Доступність посилання

ТОП новини

«Тут воюють російські війська» – боєць 24-ї бригади


Київ – Російські війська зупиняються за межами населених пунктів Луганської та Донецької області в лісосмугах, загалом на території України діють щонайменше чотири великих угруповання регулярної армії Росії. Про це заявляють в РНБО та МЗС України. Тим часом Радіо Свобода вдалося зв’язатися з військовослужбовцями з 24 бригади третього батальйону, що вимушені були відступити з-під Лутугіна Луганської область. Вони розповідають, що багато їхньої техніки знищено й вони не мають озброєння протидіяти наступу російської армії.

Речник МЗС України Євген Перебийніс заявив про вторгнення в Україну щонайменше чотирьох великих угруповань Збройних сил Росії.

На території України діє не менше чотирьох батальйонно-тактичних груп Збройних сил Росії
Євген Перебийніс

«Російська Федерація від прихованої війни перейшли до відкритого збройного вторгнення на територію України. За інформацією силових структур, на території України діє не менше чотирьох батальйонно-тактичних груп Збройних сил Росії: у районі Новосвітлівка-Новоганнівка-Красне (Луганська область), в районі Старобешеве-Новокатеринівка (Донецька область), у районі Кумачеве-Побєда (Луганська область), в районі Щербак-Мартіне (Донецька область)», – повідомив речник МЗС України.

Євген Перебийніс наголосив, що Україна розцінює це як зухвалий акт агресії і вживатиме всіх заходів для реалізації свого невід’ємного права на самооборону, зокрема й відповідно до статті 51-ї Статуту ООН.

Російські війська ховають в лісосмугах – Лисенко

Речник інформаційно-аналітичного центру РНБО України Андрій Лисенко заявив, що українські силовики далі утримують контроль над аеропортом Донецька, спростувавши неправдиві повідомленням деяких агентств про нібито відхід українських сил.

Крім того, він повідомив, що після організованого відступу з Луганського летовища вони підірвали злітно-посадкову смугу й таким чином унеможливили її подальше використання.

Андрій Лисенко також заявив, що російські війська в Україні зупиняються за межами населених пунктів.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

«Російські військові та терористи здійснюють зухвалі напади на позиції наших військових. Підрозділи Збройних сил Російської Федерації після демонстрації своєї присутності виходять з населених пунктів та зосереджуються в районах лісосмуг і ярів. Росіяни це роблять для запобігання конфліктам із місцевим населенням та попередження витоку інформації про їхнє перебування на українській території», – сказав Андрій Лисенко.

РНБО України закликає громадян України повідомляти, якщо їм щось відомо про пересування та розташування російських військ на території України.

Україні потрібно швидко перейти до оборони – експерт

Військові експерти відзначають, що в ці дні ми є свідками того, як Україна, отримавши тактичні перемоги, програла на рівні стратегії. Як наслідок, вимушена відступати. Військовий експерт Леонід Поляков в ефірі Радіо Свобода висловив переконання, що Україні потрібно швидко перейти до оборони й вибудувати відповідним чином свою стратегію дій.

Леонід Поляков
Леонід Поляков

«Я сподіваюсь, що уроки хоч якісь буде засвоєно. Оскільки протидіяти противнику, в якого потужніша вогнева підтримка, значно краща розвідка, згуртованість підрозділів доволі важко. Але співвідношення сил, якщо ми переходимо до оборони, поступово змінюється на нашу користь. Зараз усе в руках отих наших начальників, які тільки виправдовуються», – зауважив експерт.

Місцеві мешканці повідомили Радіо Свобода, що впродовж останніх двох днів обстрілам з боку російських військ та підтримуваних ними бойовиків було піддане місто-супутник Луганська Щастя, що раніше було визволене українськими війська та вважалося тиловою територію. Крім того, зі слів місцевих мешканців, були обстріляні села Дмитрівка, Побєда під Новоайдаром у Луганській області. Ще тиждень назад ці території жили мирним життям і там не фіксувалося жодних бойових дій. В РНБО підтвердили інформацію обстріл територій поблизу Щастя.

«Нашу техніку знищили, немає чим відповідати» – боєць

Українська сторона також повідомила про концентрацію великої кількості російських військових не лише в районі Щастя, але й районного центру Лутугіне Луганської області. Радіо Свобода вдалося зв’язатися з військовослужбовцем Миколою з 24-ї окремої механізованої бригади третього батальйону Збройних сил України. 1 вересня його бригада під обстрілами вимушена була відійти з-під Лутугіна Луганської області. Військовий розповів, що їхня техніка значною мірою знищена, протидіяти російським танкам, «градам» та артилерії нічим.

«Я і ще вісім чоловік залишалися на заводі без команди про якийсь відхід чи про те, що ми маємо залишитися, – каже він. – Багато техніки пошкоджено, знищено. Планують з того, що лишилося, сформувати інші дві групи й тримати оборону. Але на питання, чим ми будемо тримати ту оборону, нам відповіли: от з тим, що маєте, тобто з автоматами та гранатами будете йти на танки. Тут воюють уже російські військові, сепаратистів лишилося дуже мало. Хлопці з «вісімдесятки» привезли з аеропорту трьох полонених російських військових з військовими квитками. До речі, якщо нас обстріляють з «градів» та артилерії, ми так само не маємо, чим їм відповісти».

За словами бійця АТО, командири погрожують їм карою та статусом дезертирів у разі відступу з технікою чи ні: «Ми вчора відійшли. Сьогодні підійшли до командування, що нам робити далі, чому залишаються нас тут просто на забій. Вони сказали, що все вирішуватиметься на рівні Міністерства оборони, вони там знають про нашу ситуацію. Ми в це в принципі не віримо. Вони не дозволять нам звідси вийти. Якщо ми хочемо вийти звідси, то маємо здати всю зброю. Вони нас зловлять як дезертирів. Якщо ми підемо зі зброєю, то просто отримаємо довший строк. Ми очікуємо, що може буде наступ, він можливий, бо обстріли відбувається все ближче до нашого табору».

Наразі коментарів чи підтвердження або спростування цієї інформації з офіційних джерел Радіо Свобода не має.

Тим часом Маріуполь далі готується до оборони, повідомляє РНБО та місцева влада.

Маріуполь перетворюється на фортецю – мер міста
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG