Доступність посилання

ТОП новини

НАТО поважатиме рішення України змінити позаблоковий статус – Расмуссен


Андерс Фоґ Расмуссен
Андерс Фоґ Расмуссен

Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен заявив, що альянс поважатиме будь-яке рішення України щодо формату співпраці з цією організацією. Про це він сказав у Брюсселі.

«Я не маю наміру втручатися у політичні дискусії в Україні, але дозвольте нагадати вам рішення НАТО, ухвалене на саміті у Бухаресті у 2008 році. Згідно з ним, Україна стане членом НАТО, якщо забажає, і за умови, що виконає необхідні критерії», – зазначив Расмуссен.

«Україна вирішила на користь так званої позаблокової політики. Ми поважаємо це і так само поважатимемо рішення парламенту змінити цю політику, якщо воно буде», – додав очільник НАТО.

У пʼятницю премʼєр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що уряд ініціює відмову України від позаблокового статусу і закликає парламент ухвалити відповідний закон.

За словами Яценюка, згідно із законопроектом, «основна мета і єдина мета України у зовнішній політиці – це набуття членства в Європейському союзі».

«Даний законопроект забороняє Українській державі приймати рішення про членство в будь-яких інших економічних, політичних чи військових союзах, які суперечать основній меті України – членству в Європейському союзі. Після прийняття цього закону це означає, що Україні буде заборонено (членство) як у Митному, так і в Євразійському, так і інших різного роду так званих «союзах», які, по суті своїй, є нічим іншим, як Радянським Союзом імені Російської Федерації», – додав Арсеній Яценюк.

Він також закликав президента України визначити цей законопроект як невідкладний, а парламент – розглянути його у найкоротші терміни.

Позаблоковий статус України у січні 2011 року затвердив четвертий президент України Віктор Янукович. У НАТО цього року неодноразово заявляли, що готові до поглиблення співпраці з Україною, якщо сама вона захоче змінити цей формат.

Генсекретар НАТО звинуватив Росію у військовому втручанні в Україну

XS
SM
MD
LG