Доступність посилання

ТОП новини

Брехун Путін і Україна. Важливі конкретні дії


Президент України Петро Порошенко розмовляє з президентом Росії Володимиром Путіним за столом переговорів під час зустрічі в Мілані, 17 жовтня 2014 року
Президент України Петро Порошенко розмовляє з президентом Росії Володимиром Путіним за столом переговорів під час зустрічі в Мілані, 17 жовтня 2014 року
(Рубрика «Точка зору»)

Чи можна говорити про те, що міланська зустріч президентів України і Росії завершилася реальними домовленостями? Погоджуся з італійським прем’єром Маттео Ренці, який зауважив, що результати цих домовленостей стануть зрозумілі через якийсь час – через кілька днів або навіть тижнів. І зрозуміло, що має на увазі італійський прем’єр-міністр. На Заході – втім, і в Україні теж – більше не довіряють Володимиру Путіну. За останні місяці президент Росії проявив себе як зразковий брехун, який не раз суперечив сам собі і порушував вже досягнуті угоди. Тому важливі конкретні дії Путіна – а зовсім не те, що він обіцяє.

Російський президент після зустрічі з українським колегою висловився за виконання мінських домовленостей. Але російські диверсанти їх відкрито порушують – зокрема, готуються до виборів «парламентів» і глав маріонеткових «республік». І може бути, що якраз в ті хвилини, коли Путін вимовляв заспокійливі слова в Мілані, куратор бандитів із ФСБ радив їм не хвилюватися і готуватися далі. Якщо вибори дійсно відбудуться, то який сенс в мінських домовленостях і путінських обіцянках? І чи не почнеться після цих виборів черговий етап керованого хаосу? А тоді – що буде з виборами депутатів місцевих рад за українським законодавством? Чи відбудуться вони взагалі? І якщо відбутися, то як легальні органи влади будуть взаємодіяти з нелегальними?

Путін говорив про газ. Він вважає, що вдалося домовитися з Порошенком щодо поставок на зимовий період. Порошенко вважає інакше – і він правий. Тому що Путін розраховує на те, що за Україну заплатить Європейський союз, який поки що не виявив такого бажання. І справжні переговори по газу ще попереду.

Президенти України і Росії, Петро Порошенко (праворуч) і Володимир Путін, Мілан, 17 жовтня 2014 року
Президенти України і Росії, Петро Порошенко (праворуч) і Володимир Путін, Мілан, 17 жовтня 2014 року

Але стверджувати, що Путіну буде легко обдурити всіх і цього разу, теж було б перебільшенням. Російський президент виглядав серед лідерів цивілізованого світу справжнім парією. І йому дали зрозуміти з усією відвертістю: якщо не буде прогресу в українському врегулюванні – будуть нові санкції. А в ситуації падіння цін на нафту, краху російської національної валюти та погіршення стану «путіномікі» це – погані новини для гостя з Москви. Так що найближчим часом Путін буде діяти дещо стриманіше й обережніше.

Віталій Портников журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG