там», за де-факто кордоном російська і місцева фашистська пропаганда швидко зроблять з людей зомбі. Надії на те, що їх можна буде після цього переконати результатами успішних реформ (це ж сміх, насправді, ніяких успіхів у нас немає і приваблювати в осяжній перспективі немає чим) – це ілюзії. Треба запросити всіх українців (тих, хто себе такими вважає) виїхати звідти, з Криму – також».

Кіпіані також зазначив, що центральна влада у Києві не повинна фінансувати економічне відновлення Донбасу – на думку експерта, це мають робити «Ахметов під мудрим проводом менеджерів із «ДНР»-«ЛНР» за порадами Азарова і на гроші Путіна».

Друга сторона конфлікту – так звана «Донецька народна республіка» – заявила, що не має наміру визнавати закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу. Раніше лідери «ДНР» відмовлялись виконувати і мінські домовленості, наголошуючи, що закони України їх не обходять. За словами так званого «прем’єр-міністра» угруповання «ДНР» Олександра Захарченка, «ДНР» – самостійна держава, за незалежність якої проголосували її громадяни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG