Доступність посилання

ТОП новини

Україна має готуватися до глухої оборони – експерти


Українські військовослужбовці на бронетранспортері, Первомайськ, 17 вересня 2014 року
Українські військовослужбовці на бронетранспортері, Первомайськ, 17 вересня 2014 року

Київ – Українським військовим треба готуватися до глухої оборони і можливого наступу переважаючих сил російської армії та бойовиків, зазначають українські військові експерти. Вони схвально оцінюють те, що українські сили відійшли від Лутугиного на Луганщині, та закріпилися уздовж Сіверського Дінця. В РНБО та в керівництві АТО запевняють, що українські війська продовжують тримати оборону в Донецькому аеропорті, на підступах до Маріуполя та на інших напрямках.

19 вересня українські війська відійшли від Лутугиного та менших населених пунктів на захід від Луганська і закріпилися уздовж берега Сіверського Донця. Водночас Донецький аеропорт український спецназ продовжує утримувати, 19 вересня тривали бої на заході міста.

Владислав Селезньов
Владислав Селезньов

«Жителі Петровського, Кіровського, Куйбишевського і Ленінського районів повідомляють про те, що чути звуки залпів із важкої зброї і вибухи», – йдеться в повідомленні на сайті Донецької міськради. Українська сторона відбила черговий штурм аеропорту, повідомив речник АТО Владислав Селезньов.

«О шостій ранку 19 вересня бойовики спробували вкотре захопити аеропорт у Донецьку, який контролюють сили АТО. Всі атаки були відбиті», – зазначив він.

Найбільша проблема, що межі конфлікту не зафіксовані – Мельник

Ситуація на Донбасі є загрозливою і не повністю відповідає інформації РНБО та Генштабу, вважає співдиректор програм з міжнародної безпеки Олексій Мельник. У цих умовах можна лише сподіватися, що вирівнювання фронту на кількох напрямках є рішенням українського керівництва, а не відступом під тиском бойовиків, заявив Олексій Мельник Радіо Свобода.

«Ми вже бачили оптимістичні офіційні заяви українського керівництва. І чули більш тривожну неофіційну інформацію (про бої на Донбасі), і потім саме ця альтернативна інформація виявлялася правдивою. Я хочу сподіватися, що лінію фронту вирівняли по Сіверському Донцю за рішенням Генштабу, а не відступили під тиском бойовиків. Бачимо, що сепаратисти й російська армія перемир’я не дотримуються, і вони використовують припинення вогню з нашого боку для посилення своїх позицій, перегрупування а подекуди й витискання наших підрозділів на інші рубежі. Найбільша проблема, що межі конфлікту не зафіксовані, і незрозуміло, як це зараз зробити», – пояснив Олексій Мельник.​

(Клікніть для перегляду хронології ситуації у зоні бойових дій на Донбасі)

Що ж до Дебальцевого, яке з усіх боків оточене позиціями проросійських сил та російської армії, то Олексій Мельник вважає, що тут нині загроза оточення українських частин є найбільшою, і вважає, що саме тут відхід і вирівнювання фронту є найдоцільнішим рішенням. Бойовики ж заявляють, що вже оточили дві групи українських військ у Дебальцевому та у Жданівці, але у прес-центрі АТО це спростовують. На карті бойових дій від РНБО вказано, що українські військові та силовики відтіснили сепаратистів і російських військових, пробивши до Дебальцевого новий коридор зі сходу, і продовжують утримувати старий коридор з півночі. У групі «Інформаційний спротив», зі свого боку, пояснюють, що рішення щодо того, чи продовжувати утримувати Дебальцеве, має ухвалювати Генштаб, залежно від того, з якою метою його планують використовувати надалі.

Лідер групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук наголосив у розмові з Радіо Свобода, що саме вторгнення значних сил регулярної російської армії, яка переважає українські сили у східному регіоні, змушує вибудовувати міцні оборонні рубежі, й уникати котлів, подібних до Іловайського.

Із введенням в Україну регулярної російської армії треба окреслити лінію оборони. Де треба – варто вирівнювати фронт
Дмитро Тимчук

«З часу ухвалення «закону про окремі райони Донбасу» влада налаштована на мирне розв’язання проблеми, це об’єктивна необхідність. Бо із введенням в Україну регулярної російської армії стало фактично неможливо продовжити успішні операції, які проводили сили АТО в серпні. Бо перевага на боці російської армії. В умовах, коли в України менше ресурсів, треба окреслити лінію оборони на місцевості, а не на мапі, треба йти в глуху оборону. Де треба – варто вирівнювати фронт».

І Тимчук, і переважна більшість експертів наголошують, що російські війська та бойовики не дотримуються перемир’я на Донбасі, і воно має лише політичне значення – як свідчення мирних намірів української сторони для міжнародної спільноти. Експерти закликають продовжувати мобілізацію, навчати добровольців, створювати лінії оборони довкола зони конфлікту і готуватися до того, що навіть примарне перемир’я може невдовзі завершитися. Одним із найімовірніших напрямків атаки екстремістів та російських військ більшість фахівців вважає Маріуполь та узбережжя Азовського моря. Під Маріуполем за участі місцевих жителів створюють багаторівневу систему оборони, а добровольчий батальйон «Азов», який тримає там оборону, навчає військовій справі місцевих мешканців і власних добровольців (днями цей підрозділ збільшили до полку).

Новостворений полк «Азов» тренує новобранців
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG