Доступність посилання

ТОП новини

Дипломатія ЄС – в пошуку антивоєнних рішень


©Shutterstock
©Shutterstock

Брюссель – Україна, найближча сусідня країна Євросоюзу, зазнала прямого військового вторгнення з боку Росії. Як європейські столиці мають на це реагувати: впроваджувати проти Кремля нові санкції, далі ізолювати Росію і чи може військова допомога українцям вирішити проблему окупації? Відповіді на ці та інші питання пов’язані з ескалацією конфлікту на сході України 29 серпня в італійському Мілані шукатимуть голови дипломатичних відомств країн ЄС.

З огляду на загострення ситуації на Донбасі сьогоднішня неформальна нарада міністрів закордонних справ Євросоюзу, вочевидь, має великою мірою бути присвячена цій темі. Напередодні у Європейському парламенті відбулися консультації за участі представників різних євроустанов та парламентського комітету із закордонних справ. Його голова, німецький євродепутат Ельмар Брок відповідаючи на питання Радіо Свобода запевнив, що, шукаючи мирне рішення, Євросоюз водночас повинен впровадити подальші санкції щодо Російської Федерації.

Є можливість посилити санкції проти Росії і ми маємо докласти всіх зусиль, щою вийти на мирне вирішення
Ельмар Брок

«Після розвитку останніх подій в Україні ми думаємо, що є можливість посилити санкції проти Росії і ми маємо докласти всіх зусиль, щою вийти на мирне вирішення. Але розвиток подій за останні 24 години вказує, єдиним виходом для нас є подумати про нові санкції (під впливом вже впроваджених санкцій). Росія перебуває під великим економічним тиском. Там бракує інвестицій, а ті, що є, покидають Росію», – каже голова комітету із закордонних справ Європарламенту, додаючи, що санкції, зокрема, можуть стосуватися російського фінансового сектору.

В Україні це вже не криза, там де-факто йде війна, тож європейці повинні чітко усвідомити, що ця війна точиться по-сусідству, і зуміти вміло на неї відреагувати, – пояснює Радіо Свобода старший аналітик європейського осередку центру Карнеґі Джуді Демпсі.

Дипломатія провалилася, а санкції слабкі й запізнілі – Джуді Демпсі

Європейські міністри закордонних справ тепер мають вирішити, які будуть їх подальші кроки, адже дипломатичні зусилля провалитися, санкції – надто слабкі та запізнілі
Джуді Демпсі

«На наших очах змінилися всі елементи геополітичної безпеки Європи. Європейські міністри закордонних справ тепер мають вирішити, які будуть їх подальші кроки, адже дипломатичні зусилля провалитися, санкції – надто слабкі та запізнілі. Тож, які стосунки далі будуть у Євросоюзу із Україною та, з іншого боку, – із Росією? ЄС та Росія – серйозні суперники щодо долі України», – резюмує вона.

Щодо ідеї подальших санкцій експерт каже, що сумнівається у тому, що вони можуть змінити позицію Володимира Путіна. «Надто важливою є для нього Україна», – констатує Джуді Демпсі.

На її думку, слід зібрати на переговори головних акторів європейської політики – лідерів Німеччини, Польщі, Британії і, разом із українцями та росіянами, ще раз спробувати знайти стежку до миру.

Тим часом, у суботу в Брюсселі лідери 28-ми країн Євросоюзу на позачерговому саміті будуть зі свого боку аналізувати якими будуть подальші кроки для припинення військового вторгнення Росії в Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG