Доступність посилання

ТОП новини

Засновник «ВКонтакте» залишив і компанію, і Росію


Москва – Засновник соціальної мережі «ВКонтакте» Павло Дуров залишив Росію і «не збирається повертатися», оскільки «на жаль, країна, (Росія – ред.), несумісна з інтернет–бізнесом зараз», повідомило видання TechСrunch з посиланням на слова Дурова. Раніше прес-служба соцмережі розповсюдила повідомлення, що повноваження гендиректора «ВКонтакте» Павла Дурова припинені з 21 квітня 2014 року.

Сам Павло Дуров стверджує, що дізнався про своє звільнення зі ЗМІ, а «в акціонерів не вистачило сміливості зробити це прямо». У керівництві соцмережі «ВКонтакте» стверджують, що компанії довелося задовольнити дострокове розірвання трудового договору з Дуровим, так як він не відкликав заяву про звільнення за власним бажанням від 21 березня 2014 року. Тобто зовні формальна сторона справи дотримана. Однак більшість експертів звертають увагу, що звільнення Павла Дурова сталося через кілька днів після його гучних заяв про те, що він був змушений продати свої акції через те, що ФСБ чинила на співробітників соцмережі тиск після відмови розкривати інформацію про творців груп, присвячених протестам в Україні. Іншою причиною, як вважає Дуров, була його відмова блокувати антикорупційну групу Олексія Навального.

У звільненні Дурова не бачить нічого дивного депутат Законодавчого зібрання Санкт-Петербурга Борис Вишневський.

«Це все прекрасно вкладається в загальний напрямок максимального посилення, накладання все нових і нових заборон у поширенні інформації та загальне закручування гайок. Було б важко припустити, якби на російського громадянина, який є одним із тих, хто управляє цим ресурсом, не спробували впливати таким чином», – вважає Вишневський.
Це все прекрасно вкладається в загальне закручування гайок
Борис Вишневський

«Краще вже точно не стане»

Журналіст радіостанції «Ехо Москви» Олександр Плющев вважає, що говорити про майбутнє створеної Павлом Дуровим компанії досить складно. І вже точно не варто чекати від нового керівництва якихось позитивних змін.

«Мережа «ВКонтакте», особливо все, що відбувається всередині неї – це така річ у собі, ми не знаємо, що там реально відбувалося, ми можемо тільки припускати або судити за заявами того ж Павла Дурова і не можемо собі уявити, що відбуватиметься при новому генеральному директорі й при відносно нових власниках. Не можна сказати, що Дуров був виключно демократом, який підтримував свободу слова – просто ми не знаємо – він робить собі такий імідж, але це зовсім не означає, що так воно і є насправді. Це з одного боку. З іншого боку, по тенденціях у російському суспільстві і в політиці загалом чекати на щось добре, очевидно, не доводиться. Ну, і краще вже точно не стане», – сказав Плющев Радіо Свобода.
Чекати на щось добре, очевидно, не доводиться
Олександр Плющев

Тим часом фонд United Capital Partners (UCP), якому належать 48 відсотків акцій соціальної мережі «ВКонтакте», не визнає відставку Павла Дурова з посади генерального директора. У фонді вважають, що виконавчий директор «ВКонтакте» Дмитро Сергєєв перевищив свої повноваження, прийнявши відставку без винесення питання на раду директорів. Що ж до самого Павла Дурова, то як повідомляє американське видання TechCrunch, до Росії найближчим часом він повертатися не збирається і вже цього року може почати роботу над створенням мобільної соціальної мережі за межами Росії. Точних даних, де саме «за межами Росії» перебуває Дуров зараз, не наводять.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG