Доступність посилання

ТОП новини

Розкол серед бойовиків визрів після Слов’янська – Мельник


В центрі Олександр Бородай, так званий «прем’єр-міністр» угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним
В центрі Олександр Бородай, так званий «прем’єр-міністр» угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним

Рада національної безпеки й оборони України заявляє про розкол у лавах бойовиків на Донбасі. Крім того, у так званій «Донецькій народній республіці», можливо, назрівають кадрові ротації: з України – поки нібито тимчасово – виїхав один із ватажків угруповання «ДНР» Олександр Бородай. Експерти вважають: після звільнення силами АТО Слов’янська у середовищі бойовиків назріли проблеми, хоча зміна облич ще не гарантує українським військовим перемогу на Донбасі.

У так званій «Донецькій народній республіці» – певні кадрові зміни: обов’язки так званого «прем’єр-міністра» «ДНР» поки виконуватиме Володимир Антюфеєв – екс-очільник КДБ невизнаного Придністров'я. Олександр Бородай, який поки нібито очолює так званий «уряд» «ДНР», за даними цього-таки угруповання, перебуває у Росії. Антюфеєв стверджує – тимчасово.

«Керівник нашої республіки, Бородай Олександр Юрієвич, виїхав за межі республіки, виїхав у Російську Федерацію для вирішення гуманітарних питань. На період його відсутності я тимчасово виконую обов’язки голови ради міністрів і головнокомандувача збройних сил «Донецької народної республіки»», – заявив Антюфеєв.

У розмові, оприлюдненій СБУ раніше цього місяця, Олександр Бородай скаржиться депутатові російської Держдуми Олексію Чеснокову, що у «ДНР» «повний безлад». «Ситуація насправді тухла, – казав тоді Бородай. – У місті «семикомандирщина», «ДНР» схожа на хр*н із голівкою у вигляді Донецька. Перспективи слабенькі».

Автентичність цих розмов однак не підтверджена російською стороною, а Чесноков свою участь у розмові з Бородаєм взагалі спростував.

Російські найманці втікають від можливого полону – Данилюк

Раніше зі складу керівництва «ДНР» вийшов Денис Пушилін: спершу він також «тимчасово» поїхав у Росію, а пізніше звідти ж повідомив про «відставку». У Раді нацбезпеки й оборони України стверджують: серед бойовиків спостерігається розкол і паніка. Про такі настрої в середовищі «ДНР» і «ЛНР» каже і радник міністра оборони Олександр Данилюк.

«Фактично ми говоримо про те, що високопоставлені офіцери російських спецслужб у зв’язку з небезпекою для них особисто залишають ті місця, де є загроза потрапити у полон», – констатує він.

Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник вважає: між бойовиками на Донбасі ніколи і не було цілковитої єдності, а от загальний настрій погіршився після того, як бойовиків витиснули зі Слов’янська.

«Ознаки єдиного координаційного центру, які спостерігалися на самому початку, зникли, мабуть, на етапі, коли, за нашими оцінками, з України були виведені диверсійні групи у складі представників ФСБ або ГРУ», – каже експерт.

«Можливо, ці тенденції не так чітко спостерігалися у період, коли у бойовиків були певні успіхи, – зазначає Олексій Мельник. – Але коли їх «прижали», особливо після Слов’янська, коли хтось мав взяти на себе відповідальність за провали, тоді стали очевидні ознаки розколу».

Водночас і Олексій Мельник, і Олександр Данилюк наголошують: якою б не була ситуація з настроями бойовиків і скільки б ватажків вони не змінили, це не впливатиме на перебіг подій доти, доки «ДНР» і «ЛНР» отримуватимуть потужну підтримку від Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG