Доступність посилання

ТОП новини

Зброя і товари для війська – без мит і податків


Український військовослужбовець на бронетранспортері, Донецька область, 2 вересня 2014 року
Український військовослужбовець на бронетранспортері, Донецька область, 2 вересня 2014 року

Київ – Верховна Рада скасувала оподаткування озброєнь та військового обладнання, яке імпортується, виробляється в Україні чи купується для вояків волонтерами. Парламент погодив відставку міністра економічного розвитку, однак не вніс ніяких, навіть технічних змін до виборчого законодавства. Тим часом на сесії продовжують ходити депутати, проти яких лунають звинувачення в сепаратизмі. У провладних фракціях їх закликають не користуватися тунелями, а йти на роботу вулицею, поміж простих громадян.

Український парламент звільнив від митних зборів та від оподаткування озброєння оборонну продукцію і товари подвійного призначення, потрібні для захисту української території. Благодійну допомогу на оснащення українських вояків також звільнили від оподаткування. Більшість депутатів проголосували за три відповідні законопроекти.

Руслан Кошулинський
Руслан Кошулинський

Втім, парламент, про розпуск якого вже заявив президент, ще встигне розглянути низку питань щодо підвищення обороноздатності. В кулуарах не виключають, що саме про це йтиметься на закритому засідання парламенту, яке призначили на четвер, 4 вересня. Український парламент цього скликання може встигнути на законодавчому рівні розв’язати чимало питань, пов’язаних зі збройними силами та з протидією військовому вторгненню, заявив у коментарі Радіо Свобода віце-спікер Руслан Кошулинський.

Це вже не локальне зіткнення з терористами, це війна з використанням важких озброєнь
Руслан Кошулинський

«Ми вже допомогли волонтерам і патріотичним організаціям, які потерпають від бюрократії, не можуть повною мірою витрачати зібрані кошти, закуповувати військове обладнання за кордоном. Лишається чимало проблем, зокрема – майже повна відсутність військової медицини. Це вже не локальне зіткнення з терористами, це війна з використанням важких озброєнь, і дуже велика кількість поранених військових та мирних мешканців. Потрібно на законодавчому рівні відродити цю галузь і залучити міжнародну допомогу для цього», – наголосив віце-спікер.

Колишнім провладним депутатам дорікають, що вони «ховаються від людей в тунелях»

2 вересня у парламенті можна було побачити чимало нинішніх та колишніх регіоналів, яких представники інших фракцій та громадськість звинувачують у сепаратизмі та в потуранні російській агресії проти України. Зокрема, в залі засідань з’явилася колишній член фракції Партії регіонів Таїсія Повалій, яка, за повідомленнями ЗМІ, співала на концерті в окупованому Криму на честь його «приєднання до Росії», яке засудила більшість країн світу.

Сергій Каплін
Сергій Каплін

У кутку сесійної зали сидів увесь час, але не голосував лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Низка українських політиків, представники громадськості, зокрема мешканці Луганщини, звинувачують його у фінансуванні сепаратизму та екстремізму в тому регіоні. Водночас ці та інші регіонали не потрапили на очі ні журналістам у кулуарах, ані мітингувальникам під стінами парламенту, які вимагали люстрації. Ударівець Сергій Каплін пояснив цю дивну ситуацію тим, що колишні провладні депутати пересуваються до парламенту підземними ходами, ховаючись від громадян.

Під Верховною Радою вимагали «очищення влади»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Одразу зрозуміло, хто підтримує захист цілісності України, а хто працює на агресора. Прошу Турчинова оприлюднити схеми тунелів!
Сергій Каплін

«Одразу зрозуміло, хто підтримує захист цілісності України, а хто працює на агресора. Чи колишні, чи нинішні «регіонали» – не має значення. Ви боїтеся вийти на люди, ходите до сесійної зали тунелями! Прошу спікера Олександра Турчинова оприлюднити схеми цих тунелів! Ходіть по вулиці, хай на вас дивляться», – вимагав Каплін.

Із другої спроби український парламент прийняв відставку міністра економіки Павла Шеремети. За це рішення проголосували 252 народні депутати. 21 серпня міністр написав заяву про складення з себе повноважень, як він пояснив, через намагання призначати посадовців його відомства, не враховуючи його думки.

Сьогодні Верховна Рада не підтримала законопроект про зміни меж деяких округів, що дало б змогу зменшити витрати на цьогорічні парламентські вибори і повніше охопити електорат Донбасу. Законопроект вніс на розгляд парламенту позафракційний Давид Жванія. За нього проголосували лише 134 народних депутати.

Павло Розенко
Павло Розенко

Зокрема документ не підтримали депутати з фракцій Партії регіонів, ВО «Свобода» та групи «За мир та стабільність». Ударівець Павло Розенко у кулуарах заявив Радіо Свобода, що це було б доброю нагодою зекономити бюджетні кошти, які можна було б виділити на соціальний захист учасників АТО. Водночас він запевнив, що навіть із не зміненим виборчим законодавством зриву виборів через військові дії на Донбасі не буде.

«Погано, що проект Жванії відхилили. Ми б спростили перебіг виборчих перегонів. Так доведеться проводити вибори не в усіх округах. У частині потім будуть довибори», – зауважив Розенко.

Представники фракції УДАР визнають, що підуть на вибори разом із політичним «Блоком Петра Порошенка». Лідер фракції Віталій Ковальчук наголошує, що виборче законодавство пізно змінювати (зі змішаного пропорційно-мажоритарного на пропорційне), бо тоді, на його думку, будуть судові позови й сумніви у легітимності майбутньої Верховної Ради.

Водночас Ковальчук вважає, що нинішній склад парламенту мав би проголосувати за зміну виборчої системи, але так, щоб вони стосувалися наступних виборчих компаній.

Натомість лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок закликав парламентаріїв голосувати за пропорційну систему якнайшвидше, оскільки саме цього, за його словами, вимагають українці.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG