Доступність посилання

ТОП новини

Що означатиме визнання з боку ЄС «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями?


«Прем'єр» угруповання «ДНР» Олександр Бородай, 17 липня 2014 року
«Прем'єр» угруповання «ДНР» Олександр Бородай, 17 липня 2014 року

В ЄС обговорюють пропозицію України щодо визнання так званих Донецької та Луганської «народних республік» терористичними організаціями. На Раді ЄС у вівторок міністри закордонних справ 28 країн-членів ЄС у своїх Висновках наголосили на можливості визначення цих груп як терористичних організацій – надто після збиття пасажирського літака малайзійських авіаліній в небі над Східною Україною минулого тижня. Що означатиме визнання ЄС так званих «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями?

Україна і багато країн ЄС вважають, що після трагедії над небом Донбасу ситуація кардинально змінилася і наспів час визнати на міжнародному рівні «ДНР» та «ЛНР» терористичними організаціями. У США троє сенаторів – Роберт Менендес, Даян Файнстайн та Карл Левін – направили президентові Бараку Обамі цього тижня листа з проханням визнати «ДНР» іноземною терористичною організацією.

«Збитий літак – це не просто трагічний випадок. Це – Рубікон, це розуміння для всіх, в тому числі й для ЄС, – але не лише для ЄС, – що відбувається в Донецьку і Луганську. Всі зрозуміли, що ми маємо справу не з якимись там сепаратистами, а зі справжніми терористами. Тому вже порушується питання щодо того, що Донецька і Луганська «народні республіки» насправді є терористичними організаціями. І важливо, щоб їх визнали терористичними організаціями формально і на це є процедура. Але політично таке розуміння і таке сприйняття в ЄС вже є», – заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

«Час називати речі своїми іменами»

За даними брюссельських оглядачів, за те аби вже зараз визнати так звані «ДНР» та «ЛНР» терористичними організаціями в ЄС виступають переважно ті країни, які закликають ЄС активно перейти до третьої фази санкцій проти Росії – це насамперед Балтійські держави, Польща та Швеція.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус на Раді ЄС в Брюсселі заявив: «На наш погляд, наспів час називати речі своїми іменами. І треба надати статусу «терористичних організацій» так званим «республікам» Луганська та Донецька. Також час запровадити ембарго на постачання зброї, бо нелогічно в часи агресії торгувати зброєю з агресором. Важливо також нам вже прокинутись».

Посли країн ЄС у Брюсселі мають у четвер розглянути питання визнання так званих «ДНР» та «ЛНР» терористичними організаціями, однак, рішення навряд чи буде. Це має ухвалювати Рада ЄС на рівні міністрів закордонних справ. Коли вона збереться наступного разу, невідомо, бо, з одного боку, в Україні триває конфлікт і ситуація є дуже серйозною, а з іншого боку, європейські інституції мають звичку шанувати період літніх відпусток. Але ЄС вже неодноразово демонстрував здатність оперативно реагувати на розвиток подій в Україні.

Бойовики угрупування «ДНР» на місці збитого «Боїнга», 22 липня 2014 року
Бойовики угрупування «ДНР» на місці збитого «Боїнга», 22 липня 2014 року

Будуть наслідки і для покровителів у Москві

Стівен Блокманс, старший аналітик з Центру досліджень європейської політики у Брюсселі каже, що в разі визнання так званих «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями, це зачепить і тих, хто фінансує і підтримує ці самопроголошені сепаратистські структури.

«Якщо таке рішення буде ухвалене, тоді це матиме наслідки не лише для тих людей, хто називає себе Донецькою та Луганською «республіками» – для тих росіян, які є лідерами цих сепаратистських республік, – але це матиме наслідки і для їхніх покровителів у Москві й ширше – в цілій Росії. Зрештою терористична діяльність – це не лише діяльність членів терористичних організацій, але і людей, які фінансують цю діяльність, підтримують її матеріально або політично», – зазначив Блокманс в інтерв’ю Радіо Свобода.

За його словами, питання тут не стільки навіть в лідерах сепаратистських утворень на Донбасі, переважна більшість яких вже перебуває під санкціями з боку ЄС – їхні активи заморожені і їм заборонений в’їзд до ЄС.

Питання тут у тому, що якщо так звані «ДНР» та «ЛНР» будуть визнані терористичними організаціями, то як тоді бути з Росією, яка підтримує сепаратистів на сході України зброєю, бойовою технікою, живою силою та фінансами? Чи буде Росію тоді визнано країною-спонсором тероризму?

«З юридичної точки зору така можливість існує, це так. Чим ще вражає текст Висновків Ради ЄС, що його ухвалили міністри закордонних справ, так це тим, що, як виглядає, він говорить про кримінальну відповідальність для тих, хто підтримує потенційно терористичні організації «народних республік» Луганська та Донецька, – каже Блокманс. – І це може поставити питання: чи суди в ЄС, які мають втілювати рішення Ради ЄС, також займуться незаконною діяльністю щодо підтримки цих структур з боку Росії? І це включатиме не лише економічну чи фінансову підтримку цих «республік», але потенційно може включати і політичну підтримку їх. А це вже зовсім інший рівень!»

За словами брюссельського аналітика, в разі визнання «ДНР» та «ЛНР» терористичними організаціями, тоді ЄС має узгодити механізми, які дадуть можливість кримінального переслідування як представників так званих «ДНР» та «ЛНР», так і тих, хто їх підтримує в Росії. «Тоді ці люди можуть постати перед кримінальною відповідальністю через судові рішення ЄС,» – додає Блокманс.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG