Доступність посилання

ТОП новини

До частини смертей цивільних у Донецьку причетні українські сили – правозахисники


Співробітник Human Rights Watch Уле Солванґ
Співробітник Human Rights Watch Уле Солванґ

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch стверджує, що українські урядові сили і проурядові ополченці можуть бути причетні до щонайменше 16 смертей цивільних у контрольованому проросійськими бойовиками Донецьку в період між 12 та 21 липня. Ще більше людей внаслідок таких обстрілів поранені, ідеться в повідомленні на сайті правозахисників.

Вони називають причиною загибелі цивільних використання українськими силовиками некерованих ракет, випущених із ракетних систем залпового вогню «Град». Правозахисники нагадують, що використання таких ракет у населених пунктах «порушує міжнародне гуманітарне право та закони і звичаї війни і може вважатися військовим злочином».

У Human Rights Watch роблять висновки про причетність саме українських сил, оскільки про це свідчать «кут і форма воронок, а також той факт, що вони були на боці будівель, що стоять перед лінією фронту». Відстань цих нападів «також робить малоймовірним, а в деяких випадках неможливим», щоб сили проросійських бойовиків були відповідальні за них.

Водночас правозахисники вважають, що бойовики не вжили «всіх можливих запобіжних заходів, щоб уникнути розгортання в густонаселених районах» і цим створили загрозу порушення законів війни щодо цивільних осіб. Зокрема, «сепаратистські сили перенесли свої бази ближче до центру міста, коли «Град» вразив їхню базу і прилеглий житловий район».

Відео з Youtube-каналу HumanRightsWatch

«Українська влада повинна закликати всі свої сили, в тому числі і загони добровольців, негайно припинити використання «Градів» у межах або поблизу населених пунктів, а сили заколотників мають уникати розгортання в густонаселених районах», – наполягає співробітник Human Rights Watch Уле Солванґ.

«Командири з усіх боків мають знати, що в один прекрасний день їх можуть спіткати юридичні наслідки через їхні дії», – наголосив правозахисник.

Українська влада заперечує, що Збройні сили або Національна гвардія стріляють по житлових районах. Водночас речник Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко наголошував, що з проросійськими бойовиками борються також самостійно організовані групи українських добровольців.

XS
SM
MD
LG