Доступність посилання

ТОП новини

Що заважає волонтерам завозити бронежилети для армії з-за кордону?


Київ – Контрабандою або «по одному в руки» перевозять через кордон бронежилети й шоломи для української армії активісти. Все – через законодавчі обмеження, які просять зняти на час АТО. Декого з волонтерів на кордонах із країнами ЄС затримують і вилучають амуніцію, повідомляє МЗС. Що ж саме заважає допомагати армії?

Обмеження на продаж Україні спеціальних технічних засобів Європейський союз нещодавно скасував. Саме ця заборона, яка була запроваджена в лютому через придушення Майдану, не давала волонтерам вільно завозити бронежилети й шоломи для української армії, зазначає народний депутат Олександр Бригинець.

Європейці теж бояться того, що сучасну бойову амуніцію почали доставляти сепаратистам
Олександр Бригинець

«Донедавна ввезення бронежилетів і шоломів вважалося з точки зору ЄС ледь не злочином. Сьогодні це вже дозволено, як мінімум місцеві жителі не будуть притягнуті до відповідальності. З іншого боку, необхідно, щоб волонтери активно співпрацювали з українськими органами влади і бойовими підрозділами і вибудовували таку логістику, щоб на кордоні було зрозуміло, куди ми доставляємо. Бо європейці теж бояться того, що сучасну бойову амуніцію почали доставляти сепаратистам», – сказав Бригинець у коментарі Радіо Свобода.

Ми не ризикуємо брати більше 1 шолому чи бронежилету в руки

Це рішення ЄС не стосується недержавних організацій, а також бронежилетів 4-5 ступеню захисту, говорить керівник Львівської самооборони, волонтер Валерій Веремчук. Такі бронежилети активісти можуть вивозити з країн ЄС лише для особистого користування, пояснює він.

Митники роблять вигляд, що нам вірять, ми робимо вигляд, що говоримо правду
Валерій Веремчук

«Ми не ризикуємо брати більше від одного шолому чи бронежилету в руки. Згідно з правилами ЄС, бронежилети вище 3-го класу захисту, тобто ті, які потрібні нашим військовим, ті які ми купуємо, прирівнюються до військового спорядження. Є заборона на їх вивезення з країн ЄС. Ми під час спілкування з митниками з польської сторони пояснюємо – «ви знаєте, що робиться в Україні, то для власної особистої безпеки кожен має таку одну річ…» Вони роблять вигляд, що нам вірять, ми робимо вигляд, що говоримо правду», – розповідає Веремчук.

Інші волонтерські організації зізнаються прямо: ввозять амуніцію контрабандою. Декого на кордонах із країнами ЄС затримують і вилучають шоломи, бронежилети, обмундирування й навіть ремені, повідомляє МЗС.

Спрощення, але не для волонтерів

Так відбувається тому, що це так звані товари воєнного/подвійного призначення, пояснюють фахівці. А імпортувати такі товари можуть лише уповноважені Кабінету міністрів. І це – лише 6 підприємств, які мають право завозити весь перелік товарів воєнного призначення. (Ці юридичні особи перелічені в постанові Кабміну 1999 року.)

1 липня в українське законодавство внесли зміни, і тепер шоломи і бронежилети можна завозити в Україну без дозвільних документів Держекспортконтролю. Але спростили процедуру не для волонтерських організацій, а лише для цих уповноважених Кабміном підприємств.

Якщо хтось із громадян (фізичних осіб) хоче щось ввезти, то правильно було би зробити це через цих спецекспортерів із Постанови Кабміну №1228
Віктор Зінчук

Тож, як пояснив Радіо Свобода Віктор Зінчук, заступник директора департаменту аналітичної і правової роботи Державної служби експортного контролю, «Турист, який вдяг на себе шолом і привезе його в Україну, може ним користуватися, бо він привіз його для себе. Якщо ж він буде його продавати, це вже буде імпорт. А імпорт треба проводити за дозвільними документами. Якщо хтось із громадян (фізичних осіб) хоче щось ввезти, то правильно було би зробити це через цих спецекспортерів із Постанови Кабміну №1228».

Щоб волонтери мали можливість законно завозити партії шоломів і бронежилетів, треба внести зміни до переліку товарів подвійного призначення, вважає керівник депутатської групи «Суверенна європейська Україна» Ігор Єремеєв.

І це дуже просто вирішується. Мінекономіки своїм рішенням ухвалює спрощену процедуру
Ігор Єремеєв

«Я як людина яка безпосередньо купувала і привозила бронежилети, неодноразово звертався до Кабміну до міністра економіки, щоб вони спростили процедуру завезення засобів подвійного призначення, сюди входять і шоломи, і бронежилети. І це дуже просто вирішується. Мінекономіки своїм рішенням ухвалює спрощену процедуру», – сказав депутат в коментарі Радіо Свобода.

Водночас, на початку липня Верховна Рада скасувала ввізне мито та звільнила від податку на додану вартість засоби індивідуального захисту. Таким чином, на час проведення АТО або запровадження воєнного стану шоломи та бронежилети ввозяться без додаткової плати.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG