Доступність посилання

ТОП новини

Що чекає на Україну без коаліції та прем’єра?


Олег Тягнибок, лідер партії «Свобода», оголошує про вихід із коаліції, 24 липня 2014 року
Олег Тягнибок, лідер партії «Свобода», оголошує про вихід із коаліції, 24 липня 2014 року

Київ ­­­­– В українському парламенті розпалася провладна коаліція, після виходу з неї УДАРу та «Свободи». Прем’єр Арсеній Яценюк одразу після цього подав у відставку, пояснивши це блокуванням його ініціатив Верховною Радою. У «Батьківщині» побоюються, що відсутність коаліції може мати негативні наслідки, зокрема для виділення фінансування армії та силовикам у зоні АТО. Президент Петро Порошенко наголошує, що розпад коаліції є необхідним кроком для перезавантаження влади, це не завадить парламенту ухвалювати ключові закони до виборів. Політологи ж вважають розпад коаліції та подальші перевибори парламенту – логічним розвитком подій, якого вимагає більшість українців.

У четвер вранці урядові законопроекти про зміни до бюджету й Податкового кодексу депутати повернули на доопрацювання: запропонували уряду внести низку правок – і вже потім, після обіду, повернутися до голосування за них. Депутати від коаліції в кулуарах говорили журналістам про те, що варто спершу ухвалити важливі рішення, зокрема щодо підтримки військових у зоні АТО, щодо соціальної сфери, а вже потім думати про перевибори парламенту.

Однак несподівано після невдалого голосування за зміни до закону «Про основи національної безпеки» лідер фракції УДАР Віталій Ковальчук заявив, що нинішній склад парламенту не здатний голосувати навіть за підвищення обороноздатності, відтак його фракція виходить з коаліції та готується до позачергових виборів.

Так само заявили про вихід своїх сил із коаліції лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок та керівник депутатської групи «Економічний розвиток» Анатолій Кінах.

Причому Тягнибок запевнив, що і без коаліції його політсила голосуватиме за все, що стосується підвищення боєздатності українського війська та євроінтеграції.

Соболєв попереджає про ризик повторення 1918 року

Очільник фракції «Батьківщини» Сергій Соболєв на таке несподіване рішення зауважив, що без коаліції парламент ризикує не виділити необхідні українським воякам додаткові 9 мільярдів гривень, залишити без розгляду реформи газотранспортної системи і ратифікацію Угоди про асоціацію з ЄС. Але додав, що його політична сила піде на дострокові вибори, і наполягатиме, щоб вони відбувалися прозоро, за мажоритарною системою, з відкритими списками.

Пізніше Сергій Соболєв навів журналістам паралелі з подіями 1918 року, коли тодішній український парламент затіяв перевибори, і Україна була окупована більщовицькою Росією.

Він перерахував низку загроз, які тягне за собою розпад коаліції.

«Зірване ухвалення найважливіших рішень, які, легко спрогнозувати, вже й не будуть прийняті. Це стосується фінансування Збройних сил, розподілу бюджету та отримання нового траншу МВФ», – зазначив Соболєв.

Президент Петро Порошенко одразу після розпаду коаліції зробив заяву, в якій зазначив, що таким чином депутати зреагували на прагнення народу до оновлення влади, і що парламент може ухвалювати закони і без коаліції – до виборів нового складу.

Водночас депутат від «Батьківщини» Володимир Ар’єв у розмові з журналістами зауважив, що ліквідацію української коаліції Росія сприймає як відкриття «другого фронту», але вже в Києві. Зі свого боку, Соболєв запевнив, що його партія не шукатиме нової коаліції з регіоналами та комуністами, «бо вони лишаються ворогами».

Коаліція «розійшлася» в очікуванні виборів і посад?

Частина депутатів колишньої коаліції в кулуарах припускають, що політсили, які вийшли з неї, зробили це поспіхом, бо хоча перевибори неминучі, однак вони не хотіли псувати рейтинги, голосуючи за непопулярні, але необхідні рішення щодо скорочення бюджету на користь армії, щодо управління газогонами із залученням західних компаній та стосовно окремих економічних реформ.

Таке «прискорення» перевиборів парламенту політолог Вадим Карасьов називає досить несподіваним. На його думку, цей маневр можна пояснити тим, що Порошенко нібито пообіцяв «Свободі» кілька посад у Кабміні й у майбутньому уряді.

По обіді парламент не зміг проголосувати за урядові законопроекти і прем’єр Арсеній Яценюк заявив, що складає повноваження через те, що «парламент блокує його ініціативи».

«Якщо коаліція в парламентсько-президентській республіці розпалася – прем’єр формує нову. Якщо немає нової, уряд і прем’єр зобов’язані подати у відставку. Я заявляю про відставку через розпад коаліції та блокування урядових ініціатив!» – сказав Яценюк, а зала зустріла ці слова оплесками.

Яценюк заявив про відставку, згадавши комуністів і регіоналів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

Ліквідація коаліції є закономірним кроком до перевиборів парламенту, яких чекає більшість українців. Так пояснив події цього дня Радіо Свобода заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький. Так само, експерт наголошує, що не варто боятися якихось згубних наслідків через відставку прем’єр-міністра.

76% українців вважають, що Рада має бути переобраною. Війна – не є аргументом проти цього
Олексій Голобуцький

«Очолювати уряд може й виконувач обов’язків прем’єра, аж до виборів. Імовірною є спроба утворити нову коаліцію, але це можливо лише за участі колишніх та нинішніх членів фракції Партії регіонів та колишньої фракції комуністів, але ця ідея не знайде підтримки. Взагалі ж понад 76% українців вважають, що Рада має бути переобраною. Війна не є аргументом проти цього. Згадаймо, вибори президента відбулися, коли Україна вже не контролювала Крим, і більшість Донбасу. До кінця парламентських перегонів ситуація на більшості території Донеччини та Луганщини стабілізується», – зазначив Голобуцький.

Політолог визнає, що через заяви про вихід УДАРу та «Свободи» з коаліції не була проголосована у четвер низка законопроектів – щодо реформування ГТС та фінансування армії. Однак він упевнений, що до перевиборів парламент цілком може попрацювати і без коаліції, ухвалюючи все, що потрібне для відновлення миру, євроінтеграції та підтримки економіки.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG