Доступність посилання

ТОП новини

Підкуп виборів-2014: допомога бійцям АТО, переселенцям і звичайні пайки


Перемога на дострокових парламентських виборах лише в одному окрузі обійдеться кандидатам-мажоритарникам у суму від 1 до 3 мільйонів доларів. Такі цифри оприлюднив Комітет виборців України. Ще до офіційної реєстрації Центральною виборчою комісією кандидати в депутати почали агітувати за себе традиційною роздачею пайків, а ще допомогою бійцям АТО та переселенцям.

«Гречкосії у Харкові! Використовують благодійний фонд та школярів», – написав у своїй сторінці у Фейсбук харків’янин Констянтин Дяконенко та опублікував низку фотографій, на яких п’ятикілограмові пакети з логотипом благодійного фонду «Допоможи близькому», а всередині – продовольчий набір із гречки, олії, печива, згущеного молока, цукру та листівки: «Разом переможемо! Володимир Скоробагач». За словами активіста, пакети розвантажили біля однієї зі шкіл Київського району Харкова, попередньо змусивши вчителів та учнів середньої школи № 4 та гімназії №1 розносити «пайки» по домівках.


Чи підпадають такі дії регіонала, депутата Харківської міськради під підкуп виборців? Ймовірно, ні, кажуть у громадянській мережі «Опора», адже Скоробагач ще не зареєстрований ЦВК як кандидат у депутати, а мешканці Київського району Харкова ще не є його виборцями.

Відтягування дати реєстрації в ЦВК (закінчується 25 вересня – ред.), а відтак можливість агітувати не за кошти виборчого фонду – традиційне хитрування українських партій та мажоритарників під час передвиборчої кампанії. Але цього року одразу після реєстрації кандидати у депутати розпочнуть другу, набагато активнішу фазу підкупу виборців, каже заступник генерального директора КВУ Наталія Линник.

«На один округ кандидати у депутати за мажоритарними округами, за оцінками експертів, планують витратити на передвиборчу кампанію від 1 до 3 мільйонів доларів, залежно від гостроти конкурентної боротьби. Значна частина коштів тіньових фондів кандидатів піде на прямий і опосередкований підкуп виборців. Основна недоброчесна боротьба розгорнеться, починаючи з 1 жовтня», – попереджає Линник.

Більш небезпечний прямий підкуп – Черненко

Олександр Черненко
Олександр Черненко

Окрім традиційних пайків та організації розважальних заходів, серед нововведень підкупу під час цьогорічної виборчої кампанії у КВУ очікують ремонтів військових госпіталів, матеріальної допомоги родичам загиблих в АТО (дарування квартир, машин, меблів, побутової техніки, медична допомога) і надання житла для переселенців. Втім, через короткі терміни для передвиборчої агітації такі «подачки» неефективні, каже колишній голова Комітету виборців України, а нині висунутий у депутати (але теж поки що не кандидат) Олександр Черненко.

«Чому ці роздачі пайків, подарунків були ефективні, зокрема в Києві? Всі пам’ятаємо команду Черновецького. А тому, що вони роздавали не за місяць до виборів, а за півроку-рік. Такий непрямий підкуп на коротких дистанціях не є дуже ефективним. Більш небезпечним стає прямий грошовий підкуп виборців, який якраз і реалізовується в останні два-три тижні перед виборами», – застерігає він.

Антон Геращенко
Антон Геращенко

Поки що фактів прямого підкупу зареєстровано небагато, кажуть в «Опорі», але наголошують, відповідальність за те, щоб їх не побільшало, залежить не так від активістів і спостерігачів, як насамперед від правоохоронців. Саме вони повинні чітко знати виборче законодавство і запобігати порушенням. Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко на це запевнив, що МВС впроваджуватиме агентів у групи, які займаються підкупом виборців, а ще разом з КВУ і ЦВК видасть для міліціонерів спеціальні книжечки з інформацією як запобігти виборчим фальсифікаціям.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG