Доступність посилання

ТОП новини

Новий удар по Росії від Європарламенту: дії влади України щодо сепаратизму правильні


Українські вояки біля Краматорська під час антитерористичної операції
Українські вояки біля Краматорська під час антитерористичної операції
Страсбург – Європейський парламент ухвалив резолюцією, в якій висловив підтримку кроків української влади на стабілізацію ситуації в східних областях держави. Водночас, євродепутати гостро засудили провокативні дії сепаратистів і застерегли Москву від воєнного вторгнення до континентальної України. Підтриманий переважною більшістю депутатів, документ Європарламенту також закликає поглибити персональні санкції й приготувати впровадження економічних обмежень щодо Росії.

Європейський союз має посилити майнові та візові санкції, а також бути напоготові до впровадження економічних обмежень, зокрема щодо російських підприємств та філіалів, які працюють в енергетичному секторі.

Ідею швидкого впровадження покарань російської економіки підтримує голова парламентського комітету із закордонних справ, німецький євродепутат Ельмар Брок.

«Санкції нині мають бути швидкими, – заявляє він. – Вони мають сенс, коли викликають побоювання, тому ми не можемо довго чекати, з огляду на розвиток подій в Україні».

«Остаточне рішення слід ухвалити вже сьогодні, побачивши, чи не стали женевські дискусії (США, ЄС, Росії та України, – ред.) тільки спробою Росії виграти час. Якщо це так, то далі відкладати економічні санкції більше немає сенсу», – наголосив парламентар.

На тлі поглиблення кризи та насилля за участі Москви, депутати закликали Євросоюз відреагувати відповідно. Французький євродепутат Арно Данжан зазначив: «На жаль, Москва в Україні підпалила запалювальний гніт порохової діжки. Це методична кампанія глибинної дестабілізації вільної і суверенної держави».

«Спочатку був політичний тиск, далі– розміщення військ, анексія Криму і сьогодні – дестабілізація Сходу. Відповідальність Москви сумнівів не викликає. І найгірше, що вона, надавши українцям гарантії безпеки в Будапешті 1994 року, нині порушила дане слово», – заявив депутат від Франції, додаючи, що непокараною Росію за ці та інші дії залишати не можна.

Слід захистити українців, інакше будувати ЄС було не варто – Кон-Бендіт

Однак у пам’яті європейців, що спостерігали за цією останньою сесією парламенту ЄС у нинішньому складі, залишиться яскраве прощальне слово іншого француза Данієля Кон-Бендіта, який завершує свою депутатську кар’єру.
Україна бореться за свободу для Європи і ми готові захистити українців всіма способами, окрім військового
Кон-Бендіт

«Європа повинна сказати: «Україна бореться за свободу для Європи, і ми готові захистити українців всіма способами, окрім військового. Інакше будувати об’єднану Європу було не варто», – заявив він.

Водночас, ухвалена нині резолюція твердить, що український уряд має повне право вживати всі необхідні кроки для самооборони, як це передбачено хартією ООН. Європарламентарі наголошують, що Росії не слід використовувати законне право України на захист своєї територіальної цілісності як підставу для повномасштабного військового вторгнення.

«Уже присутні в східних районах України «зелені чоловічки» прибули не з Марсу, а з Росії», – зазначають у розмовах євродепутати, додаючи, що від того, як Захід реагуватиме на дії росіян, залежить майбутнє всієї Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG