Доступність посилання

ТОП новини

Україна суворіше береться за «політичних туристів» із Росії


У Росії заявляють, що Україна заборонила в’їзд на свою територію російським громадянам, чоловікам від 16 до 60 років. МЗС Росії погрожує заходами у відповідь. У Держприкордонслужбі України пояснюють: ніяких заборон немає, йдеться лише про суворіший контроль на кордоні у зв’язку з подіями на Сході України, в яких беруть участь багато провокаторів із Росії. Але ці кроки викликають сумніви в деяких фахівців.

«Місцева влада» України повідомила про «заборону в перетині державного кордону України» деяким категоріям подорожніх, зокрема, громадянам Росії чоловічої статі віком від 16 до 60 років – із такою заявою виступила контрольована державою російська авіакомпанія «Аерофлот».

За цим повідомленням, пропуск осіб цих категорій здійснюватимуть «лише в екстрених випадках» за наявності підтверджувальних документів, а без них пропускатимуть тільки громадян Росії, які їдуть родинами з дітьми.

На це повідомлення відразу ж відреагували в Міністерстві закордонних справ Росії.

«Російська сторона наполягає на негайному офіційному поясненні українською стороною кроків, вжитих Державною прикордонною службою України. Після отримання відповідної інформації від Києва будуть розглядатися можливі заходи у відповідь», – зачитав заяву МЗС у Москві його речник Олександр Лукашевич.


Не «заборона», а посилений контроль»

У Державній прикордонній службі України Радіо Свобода пояснили: ніяких заборон немає.

«Ми змушені сьогодні говорити про такий тимчасовий захід, як суттєве посилення прикордонного контролю, оскільки є серйозна інформація, що можливі провокації на державному кордоні і на території держави з метою дестабілізації обстановки у країні», – сказав начальник відділу взаємодії з засобами інформації Держприкордонслужби Олег Слободян.

Він звернув увагу, що не йдеться ні про які нові постанови: принцип «контролю першої і другої лінії» існував і раніше, тільки більш поглиблений контроль другої лінії застосовувався до окремих громадян, зараз же буде тимчасово застосовуватися до більшості.

«Контроль першої лінії – це перевірка документів, дійсності документів, на підставі якої вирішують щодо пропуску через державний кордон. Контроль другої лінії включає більш поглиблений огляд документів, встановлення мети поїздки і, якщо потрібно, взаємодію з іншими правоохоронними органами стосовно підтвердження наданої інформації», – пояснив Слободян.

«Звичайно, у фокусі нашої уваги в першу чергу будуть повносилі чоловіки, які їдуть самі або невеликими групами на територію України. З такими чоловіками будуть проводити відповідні фільтраційні заходи: обов’язково буде встановлюватися мета їхнього візиту до України, інша супутня інформація, а потім будуть ухвалювати рішення щодо пропуску або непропуску їх на територію держави», – додав посадовець прикордонної служби.

Обмеження, як правило, не буде стосуватися громадян Росії, які їдуть через кордон із сім’ями, дітьми, наголосив він. Але й тут автоматизму не буде.

«Якщо стосовно членів сім’ї виникають підозри, що вони можуть приховувати якісь наміри, або щодо них є доручення правоохоронних органів, або є якась інша інформація, яка вказує на те, що ці громадяни можуть подавати неправдиві дані, тоді й відносно них буде застосовуватися контроль другої лінії з більш поглибленими заходами фільтрації», – повідомив Олег Слободян.

Про приклад механізму такого контролю розповів Радіо Свобода офіцер прес-служби прикордонників Андрій Тимченко. На запитання, як можна підтвердити таку неофіційну й побутову мету приїзду, як, скажімо, відвідання родичів, речник відповів: «Будемо зв’язуватися з родичами, щоб вони підтвердили, що людина дійсно їде до них, чому, з якою метою, і буде ухвалюватися рішення».

Днями Держприкордонслужба повідомляла, що в умовах останніх подій, зокрема, анексії Криму та тих, що відбуваються у східних областях України, вона вживає суворих заходів для охорони державного кордону і проводить посилений прикордонний контроль в пунктах пропуску. З початку таких заходів прикордонники не пропустили в Україну 12 тисяч громадян Росії, які, на їхню думку, могли брати участь в екстремістській діяльності на українській території.

Нові кроки викликають сумніви

Тим часом колишній заступник голови СБУ й колишній керівник Головного управління розвідки Міноборони Олександр Скіпальський каже Радіо Свобода, що нові заходи Держприкордонслужби проти російських чоловіків можуть перепинити когось із рядових «політичних туристів», але виявляться безсилими проти професіоналів.

«Російська спецслужба знайде паспорти білоруські або молдовські, і буде пшик від того, що ми тут не пускаємо всіх людей… Із професійної точки зору роботи системи безпеки України це низькопрофесійний захід. Тотальний, але низькопрофесійний», – вважає він.

Як приклад Скіпальський наводить роботу спецслужб США чи інших країн Заходу, які, з одного боку, намагаються виявляти потенційних диверсантів наперед, а з іншого, мають напрацьовану систему контролю з «прицільним» обмеженням в’їзду окремих осіб на підставі таких ознак, як, наприклад, середовище походження ймовірного порушника, його контакти чи й навіть його одяг.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG