Доступність посилання

ТОП новини

Полювання на російських диверсантів: українці заробили вже близько мільйона гривень


Ігор Коломойський
Ігор Коломойський
Дніпропетровськ – На блокпости Дніпропетровщини доправили одинадцятьох підозрюваних у диверсіях. За даними Штабу національного захисту Дніпропетровщини, щодо восьми із одинадцяти затриманих за підозрою в диверсіях у спецслужб вже є докази. Зараз затримані перебувають в Києві, їх допитують фахівці Служба безпеки України. Серед тих, кого люди привезли на блокпости як диверсантів, виявили співробітників ФСБ. Експерти продовжують дискутувати, наскільки ефективною є грошова винагорода за боротьбу з сепаратизмом.

Із тими, хто затримав і здав підозрюваних у диверсіях на блок-пости Дніпропетровської області, вже розрахувались – по 10 тисяч доларів США за одного затриманого. У штабі національного захисту регіону наголошують: операція триває, патрульні на блокпостах і надалі очікують на затриманих та вилучену зброю.

Звідки гроші?

Гроші на виплати «за диверсантів» – не бюджетні, заявляє в.о. заступника голови Дніпропетровської облдержадміністрації Борис Філатов. Каже: Дніпропетровська обласна державна адміністрація виступає гарантом виплати винагород, гроші ж ідуть зі спеціального фонду, створеного бізнесменами Дніпропетровська та Західного Донбасу. Філатов уточнив: до фонду «ПриватБанк» стосунку не має. Посадовець також наголошує, що затримані за підозрою в диверсіях – це не мирні громадяни Росії, не російськомовні українці, а найманці, покликані дестабілізувати ситуацію в Україні.

«Ми прекрасно розуміємо ступінь відповідальності, прекрасно розуміємо, що це може бути використано з метою контрпропаганди, прекрасно розуміємо, що цю ситуацію можуть використовувати жартівники й аферисти. Ми це все прекрасно розуміємо. Але ми не будемо сидіти в кабінеті й звітувати, кому ми передали яку кількість грошей і кого викупили. Це питання лежить в компетенції спецслужб. Ми чітко сказали: мова йде про найманців, винних у підривних та диверсійних діях», – заявляє Філатов.

Керівник Штабу національного захисту Дніпропетровської області Юрій Береза уточнює: на правах анонімності вже виплатили винагороди за передачу 8 «зелених чоловічків». Щодо ще трьох затриманих триває перевірка. За його словами, люди, які передали диверсантів і сепаратистів на блокпости, також надали відеоматеріали про причетність затриманих до подій у Криму, Донецькій і Луганській областях.

«Для того, щоб ми визначили, що це диверсант, потрібні фото та відеоматеріали людини зі зброєю в руках на тлі тих чи інших подій. Наприклад, у Словянську біля відділку міліції – ще раз наголошую – зі зброєю в руках», – каже керівник штабу.

«Доводиться йти на такі екстраординарні кроки»

Тим часом дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов констатує: Ігор Коломойський та його команда наразі роблять те, чого не в змозі зробити держава.

«Коломойський, треба віддати належне, зараз фактично компенсовує те, що мала робити держава і що вона в останні 23 роки нищила: українську армію, правоохоронні органи, які перетворились на правоохоронні, нормальне судочинство. Держава наскільки прогнила, що вона недієздатна і доводиться йти на такі екстраординарні кроки. Це зрозуміло: коли є вакуум влади, вакуум закону, той, у кого в руках сила і озброєні люди, будуть творити право», – сказав у коментарі Радіо Свобода експерт.

Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру імені Разумкова Олексій Мельник ініціативу щодо виплат за диверсантів оцінює як позитивну. Однак, каже він, можуть бути й небажані наслідки.

«У цій ситуації, коли очевидною є бездіяльність влади, я готовий вітати такі ініціативи. Єдине, що можуть бути якісь неочікувані чи небажані наслідки, й ініціатори, я думаю, це розуміють, – може бути таке, що хапатимуть будь-якого росіянина», – каже Радіо Свобода фахівець.

Українські громадяни ідею зустріли загалом схвально, хоча й іронічно. У соціальних мережах жартують над ідеєю виплат за диверсантів, блогери вигадують іронічні слогани: «Збери 15 зелених і отримай квартиру в Києві», «Якщо «русские не сдаются», то вони непогано купуються» тощо.

Минулого тижня керівництво Дніпропетровської облдержадміністрації і штабу національного захисту регіону заявило, що обіцяє винагороду за піймання диверсантів і звільнення захоплених проросійськими силами адміністративних будівель. За затримання «зеленого чоловічка» і видачу патрульним обіцяли 10 тисяч доларів США, за кожну здану одиницю стрілецької зброї - від 1 до 2 тисяч доларів США, за кожну звільнену адміністративну будівлю – 200 тисяч доларів США.

Передача диверсантів, зброї й винагороди за них відбувається анонімно.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG