Доступність посилання

ТОП новини

Не платиш за комунальні послуги – збирайся у зону АТО – спосіб вибивання боргу


Львів – Не можеш оплатити борг за комунальні послуги, то йди до війська – до такого механізму вибивання грошей у боржників вдались львівські комунальники. Військові таку ініціативу називають шантажем, а у львівській мерії переконують, що не примушували підлеглих вдаватися до такого кроку.

Меланія Затварська
Меланія Затварська

Львівська пенсіонерка Меланія Затварська отримала повідомлення від комунального підприємства «Південне» про те, що вона заборгувала за житлово-комунальні послуги 4565 гривень. Оскільки вона відмовляється сплачувати борг, а у її квартирі прописана особа мобілізаційного віку, тому львівське комунальне підприємство (ЛКП) змушене звернутись у військкомат із проханням, щоб ця особа проходила службу у зоні бойових дій АТО. І за це її буде звільнено від квартирної плати, а зарплату вона зможе надати на погашення заборгованості.

Меланія Затварська розповіла, що з нею проживає її 24-річний син. Два роки жінка оскаржує у суді заборгованість за комунальні послуги. «Я була в шоці, яке АТО? Чому ЖЕК зачіпає військкомат? Це шантаж, судове засідання має бути 10 вересня, і мене вже шантажують», – каже жінка.

Люди вимагають звільнення керівника ЛКП

Втім, не лише Меланія Затварська отримала повідомлення від ЛКП, але й багато інших мешканців будинків, які належать до ЛКП «Південне». Навіть ті, у кого борг за послуги становить менше ніж 500 гривень. Люди згуртувались і вимагають звільнення керівника комунального підприємства Романи Крюкової.

«Це є порушенням Закону України «Про захист прав споживачів». Це директор ЛКП шантажує і погрожує. Ми не збираємось скласти руки і вимагаємо звільнити директора ЛКП, щоб ніхто не наважився більше шантажувати матерів», – розповіла Галина Верни, мешканка будинку ЛКП «Південне».

Водночас директор ЛКП «Південне» Романа Крюкова заперечує, що повідомлення є шантажем, що у ньому вказано суму боргу. «Це ідея ЛКП донести до людей, що вони мають право на пільги, якщо когось мобілізовано. Носили тим, у кого люди призовного, мобілізовного віку. Наше повідомлення носило лише роз’яснювальну роботу від ЛКП. Це повідомлення неправильно зрозуміли», – каже Романа Крюкова.

У мерії і військкоматі відхрещуються від ініціативи

Виконувач обов’язків департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради Володимир Олійник ініціативу ЛКП «Південне» оцінив негативно. Яке покарання понесе працівник ЛКП?

«Це була помилкова ініціатива і злого умислу у цьому не вбачаю. Але оцінку дасть голова райадміністрації, бо це його підлегла. Я дав вказівку, щоб така ініціатива знизу не повторювалась. Є десятки законних важелів, щоб люди сплачували борг. Це повідомлення за змістом недопустиме», – пояснив чиновник міськради Львова.

В обласному військовому комісаріаті повідомили Радіо Свобода, що комунальники у час мобілізації мають право лише розносити повістки, але аж ніяк не шантажувати людей.

«Ми мобілізуємо лише ті спеціальності, які нам потрібно, ЖЕКи придумали собі такий механізм, щоб вибивати борг у мешканців. Вони не можуть впливати на хід мобілізації. Повістки виписує лише військкомат. Вони мають списки всіх військовозобов’язаних. Не треба людей лякати, в армію слід іти свідомо, – наголосив виконувач обов’язків військового комісара Львівської області Олександр Тищенко.

Загалом лише комунальному підприємству «Південне» за послуги заборгували мешканці 600 квартир. Скільки повідомлень рознесли, у мерії не знають, але суми боргу там вказані. Весь текст надруковано, окрім назви комунального підприємства. Тому львів’яни припускають, що всі ЛКП мали на меті такими листівками залякати боржників.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG