Доступність посилання

ТОП новини

Від Конгресу США Порошенко отримав овації, а зброю – поки що ні


Президент України Петро Порошенко під час виступу на засіданні Конгресу США в Капітолії, Вашингтон, 18 вересня 2014 року
Президент України Петро Порошенко під час виступу на засіданні Конгресу США в Капітолії, Вашингтон, 18 вересня 2014 року

Київ – Президент США Барак Обама обіцяє мобілізувати світову спільноту для пошуку дипломатичного вирішення конфлікту України з Росією. Це він пообіцяв після зустрічі з президентом України Петром Порошенком. Перед тим глава української держави, виступаючи в американському парламенті, зірвав овації конгресменів і отримав запевнення їхньої підтримки. Проте Конгрес не поспішає із рішенням щодо надання Україні військової допомоги. Комітет із закордонних справ Сенату США затвердив під час візиту Порошенка законопроект про військову допомогу Україні й нові санкції проти Росії. Але розглянути його американський парламент зможе не раніше листопада, так як у нього починаються канікули.

Оплески, зал встає на знак підтримки й знову овації. І так раз десять. Таким чином конгресмени й сенатори реагували на виступ президента України Петра Порошенка у стінах американського парламенту.

Під час свого теперішнього візиту до США Петро Порошенко зробив особливий наголос на долі кримських татар та українців Криму. У своєму виступі на спільному засіданні обох палат американського Конгресу він заявив: «Українці та кримські татари сьогодні зазнають переслідувань. І це час для всіх людей доброї волі перефразувати висловлювання президента Джона Кеннеді півстолітньої давності: я – кримській татарин, і ніщо не змусить мене відмовитися від моєї свободи».

Під час візиту українського президента до США Білий дім анонсував виділення Україні 53 мільйонів доларів допомоги. З них 46 мільйонів призначено для без пекової допомоги українським військовим та прикордонникам, ще 7 мільйонів доларів має надійти через міжнародні організації як гуманітарна допомога.

Військова допомога США наразі включає бронежилети, каски, транспортні засоби, прилади нічного бачення і тепловізори, а також радари.

«Ми не зможемо виграти війну за допомогою ковдр», – Порошенко

Будь ласка, зрозумійте мене правильно: ковдри, окуляри для нічного спостереження теж важливі, але не можливо виграти війну за допомогою ковдр
Петро Порошенко

Проте сам президент наголошував конгресменам, що Україна не зможе протистояти російському агресору, озброївшись тепловізорами та ковдрами.

«Існує потреба в більшій політичній підтримці по всьому світу. Існує потреба в більшій кількості військового оснащення як летального, так і не летального. Будь ласка, зрозумійте мене правильно: ковдри, окуляри для нічного спостереження теж важливі, але не можливо виграти війну за допомогою ковдр. Ще важливіше: ми не можемо втримати мир за допомогою ковдр. І це найважливіша цінність для нас: не виграти війну, а зберегти мир», – наголосив голова української держави.

І до цих слів Петро Порошенко додав заклик опрацювати й укласти нові міжнародні безпекові договори, оскільки попередні не вберегли Україну від нападу агресора.

«Гарантії безпеки, які були надані Україні, провалилися. Якщо ми не матимемо відповідних угод, договорів, стримувань, ми не зможе зберегти світовий порядок. Отже, що може принести мир і підтримати його? Спільні цінності, співробітництво, взаємозалежність, розумне керівництво й відповідальність. Це дасть змогу захистити глобальну безпеку. Я закликаю вас не залишити Україну на самоті перед цією агресією», – заявив український президент.

Президент також закликав надати Україні особливий статус партнера США поза НАТО.

Конгресвумен з Огайо Марсі Каптур, активна прихильниця України в Конгресі США, висловила рішучу підтримку проханню Порошенка надати українці такий статус.

Я маю відчуття, що Україну залишили на розтерзання вітрам в Ялті. І саме тому тепер Захід має велике моральне зобов’язання перед Україною
Марсі Каптур

«Цей статус дав би можливість Україні отримати певну безпеку. Я думаю, що це вкрай важливо. Не залежно від того, звідки вона буде надаватися: з Польщі, Угорщини, Балкан чи країн Балтії, але має бути збудована певна структура для безпеки України. Вона не може бути залишеною беззахисною. Я маю відчуття, що Україну залишили на розтерзання вітрам в Ялті. І саме тому тепер Захід має велике моральне зобов’язання перед Україною», – сказала Марсі Каптур.

США далі шукатиме дипломатичне вирішення конфлікту – Обама

Петро Порошенко зустрівся з президентом США Бараком Обамою. Американський президент засудив «російську агресію» і похвалив Порошенка за лідерство у дуже важкий для України період історії.

За словами Барака Обами, США і надалі допомагатимуть Україні у пошуках дипломатичного вирішення конфлікту з Росією.

Ми далі будемо мобілізовувати міжнародну спільноту, щоб доносити до Росії те, що Україна варта того, аби мати гарні відносини з усіма своїми сусідами
Барак Обама

«Ми далі будемо мобілізовувати міжнародну спільноту, щоб доносити до Росії те, що Україна варта того, аби мати гарні відносини з усіма своїми сусідами: і східними, і західними. І Україна повинна мати змогу вести перемовини, торгувати, підтримувати людські контакти з Росією, проте та не повинна диктувати українцям, що робити», – заявив президент США.

Український президент зазначив, що він із президентом США обговорив питання енергетики. Так, наступного тижня команда американських фахівців прибуде до України, щоб ознайомитися з енергетичною ситуацією і потребами підготовки до опалювального періоду.

На думку заступнику директора Інституту світової політики Сергія Солодкого, рівень відносин і співпраці України із США все ще не відповідає очікуванням і українських політиків, і суспільства в умовах конфлікту з Росією.

Місія Порошенка полягала в тому, щоб навести такі вбивчі аргументи американським елітам, щоб дружба між Вашингтоном і Києвом стала міцнішою
Сергій Солодкий

«Роль Порошенка під час цього візиту – переконати ті кола в американській політичній еліті, які ще вагаються, що потрібно далі поглиблювати відносини з Україною, – вважає експерт. –Місія Порошенка полягала в тому, щоб навести такі вбивчі аргументи американським елітам, щоб дружба між Вашингтоном і Києвом стала міцнішою, за рахунок цієї дружби Україна могла ставати сильнішою, щоб вона могла економічно процвітати в майбутньому й щоб вона посилювала безпеку як власну, так і в цілому регіоні».

Законопроект про військову допомогу Україні проголосують не раніше листопада

Водночас, конкретним результатом, отриманим у той час, як Петро Порошенко перебував у США, можна вважати рішення комітету із закордонних справ Сенату США про затвердження законопроекту про нові санкції проти Росії та підтримку України. Авторами цього документу є сенатори США Роберт Менендес і Боб Коркер.

Однак він був ухвалений комітетом в останній день роботи парламенту перед канікулами. Для того, щоб цей законопроект став законом, аналогічний текст мають ухвалити ще Сенат і Палата представників, а потім повинен підписати президент.

Законопроект Менендеса-Коркера передбачає виділення допомоги Києву у 350 мільйонів, включає деякі різновиди зброї летальної дії. Згідно з документом, американський президент отримує право надавати Україні протитанкове озброєння, зброю та амуніцію для особового складу, радари, далекоміри, обладнання для наведення, безпілотники та комунікаційне обладнання. На це і планується виділити вказану суму.

У документі міститься вимога до президента запровадити санкції проти «Рособоронекспорту» та інших оборонних підприємств Росії, причетних до дестабілізації ситуації в Україні, Грузії, Молдові та Сирії. Також обмеження можуть бути застосовані проти компаній по всьому світу, які роблять великі інвестиції у проекти видобутку нетрадиційної нафти в Росії. Документ має надати право президенту США запроваджувати санкції проти «Газпрому», якщо він недопостачатиме значних об’ємів газу країнам-членам НАТО, а також Україні, Грузії та Молдові.

Але розглянути й проголосувати ці рішення Сенат США зможе не раніше листопада цього року, коли знову збереться на сесію після канікул.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG