Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк подає у відставку з посади прем’єра


(архівне фото)
(архівне фото)

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив сьогодні у Верховній Раді, що подає у відставку – за його словами, у зв’язку з розпадом коаліції і блокуванням урядових ініціатив.

Як сказав Яценюк, інший варіант дій після розпаду коаліції – почати формувати нову коаліцію з участю інших сил, а саме регіоналів і комуністів – для нього неприйнятний.

За словами Яценюка, події в парламенті цього дня, з розпадом коаліції і з провалом законопроектів, які розглядали по тому, матимуть «дуже складні, якщо не драматичні», наслідки для України.

Верховна Рада не розглядала сьогодні заяви Яценюка і оголосила перерву до завтра.

Голова парламенту Олександр Турчинов закликав фракції «Свобода» й УДАР терміново внести кандидатуру технічного прем’єра, який би керував урядом до парламентських виборів.

Сьогодні у Верховній Раді депутати не підтримали в другому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління Єдиною газотранспортною системою України», а також не підтримали внесення до порядку денного законопроекту про зміни до Податкового кодексу, що мав на меті розширити надходження до державного бюджету, особливо необхідне в час проведення антитерористичної операції.

Також у парламенті офіційно припинила існування коаліція «Європейський вибір» у складі фракцій «Батьківщини», УДАРу і «Свободи» після того, як про вихід із неї оголосили дві останні фракції, а також низка її учасників із лав позафракційних депутатів. Метою цього кроку було уможливити президентові оголосити через 30 днів про розпуск Верховної Ради і про позачергові парламентські вибори.

У фракції партії «Батьківщина», до якої належать і Яценюк, і Турчинов, відтак звинуватили УДАР і «Свободу» в порушенні домовленостей. Президент Петро Порошенко тим часом наголосив, що вихід фракцій і депутатів зі складу коаліції не повинен паралізувати роботу Верховної Ради, яка зобов’язана й надалі вирішувати питання державної ваги – зокрема, такі, як закон про зміни до державного бюджету, «ухвалення якого потрібно для фінансування армії, яка сьогодні героїчно захищає нашу державу», а також документи, від яких залежить співпраця з міжнародними фінансовими інституціями.

XS
SM
MD
LG