Доступність посилання

ТОП новини

Падіння економіки Росії допоможе Києву повернути Крим – експерт


Київ – Крим повернеться в Україну – у Києві в цьому переконані. Повернути Кримський півострів, анексований Росією, обіцяють усі політичні партії й політики – учасники дострокових парламентських виборів. Проте експерти попереджають, що процес буде тривалий і складний. Вони радять приділити більше уваги нормам міжнародного права й історичним прецедентам. Наприклад, Захід не визнав окупації Росією Криму, як не визнав свого часу окупації Латвії, Литви й Естонії Радянським Союзом, а відтак, Україна повинна невпинно нагадувати про необхідність послідовного застосування міжнародного права, вважають українські фахівці.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко налаштований оптимістично – він упевнений, що Києву вдасться повернути Крим завдяки поліпшенню соціально-економічної ситуації на материковій Україні. Про це він заявив у виступі на 11-й щорічній зустрічі «Ялтинської європейської стратегії» (YES) у Києві. На думку Порошенка, «битву за Крим» Україна виграє, коли зросте рівень життя на материковій її частині.

Впевнений, що ми виграємо економічне, демократичне, ліберальне змагання за розум, за настрої кримчан
Петро Порошенко

«У нас є значна проблема. Кажуть, що ми втратили Крим. Ні. У нас вторгнення до Криму, але Крим буде знову з нами. Не обов’язково і навіть не військовими засобами. Я впевнений, що ми виграємо економічне, демократичне, ліберальне змагання за розум, за настрої кримчан, тому що ми будемо ефективними, чи не корумпованими, демократичними, ми будемо вільними», – сказав він.

Валерій Чалий
Валерій Чалий

У Києві також розглядають можливості повернення Криму у контексті системи колективної безпеки і відносин у трикутнику «Україна – Росія – Євросоюз». Майбутня система і взаємовідносини в Європі залежать, серед іншого, від вирішення кримського питання, вважає заступник голови президентської адміністрації Валерій Чалий. Він пов’язує також питання повернення Криму з міжнародним правом і сподівається, що невизнання Заходом анексії Криму росіянами допоможе Києву виграти «битву за Крим» на правовому полі.

Позиція України, що Крим був, є і буде українським. Ми працюємо над юридичним пакетом, який у майбутньому уможливить це рішення
Валерій Чалий

«Нормалізація відносин і України з Росією у майбутньому, і Європейського союзу з Росією неможлива без припинення незаконної анексії Криму. Ми (Київ) не збираємось відсувати цю проблему на задній план, і офіційна позиція України, що Крим був, є і буде українським. Це займе час, але ми наразі працюємо над юридичним пакетом, який у майбутньому уможливить це рішення», – заявив Чалий журналістам.


Крим повернеться в Україну без крові – експерти

Незалежні експерти рекомендують офіційному Києву звернутись до вже ухвалених міжнародних правових документів. Так, у Гельсінкі 1975 року ухвалений акт, який гарантує недоторканність кордонів у Європі. А у 1994 році підписано Будапештський меморандум, за яким країни-гаранти підтримують територіальну цілісність і незалежність України, а Київ, у свою чергу, відмовився від ядерної зброї.

Володимир Огризко
Володимир Огризко

Як зазначив колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко, враховуючи міжнародну підтримку України і проблеми всередині Росії, якраз міжнародно-правові норми дозволяють нехай повільно, але без суттєвих втрат повернути АРК.

Санкції, які набули чинності 12 вересня, дозволяють зробити дуже серйозні кроки, щоб російська економіка це відчула найближчим часом
Володимир Огризко

«Я думаю, ми повернемо Крим значно швидше і без кривавих наслідків. Тому що нині Росія спільними зусиллями України і світової спільноти поставлена перед вибором. Російський вибір цілком очевидний – ті санкції, які набули чинності 12 вересня, дозволяють зробити дуже серйозні кроки для того, щоб російська економіка це відчула найближчим часом. Отже, маю надію, з Кримом усе відбудеться без зброї і без жертв», – зазначив Огризко у розмові з Радіо Свобода.

Крим впаде на землю України, як тільки дозріє й відірветься від гілляки
Михайло Кірсенко

На думку професора Києво-Могилянської академії Михайла Кірсенка, наразі суспільно-політичні процеси у світі відбуваються значно швидше, ніж 20 років тому, рівень і якість загроз міжнародній безпеці потужніші й більш непередбачувані, ніж раніше. Це змусить держави НАТО, з одного боку, згуртуватись, щоб дати відсіч потенційним суперникам, серед яких не лише ісламський радикалізм, а й російський імперський шовінізм, зазначив Кірсенко. І в результаті, за його словами, «Крим упаде на землю України, як тільки дозріє й відірветься від гілляки».

Водночас Кірсенко радить активніше залучати міжнародну спільноту до процесу повернення Криму під юрисдикцію Києва – а для цього, серед іншого, мають більш активно працювати українські дипломати, політики, громадські діячі. На думку фахівця, мова йде про регулярні зустрічі українських дипломатів і громадських активістів з урядовцями країн перебування, а також співпраця з тамтешніми ЗМІ.

Олександр Палій
Олександр Палій

Київський політолог, історик Олександр Палій вважає, що Україна поверне Крим за умов проведення глибинних соціально-економічних реформ усередині країни і за військово-технічної підтримки Заходу. На його думку, наразі Захід має усі можливості, щоб посприяти українцям у цьому процесі.

Необхідно, щоб країни Альянсу провели на території України кілька серйозних навчань
Олександр Палій

«Потрібні дві речі: щоб США і НАТО провели «червону лінію», через яку вони Росії не дадуть переступити. По-друге, необхідно, щоб країни Альянсу провели на території України кілька серйозних навчань», – зауважує Палій.

Потрібен комплекс глибинних реформ усередині України – Лановий

На сьогодні Росія неспроможна витримати нової спіралі гінки озброєнь, оскільки не стільки західні санкції, скільки об’єктивні процеси на світовому енергетичному рівні і занепад виробництва у російській «глибинці» знекровлюють її економіку. І в разі проведення серйозних реформ в Україні економічна перевага Києва над Москвою якщо не поверне Крим, то бодай змінить ставлення багатьох кримчан до української держави. Так вважає економіст Володимир Лановий.

Володимир Лановий
Володимир Лановий

За його словами, наразі ж ситуація в українській економіці несприятлива, а відсутність реформ і відтермінування функціонування зони вільної торгівлі з Євросоюзом лише поглиблюють кризу. Допоки на материковій Україні не підніметься рівень життя, допоки не прийдуть і не запрацюють інвестиції, кримчан Україна не цікавитиме, зазначив експерт.

Відкладання угоди з ЄС – відкладення функціонування зони вільної торгівлі – відкладає інвестиції в Україну
Володимир Лановий

«Економіка у нас аж так швидко не піднімається і не підніметься. Окрім того, відкладання угоди України з ЄС – точніше, відкладення функціонування зони вільної торгівлі – відкладає інвестиції в Україну», – пояснив Лановий у розмові з Радіо Свобода.

Він зазначив, що лише економічні або саме дипломатичні й правові методи навряд чи допоможуть Україні повернути анексований Крим – потрібен комплекс глибинних реформ, змін усередині України. А тоді вже і Захід допоможе.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG