Доступність посилання

ТОП новини

Чого хочуть жителі Донбасу? (Огляд преси)


Київ – Зараз ні у кого з донеччан не викликає сумнівів те, що протест біля облдержадміністрації, якщо в нього не вливати кошти і не запрошувати сюди нових гастролерів, «загниє» вже найближчими тижнями. І процес розкладання вже розпочався, переконує газета «День». Ті, хто живе в адміністрації, ворогують між собою: райони з районами, міста змістами. Підозри, нерозуміння, відсутність підтримки дезорієнтують людей. Що ж до міської адміністрації, то тут узагалі ситуація абсурдна, наголошує видання. Будівлею ходить близько десятка озброєних осіб, які нібито не заважають роботі міськадміністрації. Всі вдають, що нічого не відбувається. Соціологія свідчить, що проросійські настрої підтримує чверть жителів Донецька. Однак, як зауважує газета, справжні їхні вимоги полягають в іншому – не в Росії, не у федералізації, а у бажанні жити краще. По суті, у людей соціально-економічний протест украли, перетворивши його на фарс, замінивши боротьбу за соціальні права на політичні односкладові гасла. Заголовок статті – «Чого хочуть жителі Донецька».

Щоб Україна почала розвиватись, потрібні реформи. Однак, як зауважує експерт «Газети по-українськи», уряд поки їх не проводить, бо намагається втримати економіку від повного падіння. Але є розуміння, що робити. Готові брати на себе відповідальність за непопулярні кроки. Після збалансування бюджету економіка почне розвиватися. Тоді треба буде починати серйозні реформи. Хоч би хто виграв президентські вибори, Арсеній Яценюк залишиться прем’єром, переконаний експерт. Бо в Україні важко знайти політиків, які мають ясне мислення і розуміння процесів. Він не був замішаний у серйозних корупційних скандалах. Розуміє європейські цінності.

Газета «Голос України» пише, що лихо на голови російського двоглавого орла прийшло з несподіваного боку. Окупація Криму спровокувала охолодження й навіть згортання військово-дипломатичних відносин не тільки із країнами НАТО, а й з надійними союзниками Росії з Організації договору колективної безпеки, куди крім Росії входять ще й Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан. На тлі різкого згортання співробітництва Росія-НАТО військові союзники Москви в останній місяць почали активно співпрацювати з Північноатлантичним альянсом. Проблема недовіри пострадянських околиць до Москви виникла з вини самого Кремля, наголошує газета. Адже сьогодні Москва може порушити будь-яку домовленість, залежно від своїх геополітичних амбіцій. Тому партнери Росії хочуть дружити з НАТО, вбачаючи в альянсі передбачуваного партнера. Про це наголошується в матеріалі «Російський «варшавський договір» розвалюється».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG