Доступність посилання

ТОП новини

«Ринок СНД» у Москві й західні санкції


Москва – У Москві новий супермаркет «Ринок СНД», який продає продукти харчування з Росії та країн Співдружності незалежних держав, процвітає. І цьому не заважать торговельні санкції та патріотичний запал, який заполонив Росію.

Заповнені раніше імпортними західними делікатесами, нині супермаркети Москви потрапили в скрутне становище через ембарґо Кремля на імпорт західних продуктів харчування, запроваджене минулого місяця.

Але не всі московські магазини постраждали. Один супермаркет в російській столиці, який щойно відкрився, обрав, як виглядає, виграшну формулу для ведення бізнесу.

Ласкаво просимо до супермаркету «Ринок СНД», який продає фрукти, м’ясні вироби, кондитерські та молочні продукти з Росії та інших пост-радянських країн. Стильний підвальний супермаркет, який відкрився раніше цього місяця в одному з шикарних московських районів, має надію повернути на свою вигоду нинішні санкції, роблячи гроші за патріотичному запалі росіян та їхній радянській ностальгії.

Супермаркет продає продукти з Росії та СНД і його переважно не зачепили кремлівські торгівельні війни, серед який заборона на продукти з США, Австралії, Канади та 28-ми країн-членів ЄС.

«Санкція явно грають нам на руку», – каже Дмитро Пучкін, 20-річний директор супермаркету «Ринок СНД», додаючи, що початок бізнесу є багатообіцяючим.

Родина Пучкіна планувала відкрити супермаркет рік тому – ще до того, як українська криза зіпсувала відносини Москви із Заходом.

«Це було абсолютно випадково, що ми з’явилися на тлі хвилі санкцій. Але людям у нас подобається. Вони пов’язують наш супермаркет з політикою: вони задоволені і посміхаються», – каже Пучкін.

Продукти з «близького зарубіжжя»

В головному залі темно-червоні літери на білих стінах вказують на країну звідки походять продукти: Росія, Білорусь, Вірменія… В супермаркеті працюють переважно трудові мігранти з країн на кшталт Киргизстану, а на полицях узбецькі сладощі, білоруські молочні продукти та свинина, баранина з Дагестану, що на Північному Кавказі, та яловичина з Воронезької області, що у російській черноземній зоні.

Пучкін каже, що наразі задоволений результатом. «Ми ще навіть не почали рекламну кампанію. Багато хто ще навіть не знає про існування нашого супермаркету. Ми все ще наповнюємо наші полиці», – каже він.

Валентин, колишній чиновник, який купив в магазині білоруську ковбасу та пачку сигарет, назвав «Ринок СНД» зручним і віддав належне «патріотизмові», додаючи, що якість продуктів висока – особливо, на його думку, білоруських.

Інший покупець, пенсіонерка Ірина, каже, що віддавала б перевагу виключно російським продуктам аніж продуктам з «близького зарубіжжя», як у Росії називають сусідів по пострадянському простору.

Розрахунок на розширення

«Ринок СНД» є ще одним прикладом того, як змінився споживацький ринок у Росії на тлі найгірших відносин між Росією та Заходом з часу завершення Холодної війни.

Недалеко від супермаркету розташований перший «МакДональдс», який відкрився в 1990 році на тлі радянської «перебудови» і був закритий владою місяць тому. Причиною закриття ресторану швидкого харчування було «порушення санітарних норм» – хоча багато хто бачив у закритті політичний підтекст.

Але «Ринок СНД» теж не оминули російські торговельні війни. Супермаркет торгував шоколадками українського «Рошену» допоки працювала російська фабрика цієї фірми, що належить українському президенту. Імпорт продукції «Рошена» з України заборонений від початку цього року.

Пучкін каже, що супермаркет відмовився і від української молочної продукції через її заборону в Росії.

«Але у нас амбітні плани. Ми хочемо створити мережу. Це є метою», – додає він.

Над матеріалом працювали Thomas Balmforth та Ростислав Хотин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG